atvrider Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam, Postanowiłem, że zamawiam ramę na wymiar u Rychtarskiego z Cro-mo na wymiar. 1. czemu cro-mo - jestem wysoki i moja waga nie spada poniżej 100kg w sezonie aluminium jest w tej samej cenie a dobra rama cro-mo waży tyle co aluminiowa i może być sztywniejsza 2. czemu na wymair mam 208 cm wzrostu i nie ma takiej ramy by mi pasowała Teraz zastanawiam się nad geometrią ramy jakie warianty polecacie? słyszałem, że jak ktoś jeździ z średio/wysoką kadencją warto myśleć o długiej rurze pod siodłowej?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 chyba coś pomieszałeś. 1. alu jest lżejsze od stali (tak, cromo to stal), jest też sztywniejsze. 2. długość rury podsiodłowej to się dobiera do długości nogi tak zasadniczo. Jak się jeździ z wysoką kadencją, można pomyśleć o ostrzejszym kącie tej rury, żeby siedzieć bardziej "nad korbami", aczkolwiek warto przejrzeć sobie normy UCI, które chyba nakazują mieć siodełko cofnięte conajmniej 5cm od osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 UP Żeby siodło było bardziej w linii z osią suportu to kąt rury powinien być większy, więc bardziej rozwarty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 oczywiście, dawno nie miałem matematyki chodzi mi oczywiście o bardziej pionową podsiodłówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmanpl Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 grzegosz - u kajaka możesz zamówić ramę szosową na reynoldsie 853 Pro Team która waży 1,6 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 amatorzy chyba nie są objęci normami UCI ? jedyne co myślałem o aluminium to o rurkach areo ale może stal też takowe ma - (alu) jak na zdjęciu - rama orlowskiego ale rychtarski to jego ojciec chrzestny Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 no to moja była rama Cube, która nie jest jakąś topową konstrukcją (jedynie podwójne cieniowanie), ważyła ok 1,5, a ma wewnętrzne prowadzenie linek, które swoje waży. Dobre alu ramy ważą niewiele więcej niż carbon (np. Cannon caad10, w okolicach 1,15kg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.