czyzu6491 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Witam wszystkich, znalazłem bardzo ciekawą aukcje na znanym portalu aukcyjnym i bardzo dziwi mnie cena oraz czas dostawy. Na innych aukcjach tego użytkownika widnieją rzeczy praktycznie tylko karbonowe po naprawdę niskich cenach. Tu podaje link do aukcji: http://allegro.pl/kierownica-karbonowa-mtb-fsa-k-force-i2983768369.html normalnie taka kierownica to koszt w granicach 450zł a tu mamy za 160 z wysyłką. Czy jest chociaż cień szansy ,że to jest oryginalne i co najważniejsze bezpieczne?
MokryxD Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 "Dostawa od 15 - 40 dni roboczych (zazwyczaj 15-20 dni)" Jak dla mnie to już wzbudza podejrzenia. Ja na pewno nie ryzykowałbym, mimo że użytkownik nie ma ani jednego negatywa.
redbull1 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 kolego to jest na 100 % podróbka z chin robiona gdzieś w stodole przez młynarza ,czas dostawy no i wykonanie widać od razu że to podróbka ,waży pewnie mniej niż orginał ,w jego innych aukcjach jest też sztyca bontrager oczywiście podróbka ,te kierownice i sztyce nie posiadają żadnych atestów ,co do bezpieczeństwa to kto jak woli ,ja bym nie kupił szkoda potem wydawać X $$ na nowe zęby
Siwa Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 15-40 dni trwa przesyłka, bo sprowadzają z Chin czy z innego Kazachstanu.
Jakubas Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 FSA w miejscu mocowania mostka wygląda zupełnie inaczej:)
Mod Team sznib Napisano 5 Lutego 2013 Mod Team Napisano 5 Lutego 2013 Takie praktyki jak sprzedawanie podróbek na Allegro są legalne? Pal licho jak to buty czy inna bluza, ale przez takie niepewne kierownice/sztyce ktoś może sobie kuku zrobić.
mixchris Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Według mnie pod względem malowania niczym się nie różni od oryginału, jedynie cena sugeruje małe prawdopodobieństwo oryginalności. Sporo osób chwali sobie chiński karbion, również na tym forum więc nie był bym tak sceptyczny co do jakości tej kiery. Bardziej obawiał bym się uczciwości sprzedawcy no i to oczekiwanie...
rybciasum Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 kolego to jest na 100 % podróbka z chin robiona gdzieś w stodole przez młynarza Proponuje pierw zapoznać się z tym, jak wygląda produkcja w Chinach, a nie pisać takie herezje...
czyzu6491 Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 dzięki wszystkim za wypowiedzi, tak jak sie spodziewałem to nie do końca musi być bezpieczne. Wygląda naprawdę fajnie i może bym sie skusił ze względu na wygląd a nie wage ale bezpieczeństwo jest najważniejsze i nie warto ryzykować
bruce95 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Są dwie możliwości: 1.Odrzuty z partii oryginalnych kierownic które miały pójść na śmietnik 2.Podróbki robione być może nawet w tej samej fabryce z taką różnicą że FSA na tym nie zarobi Jeśli jest to drugi wariant no to myślę że nie ma co się martwić. Coraz więcej osób używa chińskiego karbonu i nie jest on wcale strasznie łamliwy. Gorzej jeśli okaże się że to pierwszy wariant co może się skończyć jak koledzy wyżej pisali wymianą zębów na protezę...
rybciasum Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Jeżeli producent X spoza Chin przyjeżdża do nich, i chce produkować swoje towary to zasada jest jedna, większość czasu produkują to oni na SWÓJ CHIŃSKI rynek, a mniejszość dla producenta X, możliwe że są to te same kierownice, minimalnie zmienione, i sprzedawane pod ich nazwą bezpośrednio z fabryki... Co na to FSA? Nie może ich pozwać, bo kogo? Chiński rząd odrazu skreśla zagranicznych na starcie, stoją za swoimi . A jak sie im to nie podoba, zawsze mogą produkować tutaj w Europie czy w Stanach...
