Skocz do zawartości

[hamulce] Co sądzicie o formula rx?

POLKOWICE

Rekomendowane odpowiedzi

Mam używam, 100% zadowolenia, 0% problemów.

Tylko tarczemam shimano bo też słyszałem o dzwoniących tarczach i wolałem nie ryzykować, kupiłem zestaw bez tarcz.

Co do klamek też nie widzę najmniejszych problemów. Bardzo ładne wykonanie (design).

Różnica między ? I tak nie odpowiem, jezdziłem kiedyś na takim rowerze ale dawno i krótko, za mało żeby się odnieść do takiej tarczy.

Moim skromnym zdaniem do AMATORSKIEGO scigania RX spokojnie wystarcza, nie trzeba dokładać na inne.

Pamietaj że ile ludzi tyle opinii i żeby kupić takie które każdemu zapytanemu podpasują to byś musiał wydać ze dwa tysie więc kup po prostu co ci się podoba i na co cię stać.

No dobra, ja rozumiem to tak że pytasz jak sprawi się w RX tarczą 140 w porównaniu do tych samych hamulców z tarczą np: 160 tak?

Jeśli tak to ja bym jednak polecał 160. Według mnie to kompromis między siłą hamowania a sztywnością i wagą tarczy.

Jasne że tak.

Kupowaliśmy od tego gościa RX koledze. Przyszły nowiutkie zafoliowane. Taniej raczej nie dostaniesz kompletu RX.

Popieram kolegę, ich główną zaletą jest niska awaryjność.

Brakiem tarcz w zestawie bym się nie przejmował bo oryginały Formuli podobno strasznie dzwonią. Powtarzam, obstawiam że taniej nie znajdziesz takich hamulców.

W avidach elixirach musiałem walczyć z hopem(180) - co prawda po użyciu odpowiednich środków odniosłem zwycięstwo ale ostatecznie z tarcz 180/160 zszedłem na zestaw 160/140(oryginał + dartmor) i nie odczuwam na nizinach żadnych problemów z hamowaniem.

Co ciekawe już w Avid BB7 problem z hopem nie występuje:)

EpicPoznan z tym brakiem emocji się nie zgodzę, miałem te hamulce przez cały zeszły sezon, z moją wagą 80kg, i 180mm tarczą z przodu (RS Recon) nie szło tego ustawić tak by nie obcierało. Jak nie tarło na zakrętach w lewo to w prawo, jak już udało się tak je ustawić, że nie tarło podczas skręcania, to najmniejszy wybój czy dziura powodowały przydźwięk... po zjazdach gdy hamulec naprał temperatury przez kilka/kilkanaście minut towarzyszyła mi symfonia dźwięków ocierających klocków.

Miałem ori tarcze formuli i klocki Unex Thermodissipator. Siła hamowania ok, bezobsługowość rewelacja, ale jak ktoś jest podatny na nie pożądane dźwięki dobiegające z roweru stanowczo odradzam, nie sposób tego ustawić. Teraz hample ma moja Żona, waży połowę tego co ja i ma tarcze 160 mm, problem zniknął. Ja założyłam Br-m785 i też zapomniałem o dzwonieniu...

Pozdrawiam

Taa i pewnie to wina biednych hamulców.

Mnustwo Mnóstwo razy było o tym pisane że TARCZE formuli z hamulcami formuli MOGĄ (nie muszą) powodować akie efekty.

Siła hamowania ok, bezobsługowość rewelacja, ale jak ktoś jest podatny na nie pożądane dźwięki dobiegające z roweru stanowczo odradzam, nie sposób tego ustawić.

Nie pisz takich rewelacji skoro ludziom wypowiadającym się w tym temacie, mi, mojemu koledze i masie innych osób ta sztuka się udała.

Najzwyczajniej wprowadzasz w błąd. Napisz miałem tarczę X z hamulcem Y, miałem taki a taki problem a nie hamulce są be bo mi nie wyszło to i wam się nie uda. Bo taki jest ogólny sens twojej wypowiedzi.

Pisałem wcześniej że słysząc o takich problemach wolałem założyć inne tarcze i problemów z hamulcami NIE MAM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...