Skocz do zawartości

[Stery] Łożyska kulkowe - czy jest sens?

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przymierzam się do kupna sterów konwencjonalnych do roweru zjazdowego. Z racji, iż budżet napięty szukam jak najtaniej, a wiadomo że kulki do takowych należą. No i tutaj moje pytanie - czy jest sens w ogóle się pakować w stery na łożyskach kulkowych do roweru o owym przeznaczeniu? Juz nie chodzi o samo zużycie, w końcu lożyska można wymienić, jednakże jak wygląda sprawa z luzami?

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi

Napisano

Mi w starym rowerze którym jeździłem po ,,bułki,, w sterach dość często się robiły luzy, i było to wkurzające. Ja na pewno bym nie brał kulkowych :/ Ale to moje twierdzenie :icon_confused:

Napisano

Łożyska kulkowe sporo wytrzymają jeśli tylko nie będzie luzów. Ja miałem w swoim łożyska kulkowe i nie robiły mi się jakieś straszne luzy. Raz tylko rozkręciłem i przeczyściłem. Nie wiem jak przy zjazdówkach, są tam większe przeciążenia ale jak będziesz dbał to nic się nie powinno stać.

Napisano

Główka ramy przystosowana do sterów nabijanych.

Zastanawiam się czy brać czy nie brać:

http://allegro.pl/stery-octaneone-warp2-2012-biale-czarne-wys-free-i2955772661.html

Jedyny niepodważalny dla mnie pozytywny atrybut to kolor ;)

Warpy to popularne stery, jednak nigdzie nie potrafię doszukać się jakiejkolwiek konstruktywnej opinii. 55zł to majątek nie jest, przynajmniej fajnie wyglądają, no ale gdyby tak rozpaść się po dwóch jazdach miały to zastanawiam się czy rzeczywiście nie dopłacić do jakiś porządnych maszynowych niż potem znowu wbijać, wybijać, wbijać..

Napisano

Obecnie większość sterów z "wiankami" jest niskiej jakości, nie wróżę im długiej jazdy w rowerze zjazdowym ?, nie wiem ile chcesz wydać, ale to wydaje się rozsądną propozycją:

STERY FSA THE PIG 1 1/8 ZEWNĘTRZNE CZARNE CR (2969966569) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W każdym bądź razie w sterach The Pig nie obawiał bym się o luzy ...

Popieram,posiadam te stery i moge napisać że są bdb, nie ma żadnych luzów,chodzą lekko prawie bez oporów.Jeżdżę z nimi w każdych warunkach i nic sie nie dzieje.Polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...