Skocz do zawartości

[hamulce] Co sądzicie o formula rx?

POLKOWICE

Rekomendowane odpowiedzi

W nowych formulach RX (od 2013 roku) dystans między klockami został powiększony - tym samym już nie trą i łatwiej je ustawić. (wg strony producenta)

Sprzedawałem właśnie takie - nowe - zainteresowanie tym sprzętem jest słabe - żeby nie napisać bardzo słabe, niby porównują je do SLX 666 ale ludzie wyraźnie wolą coś innego.

Taa i pewnie to wina biednych hamulców.

Mnustwo tazy było o tym pisane że TARCZE formuli z hamulcami formuli MOGĄ (nie muszą) powodować akie efekty.

Nie pisz takich rewelacji skoro ludziom wypowiadającym się w tym temacie, mi, mojemu koledze i masie innych osób ta sztuka się udała.

Najzwyczajniej wprowadzasz w błąd. Napisz miałem tarczę X z hamulcem Y, miałem taki a taki problem a nie hamulce są be bo mi nie wyszło to i wam się nie uda. Bo taki jest ogólny sens twojej wypowiedzi.

Pisałem wcześniej że słysząc o takich problemach wolałem założyć inne tarcze i problemów z hamulcami NIE MAM.

Tak jest to wina "biednych" hamulców.

Używałem r1 z tarczami avida, formuli, shimano w trzech wersjach i za każdym razem dostawałem podzwanianie i ocieranie w gratisie. Widocznie taka jest specyfika tych hampli że mogą indywidualnie nie lubić własnych albo wszystkich tarcz. Najgorzej było w czasie jazdy w deszczu, gdy woda deszczowa z ziemi, zmieszana z brudem lekko oklejała tarczę na krawędzi w miejscu styczności z klockiem - nawet cieniutka warstwa powodowała notorycze szuranie, które zlikwidować można było jedynie przez wyczyszczenie tarczy.

Czy w którymkolwiek elemencie mojej wypowiedzi napisałem, że komukolwiek się nie uda ? Nie, napisałem o moich doświadczeniach z tymi hamulcami oraz tarczami tak jak prosił autor tematu.

Przypomnę dla zapominalskich tytuł wątku: "Co sądzicie o formula RX". Tak też potraktowałem temat, napisałem co o nich sądzę, nie wyrokowałem, nie robiłem testu, napisałem po prostu co o nich myślę tak jak prosił twórca tematu, jeśli któregoś z właścicieli tak co by nie mówić nie najgorszych hamulców moje słowa w jakikolwiek sposób uraziły - NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM !

Roonin i wybacz ale to Ty swoimi słowami "bo mi nie wyszło" próbujesz udowodnić, chyba przed sobą samym, że to ja jestem indolentny w tematach około serwisowych, pomijając już fakt, że nie doczytałeś chyba fragmentu w którym piszę, że po poprawnym ustawieniu tak, że hamulec nie obcierał podczas skręcania, tarł wyraźnie gdy tylko zacisk się rozgrzał.

Ludzie, trochę więcej dystansu do wszystkiego, wszak rowery i to forum, ma przynosić nam wszystkim ogólną radość, z jeżdżenia, wymieniania się opiniami i wzajemnej pomocy.

Wracając do hamulców, jak najbardziej polecam, ale dla lekkich bikerów :)

Pozdrawiam :)

Dobra wypowiem się jeszcze raz i ostatni bo się jak zwykle robi pyskówka.

nie sposób tego ustawić.

Odniosłem się konkretnie do tego bo dla mnie to brzmi że nie można i koniec. Ja twierdzę że można chociaż fakt ze jest trudniej niż z innymi hamulcami jakie miałem.

Jesli to co napisałem uraża cię w jakikolwiek sposób to przepraszam.

Tak jest to wina "biednych" hamulców. Używałem r1 z tarczami avida, formuli, shimano w trzech wersjach i za każdym razem dostawałem podzwanianie i ocieranie w gratisie. Widocznie taka jest specyfika tych hampli że mogą indywidualnie nie lubić własnych albo wszystkich tarcz. Najgorzej było w czasie jazdy w deszczu, gdy woda deszczowa z ziemi, zmieszana z brudem lekko oklejała tarczę na krawędzi w miejscu styczności z klockiem - nawet cieniutka warstwa powodowała notorycze szuranie, które zlikwidować można było jedynie przez wyczyszczenie tarczy.

Widocznie mam szczęście. Fakt pierwszym razem namęczyłem się strasznie żeby to ustawic ale teraz trą tylko zabłocone (ale to normalka w każdych).

Tarcze shimano, nie pamiętam dokładnie modelu, jakieś tańsze na 6 śrub.

Tyle panowie bo się będziemy niepotrzebnie przepychac. założyciel tematu niech sam zdecyduje.

Produkt jest fakt troszkę niszowy ale dobrze wykonany i BARDZO mało awaryjny.

Teraz jest bum na Shimano ale może:

Magura MT4/2 180/180mm przód i tył hamulce :: bikecenter.pl dobra cena

Magura MT4/2 przód i tył hamulce bez tarcz :: bikecenter.pl

Lub:

Hayes Stroker Trail czarny 180/180mm tył i przód :: bikecenter.pl

Na Magurach jeszcze nie śmigałem (tyle żeby się wypowiadać), dopiero reanimuję mój pierwszy komplet tej firmy ale seria MT jest raczej chwalona.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...