Daroufo Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 A jakie oponki masz? Standardowe? Crud Road Racer MK2 pasuje do opon 23-25 mm z tego co wyczytałem przypuszczam, że masz szersze opony więc te błotniki odpadają.
Lordvan Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 oponę z tego co kojarzę to mam 40 C. więc muszę coś innego poszukać. Znalazłem coś takiego SKS Velo Urban 42, co sądzicie o takim czymś ?
Darek14 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Masz opony 40mm i zastanawiasz się nad błotnikami 42mm? Czy czytałeś ten wątek od początku?
Lordvan Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Tak czytałem, ale chciałbym żeby niebyły za bardzo szerokie, Mam zamiar kupić jeszcze jedne koła, kasetę, i jakieś oponki do lekkiego terenu, np leśne ścieżki polne drogi,, a na te kółka co mam obecnie zmienić opony jakieś na typowe tylko na asfalt. I mam taki mały problem z tymi błotnikami, tak jak pisałem nie chcę za szerokich
dziobolek Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Masz opony 40mm i zastanawiasz się nad błotnikami 42mm? Czy czytałeś ten wątek od początku? No i co w tym dziwnego??? Ja mam opony w ok. 32-35mm i błotniki ok. 35mm i wsio "bangla" jak należy i wygląda "po ludzku".
Klosek Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Chciałbym kupić błotniki do roweru Cube Cross Pro 2013. Rower jest na kołach 28". Jak myślicie czy ten zestaw błotników będzie pasował (producent napisał, że zestaw pasuje do kół 29”). http://www.hike.pl/k...-xc11-29er.html
Darek14 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 No i co w tym dziwnego??? Ja mam opony w ok. 32-35mm i błotniki ok. 35mm i wsio "bangla" jak należy i wygląda "po ludzku". To masz jakieś cudowne te błotniki: przy oponach 40 mm (Marathon Cross Extreme) i błotnikach SKS 45 mm było absolutnie na styk, na granicy spełniania swojej funkcji przez błotniki. Zdecydowanie ma rację SKS w swoich zaleceniach - do opony 40 mm lepiej złożyć błotnik 53 mm.
Lordvan Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 Dziś kupiłem i założyłem Giant SpeedShielde 700C http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/gear/product/blotniki.speedshield.700c/1053/44881/ a tak wyglądają na rowerku, jak na pierwsze zadowolony jestem
dziobolek Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 Całkiem, całkiem Nieśmiało zaproponuję jednak, abyś przedłużył tylny błotnik (od strony rury podsiodłowej) w dół, do widelca/suportu.
Lordvan Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Spora część kolegów mówiła nie zakładaj błotników bo źle będzie rower wygląda. No ale po założeniu okazało się że nawet fajnie rower z nimi wygląda. a co do przedłużenia błotników to mam już to w planach, i jeszcze myślę na jakimś przedłużeniem przedniego błotnika, ale coś żebym mógł to zdejmować i zakładać w razie potrzeby.
fuse Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Witm. Poszukuję pełnych błotników do roweru Cube Curve 2012, obecnie z oponami 700x35c Schwalbe Kojak. Jedyna opcja, która wydaje mi się sensowna to błotniki SKS Bluemels o szerokości - TUTAJ PYTANIE DO WAS 42mm czy 45 mm???? . Problem może być z mocowaniem pod hamulec tarczowy ale jest to do rozwiązania. Proszę o opinie ewentualne potwierdzenie słuszności mojeej tezy ) http://www.sks-germany.com/?l=de&a=product&r=Radschützer&i=6297801122&PHPSESSID=717dd788ef56f902218d3cdc0bca9411
Fadrian Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Witajcie, tez szukam pomocy. Mieszkam obecnie w Szkocji chwilowo i pada tu niemilosiernie, nie wiem jakie blotniki do mojego roweru, w sklepie bylem ale nic nie znalazlem jest to rower Cross Duke http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3324271.htm , jezdzi sie na nim super, ale potrzebne mi porzadne blotniki a tu w sklepach sa tylko takie jakies dziwnie krotkie lub takie ze nie mam ich jak przymocowac. Bede wdzieczny za podpowiedzi.
darkat Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Właśnie kwestia szerokości błotników jest przez cześć forumowiczów nierozważnie bagatelizowana, co przekłada się na niezadowolenie korzystających z takich rad. Wygląd wizualny (coś bardzo subiektywnego) jest najmniej ważny, bo liczy się skuteczność. Mam rower trekkingowy z błotnikami SKS szer. 42 mm do opon slick 700x35C (tj. górna granica zaleceń producenta), ale niestety pod względem praktycznym nie jest to zawsze najskuteczniejsze zabezpieczenie. Zdecydowanie lepiej chronią mnie błotniki, które mam w mieszczuchu szer. 55 mm (700x40). Ponadto opony typu semi-slick inaczej się odwadniają niż typu slick i z tego powodu błotnik powinien być szerszy. Ostatecznie, firma SKS, jako jeden z czołowych producentów błotników, ma w tym temacie stosowne doświadczenie i pomimo jednostkowych opinii, nie widzę podstaw do jego kwestionowania. mam trochę głupie pytanie. Bo w zasadzie na mój chłopski rozum nie powinienem się pytać. Ale chcę się upewnić Czy można zastosować szersze błotniki niż przewiduje producent SKS. Bo producent podaje zakresy dla opon. Np. ja mam obecnie opony 700x35C czyli 37-622, a chciałbym wziąć błotnik SKS Bluemels 53 mm na wypadek gdybym chciał wziąć później szersze opony. Tym bardziej że producent podaje że ten błotnik jest dla opon od wymiaru 700x38 czyli 38-622. Różnica 1mm a taki problem
RGRStudio Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Super błotniki lekkie i tanie pod siodełko. http://allegro.pl/blotnik-rowerowy-i4222403495.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.