Skocz do zawartości

[rower] składanie damki, pojedyncza zębatka na korbie

pepeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jestem w trakcie składania dla narzeczonej roweru na bazie ramy Accent Parana 17,5". W założeniu ma to być rower na krótsze/dłuższe wycieczki w łatwych i lekko trudnych warunkach. Dodam jeszcze, że nie jestem zielony w sprawach rowerowych ale też czasy najwyższej fascynacji mam już dawno za sobą, także będę potrzebował Waszych porad w wielu kwestiach dotyczących części składowych tego roweru, mam nadzieję, że pomożecie :). Założenia były takie:

1. Rowerek na kołach 26", oparty o lekką ramę MTB;

2. Prosty w obsłudze napęd (1 x X)*;

3. Wysokość i kształt kierownicy lekko nawiązujące do roweru crossowego;

4. Bardzo wygodne siodełko oraz chwyty;

Jak widzicie jest to niejako combo roweru MTB, Crossowego i nawet miejskiego, a to dlatego, że narzeczona na wszystkich tych rowerach w nieodległej przeszłości jeździła :). Zbierając wszystko co najlepsze z tych pojazdów postanowiliśmy złożyć rower bliski ideałowi. Oczywiście nikt nie oczekuje wygody porównywalnej z rowerem miejskim czy wytrzymałości umożliwiającej zjazdy z najwyższych szczytów, ma być jednak wygodnie, lekko i musi być możliwość przeprawienia się przez błotko czy podjechania pod górkę.

*Pierwotnie plan był taki, aby napęd oprzeć o piastę z przełożeniami wewnętrznymi shimano nexus. Wiadomo jakie są plusy, jakie minusy. Argumentem, który przeważył za rezygnacją z tego typu napędu był fakt, że piasta ta daje nieco większy opór podczas jazdy aniżeli "standardowy" napęd. Stanęło więc na tym, że napęd będzie w formie 1x8. Poczytałem trochę o tego typu praktykach, również na Waszych forum i widzę, że jest to wykonalne.

Mam już ramę, mam już korbę. Korba Shimano Deore obsłuży zębatkę 34t lub 36t, ale bardziej skłaniam się do rozmiaru 34t. Zakładając, że z tyłu pojawi się kaseta Alivio 11-34 da to całkiem niezły zakres przełożeń oscylujący miedzy 1:1 - 3,09:1 (sprawdzone tutaj). W porównaniu do zakresu mojego starego górala-składaka wyposażonego w korbę 24/34/42 oraz kasetę 14-28 i gdzie mam zakres 0,86:1 - 3:1, wypada to całkiem nieźle.

W najbliższych dniach czeka mnie zakup kompletnego tylnego koła wraz z kasetą S. Alivio CS HG41, 8rz., 11-13-15-18-21-24-28-34 oraz przedniej zębatki 34t. Mając to udam się do serwisu rowerowego, żeby wymierzyli odpowiednio linię łańcucha i dobrali suport o odpowiedniej długości. Czeka mnie jeszcze zakup 2 rockringów, ale to już chyba dopiero po wizycie w serwisie. Ach, w serwisie też poproszę o dobranie odpowiedniego łańcucha :).

Jak widzicie taki plan? Czy wymienione przeze mnie podzespoły nadadzą się? Muszę przyznać, że po kilku miesiącach planowania i już po zakupie ramy znalazłem na Waszych forum wpis Rulez'a, który prezentuje rowerek swojej małżonki. Wygląda na to, że to co składam będzie bardzo podobne, także bardzo chętnie przyjmę porady, sugestie i opinie na temat zaprezentowanego modelu :). Z góry dzięki, jeżeli będzie zainteresowanie tematem postaram się na bieżąco pisać o postępach prac nad rowerkiem. Pzdr!

...

Co do roweru małżonki, to służy do jazdy w terenie :

accent.th.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przybyło trochę nowych części, długo szukałem odpowiedniej kasety, bo tej, którą opisałem powyżej (11-34) nigdzie nie mogłem dostać. Sprzedawcy pisali, że druga zębatka to 28t, gdzie za każdym razem okazywało się, że to 26t. Ostatecznie zdecydowałem się na dość nieznaną kasetę Shimano Intego CS-LG50 (11-33). Zębatki są dość równomiernie zestopniowane: 11-13-15-17-21-25-29-33. Rezygnacja z kasety 11-34 na rzecz 11-33 to zmiana zakresu przełożeń z 1-3,09 na 1,03-3,09, przy zębatce przedniej z 34 ząbkami (o tym za chwilę), także tragedii nie ma.

W międzyczasie kupiłem grubą na 5 mm zębatkę przednią BOP DH 34t.

Pojawiło się też tylne koło, które kupiłem w dość niezłej cenie 99,99zł.: piasta Novatec na łożyskach maszynowych (bez możliwości zamontowania hamulca tarczowego), obręcz mach1 exe.

Budowa roweru (ze starego roweru, kupione, do zdobycia):

Rama+stery - Accent Parana 17,5' damska

Amortyzator - RST ze starego roweru

Koło tylne - Piasta Novatec na łożyskach maszynowych, bez mocowania pod tarczę, obręcz Mach1 exe

Koło przednie - ze starego roweru

Przerzutka tylna - Shimano Alivio 8-rz. ze starego roweru

Kaseta - Shimano Intego CS-LG50 11-33

Zębatka przednia BOP DH 34t

Łańcuch - jeszcze nie wybrany model

Korba - Shimano Deore FC-M442, 175mm

Suport - do dobrania w serwisie

Pedały - ze starego roweru

2 rockringi - planuję zrobić

Hamulce - v-brake ze starego roweru

Sztyca - ze starego roweru

Siodełko - Selle Royal Freeway Classic Lady

Kierownica - ze starego roweru

Mostek - ze starego roweru / być może potrzebny będzie nowy o innej geometrii/regulowany

Klamkomanetka prawa - Shimano Alivio 8-rz. ze starego roweru

Klamka lewa

Chwyty - ergo, model jeszcze nie wybrany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...