Skocz do zawartości

[hamulce] Jakie do zabytkowych klamkomanetek XT ST-M092?

Borewicz

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym prosić o poradę, mianowicie posiadam leciwe klamkomanetki Shimano ST-M092, niestety nie posiadam dedykowanych im hamulców. Powinny to być cantilevery.

I tu mam kilka, niekoniecznie pewnych, opcji:

1) znalazłem gdzieś wzmiankę, że Hayesy MX1 nie potrzebują dużego uciągu linki, więc mogą współpracować z klamkami canti, ale to niezbyt pewna informacja. A może są inne w miarę dostępne?

2) istnieje ponoć wynalazek zwany "travel agent", który pozwala na połączenie v-brake z canti. Niestety na Allegro tego nie spotkałem, zastanawiam się, czy nie pokusić się o samoróbkę, bo patrząc na zdjęcia domyślam się jak to działa, nie wiem tylko jak skutecznie;

3) podobnież można zastosować tzw. mini v-brake, nie wiem tylko czy potrzebne są jakieś specjalnie przystosowane, czy po prostu owe "mini", nie wiem też czy będą się nadawały do MTB;

4) posiadam kilka hamulców canti najpopularniejszej na świecie marki "no name" ;-) Brakuje mi jednak wieszaków i zastanawiam się czy poszukanie jakichś wymyślniejszych konstrukcji zwiększyłoby skuteczność takich hamulców, czy wystarczającymi są takie najzwyklejsze dostępne na Allegro;

5) nie wiem czy warto polować na przeznaczone do tych klamek hamulce i czy poniesione koszty będą adekwatne do uzyskanych efektów, zwłaszcza w stosunku do rozwiązania z punktu 4.

6) inne, bliżej mi nie znane.

Ogólnie rowerek nie będzie poddawany żadnym morderczym próbom, raczej posłuży jako "spacerowy", chciałbym jednak aby na tych hamulcach można było polegać. W każdych warunkach, bo nie ukrywam, że lubię również spacery w deszczu, a czasem i w zamieci ;-) Z tego też powodu w ogóle rozważam hamulec tarczowy. Klamkomanetek wolałbym na nic nie wymieniać, ewentualnie może istnieją jakieś dziwaczne klamki, do których można domontować same manetki. Wszelkie kombinacje mile widziane :-)

Proszę o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania. Pozdrawiam.

PS. Dodam, że klamki posiadają system SLR, cokolwiek to w praktyce znaczy.

Najtańsze jakie znalazłem na tych stronach kosztują 18 Ł/E do tego wysyłka czyli koło stówki. Ja bym w tej cenie po prostu wymienił hamulec i klamkę na V-brake. Jak dla mnie pewniejsze rozwiązanie.

Dzięki za odpowiedzi, ale Panowie, gdyby nie chodziło mi o to, by zachować te antyczne Deore XT, uzyskując dobre efekty niskim kosztem, nie kombinowałbym, jak ten przysłowiowy koń pod górę ;) To w sumie byłby drugi rower, więc nie chcę szaleć z kosztami, a trochę się pobawić.

Swoją drogą, nawet jeśli nic z tym nie da się wykombinować, to interesuje mnie czysto poznawczo, jak się sprawdzały wymienione przeze patenty.

Mokry, jeśli się nie mylę to jest u-brake, czy one przypadkiem nie wymagają specyficznych mocowań?

Mrmorty, to czekam z niecierpliwością.

Mokry, masz komplet na oba koła, czy tylko na jedno?

___

Przy okazji mam pytanie, jakie śruby są potrzebne do przykręcenia tarczówki do amortyzatora z PM? Potrzebuję do zamontowania w drugim rowerze, ale nie wiem za bardzo gdzie i jakich szukać, a w komplecie z używanym hamulcem nie dostałem żadnych.

• Mod Team

znalazłem zestaw który był na przodzie i lewe ramie z tyłu. Trochę toto zaśniedziałe i piękne nie jest ale w chwili zdejmowania było więcej niż sprawne.

Wybacz, miałem w pracy nockę plus dzień więc nie mam siły na dokładniejsze grzebanie w garażu.

• Mod Team

hej, przegrzebałem jedną częśc garażu i znalazłem dwa "wieszaczki" jeden komplet canti ale w którymś brakuje sprężyny(możesz zastąpic ją jakąkolwiek z innego hamulca) oraz jedno ramię z drugiego. dodatkowo znalazłem dwie klamkomanetki a raczej "półtora" ;) w sensie pamiętam że lewa mi padła i wyciąłem ten plastik by się zmieściła nowa manetka pozostawiając samą klamkę a w lewej też coś lekko szwankowało przy naciąganiu(bodajże przeskakiwała). Reasumując z klamkomanetek, jeśli oczywiście je chcesz to możesz zrobic sobie manetki przy odrobinie zabawy brzeszczotem i pilnikiem, a z ramion coś uskładasz.

Przymierzam się do porządków w garażu jak mrozy ustąpią więc jak znajdę czwarte ramię(a widziałem go jeszcze jesienią) to doślę o ile się na to piszesz.

Reszta w priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...