Skocz do zawartości

[tłumik] Serwis

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś doświadczenia z serwisowaniem starszych tłumików Suntoura?

Posiadam Suntoura XC PRO S-TR z 2004 roku i rozebrałem go aby wszystko wyczyścić i zalać motorex'em. Zwróciłem uwagę że tłumik różni się od tych stosowanych aktualnie i wygląda na rozbieralny. Zastanawiam się nad jego rozkręceniem, ale mimo iż już serwisowałem już kilka amortyzatorów to to nigdy nie bawiłem się z tłumikami. Nie chcę żeby zakończyło się to olejowym strzałem w sufit jak to napisał pewien forumowicz.:D

Tutaj zdjęcia tłumika:

https://picasaweb.google.com/104620005079023857244/Serwis?authkey=Gv1sRgCJTR4-jm_eP_5wE#

• Mod Team

durnykocie jak fabrycznie pompują ten amortyzator?

Pytam bo borykam się z padniętym tłumikiem od raidona (rocznik tłumika 2007), wersja nierozbieralna. Jak producent napompował to ustrojstwo przed zamknięciem na stałe. Żadnego wentyla nie znalazłem. Sorki za wciśnięcie się w temat.

W tłumiku raidona nie ma gazu!!!! Jestem po operacji otwarcia tłumika nierozbieralnego raidona.

• Mod Team

Nie mam pojęcia jak pompują tam gaz ale wystarczy otwarty tłumik - zbiornik zamknąć w niewielkiej przestrzeni - komorze ciśnieniowej wypełnionej azotem o wysokim ciśnieniu by po wyjęciu z tego środowiska w tymże tłumiku było wysokie ciśnienie bez żadnego wentyla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...