Borewicz Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym prosić o poradę, mianowicie posiadam leciwe klamkomanetki Shimano ST-M092, niestety nie posiadam dedykowanych im hamulców. Powinny to być cantilevery. I tu mam kilka, niekoniecznie pewnych, opcji: 1) znalazłem gdzieś wzmiankę, że Hayesy MX1 nie potrzebują dużego uciągu linki, więc mogą współpracować z klamkami canti, ale to niezbyt pewna informacja. A może są inne w miarę dostępne? 2) istnieje ponoć wynalazek zwany "travel agent", który pozwala na połączenie v-brake z canti. Niestety na Allegro tego nie spotkałem, zastanawiam się, czy nie pokusić się o samoróbkę, bo patrząc na zdjęcia domyślam się jak to działa, nie wiem tylko jak skutecznie; 3) podobnież można zastosować tzw. mini v-brake, nie wiem tylko czy potrzebne są jakieś specjalnie przystosowane, czy po prostu owe "mini", nie wiem też czy będą się nadawały do MTB; 4) posiadam kilka hamulców canti najpopularniejszej na świecie marki "no name" ;-) Brakuje mi jednak wieszaków i zastanawiam się czy poszukanie jakichś wymyślniejszych konstrukcji zwiększyłoby skuteczność takich hamulców, czy wystarczającymi są takie najzwyklejsze dostępne na Allegro; 5) nie wiem czy warto polować na przeznaczone do tych klamek hamulce i czy poniesione koszty będą adekwatne do uzyskanych efektów, zwłaszcza w stosunku do rozwiązania z punktu 4. 6) inne, bliżej mi nie znane. Ogólnie rowerek nie będzie poddawany żadnym morderczym próbom, raczej posłuży jako "spacerowy", chciałbym jednak aby na tych hamulcach można było polegać. W każdych warunkach, bo nie ukrywam, że lubię również spacery w deszczu, a czasem i w zamieci ;-) Z tego też powodu w ogóle rozważam hamulec tarczowy. Klamkomanetek wolałbym na nic nie wymieniać, ewentualnie może istnieją jakieś dziwaczne klamki, do których można domontować same manetki. Wszelkie kombinacje mile widziane :-) Proszę o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania. Pozdrawiam. PS. Dodam, że klamki posiadają system SLR, cokolwiek to w praktyce znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zerknij tutaj - spore obniżki aktualnie są, to może coś sensownego znajdziesz cantilever | Buy Now at ChainReactionCycles.com http://www.roseversand.com/search/find/?q=cantilever Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 jak jesteś zainteresowany to mam na sprzedaż hamulce Canti BR-M452 Mountain LX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Najtańsze jakie znalazłem na tych stronach kosztują 18 Ł/E do tego wysyłka czyli koło stówki. Ja bym w tej cenie po prostu wymienił hamulec i klamkę na V-brake. Jak dla mnie pewniejsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borewicz Napisano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedzi, ale Panowie, gdyby nie chodziło mi o to, by zachować te antyczne Deore XT, uzyskując dobre efekty niskim kosztem, nie kombinowałbym, jak ten przysłowiowy koń pod górę To w sumie byłby drugi rower, więc nie chcę szaleć z kosztami, a trochę się pobawić. Swoją drogą, nawet jeśli nic z tym nie da się wykombinować, to interesuje mnie czysto poznawczo, jak się sprawdzały wymienione przeze patenty. Mokry, jeśli się nie mylę to jest u-brake, czy one przypadkiem nie wymagają specyficznych mocowań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Faktycznie. Znowu coś mi się popierdzieliło z tymi numerkami. Po sprawdzeniu w piwnicy są to Shimano BR-M454. Takie jak na tej stronce http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=59684c1a-bfb4-4cbd-ad0b-d1bb88e517d5&Enum=117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 2 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 coś mi w garażu zalega bodaj STX SE, jeden bodajże kompletny a co do tyłu to nie jestem pewien - jeśli będą kompletne to za Ciechana miodowego są Twoje Jutro dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borewicz Napisano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Mrmorty, to czekam z niecierpliwością. Mokry, masz komplet na oba koła, czy tylko na jedno? ___ Przy okazji mam pytanie, jakie śruby są potrzebne do przykręcenia tarczówki do amortyzatora z PM? Potrzebuję do zamontowania w drugim rowerze, ale nie wiem za bardzo gdzie i jakich szukać, a w komplecie z używanym hamulcem nie dostałem żadnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Niestety mam tylko na jedno koło. Na tylnym miałem jakiegoś plastikowego, co z marszu poleciał do śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=87343 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 znalazłem zestaw który był na przodzie i lewe ramie z tyłu. Trochę toto zaśniedziałe i piękne nie jest ale w chwili zdejmowania było więcej niż sprawne. Wybacz, miałem w pracy nockę plus dzień więc nie mam siły na dokładniejsze grzebanie w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borewicz Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Shimano BR-M565E Brakes | Buy Online | ChainReactionCycles.com Nie wiem czy miałem jakieś przywidzenie, czy one jeszcze przed chwilą były po 8,59 funta, bo teraz są po ok. 14? A zapytam, takie szczękowe, jak Tektro RC-462, nawałyby się do czegoś? Cena rewelacja, bo niecałe 3 funty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Tektro RC-462 To czasem nie są do szosy hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie wiem czy miałem jakieś przywidzenie, czy one jeszcze przed chwilą były po 8,59 funta, bo teraz są po ok. 14? Nie przywidziało Ci się - jak wklejałem linka, to były coś niewiele ponad 8 Euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 7 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 hej, przegrzebałem jedną częśc garażu i znalazłem dwa "wieszaczki" jeden komplet canti ale w którymś brakuje sprężyny(możesz zastąpic ją jakąkolwiek z innego hamulca) oraz jedno ramię z drugiego. dodatkowo znalazłem dwie klamkomanetki a raczej "półtora" w sensie pamiętam że lewa mi padła i wyciąłem ten plastik by się zmieściła nowa manetka pozostawiając samą klamkę a w lewej też coś lekko szwankowało przy naciąganiu(bodajże przeskakiwała). Reasumując z klamkomanetek, jeśli oczywiście je chcesz to możesz zrobic sobie manetki przy odrobinie zabawy brzeszczotem i pilnikiem, a z ramion coś uskładasz. Przymierzam się do porządków w garażu jak mrozy ustąpią więc jak znajdę czwarte ramię(a widziałem go jeszcze jesienią) to doślę o ile się na to piszesz. Reszta w priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 10 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 rozumiem że autor tematu nie jest zainteresowany?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.