Tsanasahan Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Chodzi o to że ciężko ściara się brud z takiej ramy zwłaszcza gdy jest biała :/ Kolega powiedział mi że chyba śą jakieś specyfiki którymi naciera się taką ramę i zatyka te pory , jest to prawda ? robił ktoś coś takiego ? ,a jeśli tak to czym i czy to jest skuteczne ? Pozdrawiam Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC !!!
artex232 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Dziwne, też mam ramę malowaną proszkowo i jakoś błoto ściera się bez problemów. Myję zawsze wodą z płynem do naczyń.
Tsanasahan Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 Dziwne, też mam ramę malowaną proszkowo i jakoś błoto ściera się bez problemów. Myję zawsze wodą z płynem do naczyń. a białą ?? bo ja taka mam to jak jakiś smar ,smoła zapaskudzi ramę to nieź le trzeba się namachać aby to zeszło i zbytnio śladu nie pozostawiła
artex232 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 O_O smoła ? smar ? Nie ma się co dziwić, nie wiem co ty robisz z tym rowerem, ale jak ja coś w nim reguluje i wymieniam to staram się nie dotykać ramy. A jak już smarem ubrudzę to schodzi mi bez problemu.
Tsanasahan Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 O_O smoła ? smar ? Nie ma się co dziwić, nie wiem co ty robisz z tym rowerem, ale jak ja coś w nim reguluje i wymieniam to staram się nie dotykać ramy. A jak już smarem ubrudzę to schodzi mi bez problemu. ok ,ale mi nie ,więc czy są takie "secyfiki" jakieś ?
THG Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Polakieruj albo kup spray do czyszczenia szyb kominkowych
siimon Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Ja miałem felgi w samochodzie pomalowane na biało i nie było żadnego problemu z czyszczeniem. Ale jeżeli już to ja próbował użyć jakieś środku do lakierów samochodowych. Może jakieś woskowanie albo glinowanie?
c1ach Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Rozumiem, że chodzi Ci po prostu o matowy lakier ? Miałem w życiu dwa białe rowery, jeden matowy, a drugi błyszczący. Od tamtej pory jak kupuję coś białego, to tylko i wyłącznie o śliskiej powierzchni Tak samo z siodłami. Są środki woskujące w spray'u, nawet Finish Line oferuje coś takiego specjalnie dla rowerów. Leży gdzieś puszka u mnie, ale użyłem tylko raz, więc nie jestem w stanie obiektywnie ocenić jego działania
bruce95 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 a białą ?? bo ja taka mam to jak jakiś smar ,smoła zapaskudzi ramę to nieź le trzeba się namachać aby to zeszło i zbytnio śladu nie pozostawiła Też mam białą ramę. Myję ją przy pomocy zimnej wody i płynu do mycia naczyń/rąk. Problem sprawiają Ci tylko smoła i smary? Aby usunąć smar z ramy używam benzyny ekstrakcyjnej na szmacie. Wszelkiego typu odtłuszczacze też dadzą radę. Co do smoły, jeśli w ogóle się taka pojawia na Twojej ramie to możesz się szarpnąć na samochodowy preparat do zmywania substancji smolistych z lakieru. Polakieruj albo kup spray do czyszczenia szyb kominkowych Z kupowaniem agresywnych środków do mycia szyb bym się wstrzymał bo może to mieć zły wpływ na lakier. Jeśli już miałbym kupować to najpierw upewniłbym się czy można stosować go na powierzchniach malowanych. Są środki woskujące w spray'u, nawet Finish Line oferuje coś takiego specjalnie dla rowerów. Leży gdzieś puszka u mnie, ale użyłem tylko raz, więc nie jestem w stanie obiektywnie ocenić jego działania Wosk, niekoniecznie rowerowy (pewnie nie różni się niczym poza naklejką) ułatwi mycie roweru ponieważ brud nie będzie przylegał do lakieru lecz do cienkiej warstwy wosku na jego powierzchni. Minusem tego rozwiązania jest to że trzeba je dosyć często powtarzać.
canar Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Benzyna ekstrakcyjna wg moich doświadczeń radzi sobie świetnie ze smarem jak i ze smołą, wiele razy czyściłem już nawet samochodowe nadkola ze smoły i schodzi spoko:)
Mod Team mrmorty Napisano 3 Lutego 2013 Mod Team Napisano 3 Lutego 2013 dwie opcje - full profeska to nawoskowac, a domowym sposobem to ścierka, trochę kujawskiego(nie za dużo!) i przetrzec dolną rurę i tylne widełki. Ja tak robię na zimę.
bruce95 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Ta opcja z kujawskim może i dobra, ale tylko na zimę. W lato to rama brązowa od pyłu będzie...
THG Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Z kupowaniem agresywnych środków do mycia szyb bym się wstrzymał bo może to mieć zły wpływ na lakier. Jeśli już miałbym kupować to najpierw upewniłbym się czy można stosować go na powierzchniach malowanych. Miałem swego czasu ogromny problem z domyciem alufelg w samochodzie. Pseudośrodki do czyszczenia nic nie dawały. Kolega doradził mi płyn do czyszczenia szyb kominkowych (spryskiwacz nie spray-mój błąd) dlatego wiem że to działa. Używałem 3 różnych, najczęściej jakiś w czarnym opakowaniu z Castoramy. Poprzedni rower czyściłem w ten sposób cały, później smarowałem i nic się nie działo. Jest to na tyle skuteczne ze często po spryskaniu spłukuję tylko wodą, nawet nie muszę używać szmatki.
bruce95 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Czyściłeś, później smarowałeś - więc używałeś tego do napędu tak? Czy ramę też zdarzało Ci się czyścić? Pytam bo o ile dla samego metalu nie powinien być szkodliwy o tyle dla lakieru przypuszczam że może być agresywny.
Tsanasahan Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 Rozumiem, że chodzi Ci po prostu o matowy lakier ? Miałem w życiu dwa białe rowery, jeden matowy, a drugi błyszczący. Od tamtej pory jak kupuję coś białego, to tylko i wyłącznie o śliskiej powierzchni Tak samo z siodłami. Są środki woskujące w spray'u, nawet Finish Line oferuje coś takiego specjalnie dla rowerów. Leży gdzieś puszka u mnie, ale użyłem tylko raz, więc nie jestem w stanie obiektywnie ocenić jego działania no właśnie mam matowy :/ i teraz jak bym malował to też już nigdy mat, mimo iż to "cameleon" [ biały robi się czasami czerwony , niebieski,zielony ] Sprawdzę woskiem tak jak mi radzicie , mam do auta: POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX BLUE NATURALNY WOSK GRATIS MIKROFIBRA - ShowCarShine - Detailing Shop zobaczę czy wtedy też brud będzie się tak wżerał w lakier. Z armora , kół nie ma problemu bo to lakierowane ,ale rama to co innego :/ :/ właśnie sobie przypomniałem że to wosk do ciemnych lakierów :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.