rzezniol Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Niech sobie chińczyk produkuje karbony dla siebie i firm zewnętrznych ... to jest legalne. Niech te produkty są i bezpieczne ... Puki co nie ma z nimi większego problemu Ale wprowadzanie do obrotu towar oznaczony cudzymi znakami handlowymi to w naszym kraju jest nielegalne .. Wystarczy porównać to co na aukcji z tym co na oficjalnej stronie producenta ... tak to są podróbki. Nie widzę przeciwwskazań w kupnie tej kierownicy jako chiński NN ...ale nie jako produkt FSA. Pozdro TapaTalknięte z Andka
Tomek21001 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Kupiłem z zeszłym roku za podobne pieniądze Race Face Next SL.Wyglądała podejrzanie,niewiele myśląc przykręciłem jak trzeba,zablokowałem widła i nacisnąłem dość mocno.Efekt : trach,trach po obu stronach ok 10cm od końców,w środku bąble powietrza,kawałki papieru,struktura zamiast równych warstw jakieś płatki.Ten sam test z ori Bontragera- tylko zatrzeszczało w sterach.Być może jeżdziłbym na tym Nexcie do dzisiaj,tylko z jakim zapasem wytrzymałości ??? Pewnie jest tak,że trafiają się z tej samej fabryki co ori,ale można trafić na syfiastą podróbkę.
gixeer Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 podepnę sie do tematu, czy ta kierownica to tak samo jak wyzej tania podróbka, czy warto się nią zainteresować? http://allegro.pl/fsa-k-force-low-riser-carbon-660-31-8-i3005115217.html
rzezniol Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Przy tej kierownicy nie da się postawić jednoznacznej opinii bo... 1. Sprzedaje towar w rozmiarze, który fizycznie występuje w oryginale - w poprzedniej były dostępne rozmiary które oficjalnie nie występują 2. Nadruk jest niemal identyczny z fotami dostępnymi na stronie producenta ... poprzednia kiera znacząco od tego odbiegała Jednak nadruk moim zdaniem delikatnie się różni - długość fragmentu bez nadruku między tym co na środku a tym co pod chwytami. Są 2 możliwości 1. Rzeczywiście jest to oryginał 2. Jest to podróbka którą cwany sprzedający inteligentnie wybrał aby sprzedać ja jako oryginał bo na podstawie dostępnych materiałów różnice są niemal niedostrzegalne. Pozdrawiam Edit ... Coś mam ... trzeba poprosić sprzedawcę o fotkę kierownicy od strony bez nadruków w okolicy chwytów Jest tam naniesiona informacja o nr katalogowym, o zakazie montażu rogów i momencie dokręcenia manetek. W oryginale z tego co znalazłem środek kiery jest taki jakiś "matowy" . Pozdro
gixeer Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 wygladato tak jak w oryginale, tylko jakas taka pogrubiona czcionka https://lh3.googleusercontent.com/-BeyZmnk1YLA/URJY_6flIII/AAAAAAAAAHg/Xg4g_IIstUs/w480-h480/IMG_1532_4.JPG
Cuberider Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Oryginalne kierownice FSA posiadają specjalną powłokę antypoślizgową w miejscu mocowania mostka z którą Chinczyki jeszcze sobie nie radzą Małe rozjaśnienie dla zainteresowanych http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=fsa+&catId=0&manual=y
szybkilopez Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Można coś takiego dodać przy skręcaniu http://bikecenter.pl/index.php?p7941,ritchey-liquid-torque-srodek-zwiekszajacy-tarcie
mixchris Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 z którą Chinczyki jeszcze sobie nie radzą Jak to sobie nie radzą skoro to Chińczyki robią tak czy siak a poza tym na fotach tych domniemanych podróbek widać, że na środku jest zmatowienie. Ja osobiście jakiś większych różnic wizualnych między tymi taniochami a oryginałami nie widzę...
Jakubas Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Mam oryginalną FSA i moim zdaniem - pierwsza to ewidentnie podróba (i to kiepska), druga jest już wykonana lepiej ale do FSA jeszcze jej kawałek brakuje:)
mixchris Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 ale czym się różnią, mają inne naklejki, inne czcionki? Ciężko dostrzec jakieś szczegóły na tych małych fotkach.
Lumperator Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 A może poprosic sprzedawce o jakiś dowód zakupu? Skądś to przecież ma.
Cuberider Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Są różnice i to widoczne gołym okiem miałem starą oryginalną FSA i właśnie ta powłoka je różni, byłem na targach i widziałem u BDC (Polski przedstawiciel FSA ) jak wyglądają nowsze szaty graficzne ta powłoka antypoślizgowa była już inna Poza tym te z allegro w ogóle nie posiadają tej powłoki.
mixchris Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Są różnice i to widoczne gołym okiem A dokładniej? Bo ja widzę na zdjęciach tą matową powłokę. 2 i 3 zdjęcie z pierwszej aukcji widać zmatowienie ale przyznam, że tylko na giętej wersji. Na drugiej aukcji trzecie zdjęcie wyraźnie widać na refleksie światła, że powierzchnia nie jest gładka a naklejki wyglądaj tak samo jak na stronie producenta. Więc nie wiem gdzie te widoczne różnice? Według mnie jeżeli to podróbki to całkiem nieźle zrobione.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.