Skocz do zawartości

[narzędzia] jaki bacik oraz obcinacz do linek i pancerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję zakupić bacik do kaset 9 oraz 10 rzędowych.

Szukam również solidnego obcinacza do linek oraz pancerzy, co polecacie?

Chciałbym abyście polecili mi coś rozsądnego do użytku amatorskiego - kilka-kilkanaście razy w roku.

Niestety, bacik kupiony ostatnio na allegro szybko odmówił posłuszeństwa...

Proszę o konkretne linki/marki.

Pozdrowienia :)

Napisano

Mój bacik to mała łapka budowlana ;) i kawałek starego łańcucha. Koszt 5,- a pancerze przycinam kątówką. Jak się ma narzędzia to można je wykorzystać i nie trzeba kupować specjalistycznych ;)

Park Tool CN10C
Za cenę tego obcinacza to można ho ho kupić ;)
  • Mod Team
Napisano

Ja używam obcinacza XLC od roku i daje radę - przycinanie alu śrubek, pancerzy, linek, ze wszystkim sobie radzi nieźle :)

Jak można zepsuć bacik? :D

Od kilku lat używam taniego bacika Bike Hand i jest jak nowy.

Napisano

Park Tool SR1

Park Tool CN10C

No nie wątpię, że działa świetnie, szukam jednak czegoś z niższej półki cenowej

Ja używam obcinacza XLC od roku i daje radę - przycinanie alu śrubek, pancerzy, linek, ze wszystkim sobie radzi nieźle :)

Urwał się przy odkręcaniu mocno zakręconej kasety :)

Możesz podrzucić link do tego obcinacza XLC?

Ja mam bacik od kolegi M333:

tani, a jakość bardzo dobra. Zdecydowanie polecam.

Na ile rzędowy napęd pasuje?

Napisano

Ja większość narzędzi (klucz do suportu, klucz do kaset/tarcz CL, klucz do wolnobiegów Shimano, obcinacz do pancerzy, klucz do sterów skręcanych) mam firmy IceToolz i do domowego serwisu są chyba optymalnym wyborem.

Obcinaczy mają kilka typów - ja uzywam tego o oznaczeniu 67A3

Dołączam zdjęcie obcinaczek

post-141988-0-79668400-1359971145_thumb.jpg

Napisano

Świetnie jako bacik sprawdzą się pielucha tetrowa :-) nie ma potrzeby kupowania bacika.

A obciąża sam szukam bo linki i tancerze zimy nie przetrzymaja.

Napisano

Stół w schowku (gdzie trzymam rowery), na którym stoi kupa różnego żelastwa.

A i dodam, że łancuch zakładam na największą zębatkę, bo na najmniejszej dajmy na to koło będzie uciekało na boki i przy próbach odkręcania kasety.

Napisano

Bacik łatwo można zrobić tylko trzeba skombinować kawałek płaskownika czy coś takiego, a łańcuch to jakikolwiek właściwie, wziąłem stary łańcuch jednorzędowy i spokojnie kasetę 9-tkę odkręcam. Ja za pierwszym razem zrobiłem z płaskownika alu ale sie pogiął to znalazłem jakąś rączkę od wiertarki stołowej czy coś i jest ekstra.

Co do pancerzyków i linek to bez problemu kombinerkami, tylko nie takie z marketu za 10zł, moje w jakimś narzędziowym kosztowały 24zł i tną wszystko bez problemu.

Napisano

Do pancerzy i linek naprawdę bym polecał dedykowane obcinaczki. Przerabiałem już kombinerki i inne rzeczy do cięcia - po prostu szkoda nerwów jak linka się rozwarstwi czy pancerz zgniecie :) może trafiałem na jakieś dziwne te narzędzia, ale tak było.

Obecnie mam obcinaczki firmy PRO i naprawdę nimi cięcie to sama przyjemność.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

...Przerabiałem już kombinerki i inne rzeczy do cięcia - po prostu szkoda nerwów jak linka się rozwarstwi czy pancerz zgniecie :) może trafiałem na jakieś dziwne te narzędzia, ale tak było...

Kolego Patryku, dobre kombinerki do tanich nie należą.

Również przerabiałem takie wersje, ale już dawno temu wyleczyłem się z "tanich i tańszych" narzędzi wink.gif

Szkoda na nie nerwów, bo zawodzą szczególnie wtedy, gdy masz ważną robotę albo zależy Ci na czasie gwizdze.gif

Napisano

Dokładnie, też uważam ze takimi tańszymi zrobi się więcej szkody niż pożytku. Dobre narzędzia to już zakup na lata, zwłaszcza te co często się używa.

Jakbyś czytał mi w myślach, akurat właśnie kombinerkami musiałem ciąć jak mi się spieszyło :)

Wtedy postanowiłem zakupić obcinaczki :)

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

Mam taki sam bacik i potwierdzam że działa super i po 5 odkręconych kasetach nadal sprawny. Moim zdaniem jak nie macie w planach serwisowania zarobkowego to nie ma raczej sensu inwestowania w mega drogie narzędzia. Dobrym przykładem jest ten tani bacik.

Tapnięte z SGS'a

Napisano

W moim przypadku dobrej jakości kombinerki radzą sobie z linkami i pancerzami bez większych problemów.

o tak właśnie

a bacik to klucz łańcuchowy z kawałka rury 3/4 cala sklepanej na końcu

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam obcinaczkę do linek i pancerzy Neo za ok 30 zł

http://www.sklep.mizar.com.pl/nozyce-do-drutow-linek-stalowych-190mm-neo-p-244.html?osCsid=968daa10d8b271e351250c744acbdc4f

Zamiast bacika używam starego łańcucha przytwierdzonego śrubą do znalezionego w piwnicy stelaża od lampki nocnej. Po okręceniu kasety łańcuchem staję nogą na ten stelaż w celu przytrzymania. Sprawdza się na 100% Jeszcze lepiej by było łańcuch przytwierdzić do jakiegoś płaskownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...