monowiec Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Mam taką starą kolarke i jako, że chciałbym ją ożywić i zrobić sobie lekki rowerek wiosenny którego nie będzie żal jak ukradną myślałem nad single speedem a że wiedza w tym temacie jest znikoma u mnie(ale jestem po budowie kolarki więc umiem rowery składać) chce zapytać czy ten się na takie coś nadaje i co będę musiał w razie czego zmienić chociaż myśle, że wszystko poza ramą i mostkiem. Single speed wybieram bo w nim nie trzeba chyba cały czas pedałować i jako, że będę jeździł po ruchliwym Krakowie wole mieć hamulce i nie bać się, że na ostrym nie wyhamuje i wylece gdzieś daleko. ImageShack� - Online Photo and Video Hosting
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2013 Kłaniam, W zasadzie nie ma ramy na której nie poskładasz singla. Conajwyżej przyspoży Ci ona mniej lub wiecej problemów do obejścia. Tu masz sporo wypocin na temat budowy singla i czekających na Ciebie wyzwań. Niby to ukierunkowane na single MTB ale napęd jest napęd i generalne zasady wszędzie są takie same. A tak na pierwszy rzut patrzałka to ta rama nada się bezproblemowo, gdyż ma długie skośne/poziome haki które ułatwią napiecie łańcucha. Owocnej konwersji! Szacunek... I.
TaZ Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 ... +1 Poza tym większość osób, przynajmniej na początku, zakłada do ostrzaków hamulce. W przypadku ostrego masz tą przewagę, że możesz hamować również nogami, robić skidy, jeździć do tyłu itp. z drugiej strony musisz cały czas pedałować i musisz mieć nogi przyczepione do pedałów (zatrzaski, strapy, noski itp.) pzdr P.
monowiec Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 I własnie mi nie pasuje to że muszę cały czas pedałować a jeżdżenie tyłem to już zupełnie taki bajer jest A jeśli chodzi o ilość zębatek przy korbie to jak mam ją dopasować? czy wszystkie tylne piasty mają jednakową ilość zębatek?
Pasiasty Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 A jeździłeś już na fixie, że Ci ciągłe kręcenie nie pasuje? Piasty nie mają tyle samo zębów - mają koronki nakręcane na gwint, więc możesz sobie założyć jakąkolwiek. Przy korbie daj taki blat jaki będziesz miał, a tylną koronką ustaw przełożenie. Na początek polecam 2,875 (46/16) albo coś koło tego.
monowiec Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Tak, jeździłem i najpierw miałem problemy z hamowaniem ale jakoś mi wychodziło później, stwierdziłem, że takie pedałowanie cały czas to nie dla mnie, po prostu mi sie to nie podoba
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Lutego 2013 Mod Team Napisano 1 Lutego 2013 Kłaniam, Ogólny, owczy pęd do wsadzania wszystkich na ostrokółki bo to takie dżezi i pixi jest i odrazu chyba wydłuża freda do 15 cali jest dla mnie cokolwiek słaby. Sam mam ostrokółkę - tę samą od 7 lat - ale mam także singla, a dokładniej mówiąc dwa. Szosowego i MTB. I uważam że singiel-dojazdówka to jest naprawdę bardzo dobry wynalazek. Najlepiej jeszcze z heblami tarczowymi - taką modyfikację mojego Peża już widać na ostaniej prostej - po to aby hamować pewnie i skutecznie w każdych warunkach. Ani dual ani single pivoty nie umywają się do bebeczy. A hamowaniu nogami w ostrokółce już wogólnie niewspomniawszy... Szacunek... I.
hedggehogg Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 +1 Poza tym większość osób, przynajmniej na początku, zakłada do ostrzaków hamulce. W przypadku ostrego masz tą przewagę, że możesz hamować również nogami, robić skidy, jeździć do tyłu itp. z drugiej strony musisz cały czas pedałować i musisz mieć nogi przyczepione do pedałów (zatrzaski, strapy, noski itp.) pzdr P. aha aha, a gdzie mogę przeczytać te statystyki? nie cierpię takiego gadania. co do kolegi, co chce singla. nasz uroczy Kraków jednak jest pełen górek i na przykład estakad, na które trzeba wyjechać. robiąc singla pozbawiasz się wielu przełożeń, jakie daje szosa i ominięcia martwego punktu przy pedałowaniu jakie daje ostre. nie sugerowałabym się 'ciągłym pedałowaniem', z czasem docenisz to, że dzięki temu przymusowi czujesz jak rower się zachowuje. hamulec to nie problem. zresztą możesz mieć piasty i pod wolnobieg i pod zębatkę i skoro nie jesteś pewien czego tak naprawdę chcesz, to zapraszam Cię chociażby do Warsztatu na Grota-Roweckiego albo do Bikestudio na Starowiślnej, gdzie na pewno rozwiejesz każdą swoją wątpliwość nie robiąc tutaj po raz setny takiego samego tematu.
siimon Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 do Bikestudio na Starowiślnej.. To jeszcze działa? A na allegro coś wystawiają? @@monowiec, a właściwie dlaczego nie chcesz zostawić przerzutek?
TaZ Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 aha aha, a gdzie mogę przeczytać te statystyki? nie cierpię takiego gadania. co do kolegi, co chce singla. nasz uroczy Kraków jednak jest pełen górek i na przykład estakad, na które trzeba wyjechać. robiąc singla pozbawiasz się wielu przełożeń, jakie daje szosa i ominięcia martwego punktu przy pedałowaniu jakie daje ostre. nie sugerowałabym się 'ciągłym pedałowaniem', z czasem docenisz to, że dzięki temu przymusowi czujesz jak rower się zachowuje. hamulec to nie problem. zresztą możesz mieć piasty i pod wolnobieg i pod zębatkę i skoro nie jesteś pewien czego tak naprawdę chcesz, to zapraszam Cię chociażby do Warsztatu na Grota-Roweckiego albo do Bikestudio na Starowiślnej, gdzie na pewno rozwiejesz każdą swoją wątpliwość nie robiąc tutaj po raz setny takiego samego tematu. Sorry, zapomniałem dopisać rozsądnych. Faktycznie, to przegięcie pisanie takich twierdzeń, niepodpartych żadnymi dowodami. Gdzieś nawet przeczytałem, że statystycznie ludzie jeżdżący na ok bez hamulca jeżdżą bezpieczniej, ale też nie było to podparte żadnymi badaniami. Moim zdaniem nauka jazdy na ostrym kole, bez hamulca w ruchu miejskim jest głupotą. Im bardziej na zachód, tym kultura jazdy jest lepsza. U nas, szczególnie w Warszawie jest z tym bardzo średnio, więc wyjeżdżając na ulicę rowerem, "z ostrym kołem", bez hamulca i na dodatek bez doświadczenia w poruszaniu się takim sprzętem podejmujemy bezsensowne ryzyko. Takie jest moje zdanie. Dziękuję, dobranoc. ps Bikerstudio już nie wystawia aukcji: http://allegro.pl/show_user.php?uid=13491729
hedggehogg Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 nie wnikam, od niedawna tam pracuje kumpel i się zna, dlatego tam odsyłam. nie chce mi się dyskutować o hamulcach, jak ktoś potrzebuje, to niech zakłada.
gremson Napisano 28 Lutego 2013 Napisano 28 Lutego 2013 nie wnikam, od niedawna tam pracuje kumpel i się zna, dlatego tam odsyłam. nie chce mi się dyskutować o hamulcach, jak ktoś potrzebuje, to niech zakłada. Sam na codzień jeżdżę po Krk na OK i obecność hamulca w moim fixed jest podyktowane stylem i szybkością jazdy. Nie wyobrażam sobie abym jeździł 30-40km/h jak mam w zwyczaju i skidował na alejach.Obecność lub brak hamulca to sprawa indywidualna, ale ich brak jest bardziej podyktowany subkulturą a nie zdrowym rozsądkiem: raz bezpieczeństwo, dwa zdrowie stawów.BTW jeszcze nie spotkałem OKołowca w Krk jedzie szybciej niż 20km/h bez hamulców:)BTW 2: W Krk są tylko dwie górki: kopiec Kościuszki i Zoo, i na obie można wyjechać na ostrym (przełożenie 42-18) cała reszta to pierd komara.
lazylab Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 BTW jeszcze nie spotkałem OKołowca w Krk jedzie szybciej niż 20km/h bez hamulców:) a to ciekawe myślę że znalazło by się z kilkadziesiąt osób
hedggehogg Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 to pojedź do wieliczki nie będę komentować nawet tematu hamulców https://www.facebook.com/events/592042630823469/ wpadaj, pomierzymy te 20km/h
monowiec Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 <p>bez problemu nakręcę taki wolnobieg http://allegro.pl/wolnobieg-1-rzedowy-half-ball-18-t-wroclaw-sklep-i3046356873.html lub http://allegro.pl/wolnobieg-cr-mo-18t-szeroki-1-8-single-dnp-i3066691294.html na to koło http://allegro.pl/kola-28-stozek-stars-joytech-na-wolnobieg-srebrne-i3037704462.html ?
monowiec Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 http://zapisz.net/view.php?filename=812_zdj_cie0571.jpg jak mi jutro dojdą części to wstawie zdjęcie już gotowego roweru.
monowiec Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Końcowy efekt.http://zapisz.net/view.php?filename=924_zdj_cie0585.jpg http://zapisz.net/view.php?filename=812_zdj_cie0571.jpg jak mi jutro dojdą części to wstawie zdjęcie już gotowego roweru.
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Bardzo bene Udanego migania! Szacunek... I.
OskarKabat Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Wrzuć sobie paski do nosków, nawet jakiejś najzwyczajniejsze, zawsze będzie trochę bezpieczniej.
monowiec Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 dzięki wielke jeździ się super mimo, że wolnobieg 20 mam to zawrotnych prędkości nie będzie ale bez problemu podjazy robie. a co do pasków przy noskach to musze po prostu jakieś wyczarowac Bardzo bene Udanego migania! Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.