Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś kminiłem nad tym analogiem ale odpuściłem sobie bo on ma z tego co pamietam 26 cali ale i tak ma grube opony czyli większy opór.. Poza tym ma piasty joytecha. 

Kminię nad opcją zamknięcia się w tych 2.5k Czyli jak tak dalej pojdzie to chyba zakupię dolana albo mielca, piasty novatec/miche (zależnie od ilosci kasy), obręcze pewnie któreś z wymienionych przez was albo h+son, korbę pewnie tego stronglight, wideł do kompletu jakis. A reszta jest juz mniej ważna i ogarnę ją jak będę miał juz koła i ramę ;) 

Czyli jakie macie propozycje kółek tak żebym miał kilka opcji cena/wygląd 

Pomogliśmy Ci bardziej niż komukolwiek tutaj, poczytaj inne tematy, oglądaj zdjęcia rowerów jakie tutaj wklejamy, rzuć okiem na strony typu pedalroom i wyciągaj wnioski. To ma być Twój rower, owoc Twoich wyborów, a nie wspólnego forumowego wysiłku. Po dziewięciu stronach czas dorosnąć i wyfrunąć w wielki świat.

siema wszystkim, mam pytanko :) złożyłem ostatnio rower i zdążyłem już zajechać swoja pierwszą oponę :D ,że przerabiałem starą szosę to dużo sie nie zastanawiałem na d budową i dopiero teraz okazało się, że pechowo dobrałem przełożenia tak, że mam tylko 3 skidpointy.. (42x18), no ale tyle wstepu, moje pytanie to na jaką zmienić tylną zębatkę (myśle o 2 zębach w dół lub górę) aby obrót korby trwał dłużej? (tzn. chodzi mi o to żeby móc osiągnąć więszą prędkość przy mniejszej ilości rpm) bo na chłoski rozum wydawało mi się,że trzeba dać większą a z tego kaltulatora: http://www.bikecalc.com/speed_at_cadence wynika coś odwrotnego, mogłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie jest mój błąd w rozumowaniu?

mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio sprawy :P

Na każdej ramie da sie teoretycznie złożyć ostre, bo to tylko rodzaj napędu. Fajnie że rama Ci odpowiada, tylko że dospawanie haków może się skończyć tym że będzie krzywo, albo skończy się zgonem na miejscu. Lepiej kupić coś używanego, bądź zainwestuj w mielca.

Tak że widzisz.. Wymiana haków na torowe 200 zł a nowa rama 500 prosta nowa z torowymi itd. Ogarnij sobie mielca, albo kup szosę starą. Jeśli jeździłeś na szosie, lub masz jeszcze sprzęt do niej poza ramą to możesz zrobić singla jeśli chcesz.

Ja obecnie żałuję że od razu nie kupiłem sobie kółek i ramy od mielca. Miałbym teraz już pół roweru ponad, a tak to zaczynam od nowa.. 

Nie spawaj nowych haków, bo nie ma to sensu. Są sposoby na pionowe haki. Wiadomo, nie będzie to tak wygodne jak w hakach poziomych, ale działa, a chyba to jest ważne.

1. Najprostszy i najtańszy to półogniwo. jak sie rozciągnie łańcuch wyrzucasz pokolei ogniwa i tyle.

2. To coś w rodzaju adapterów, które przykręcasz do pionowych, a niżej są już normalnie poziome. 

http://imageshack.us/photo/my-images/713/17769659.jpg/

Zdjęcia żelazkiem, ale widać o co chodzi. tył pójdzie o jakieś 2-3 cm do góry.

3. Wykonanie adaptera do piasty. Coś w tym stylu, i tym regulowanie długości:

http://agromasklep.pl/sklep/img/p/6357-3860-thickbox.jpg

Innych opcji raczej nie ma.

Wszystko to rzeźba, której starj się unikać, jednak w tym konkretnym przypadku, gdzie wymiana haków może równać się z ceną ramy można cos pokombinować.

2. To coś w rodzaju adapterów, które przykręcasz do pionowych, a niżej są już normalnie poziome. 

http://imageshack.us/photo/my-images/713/17769659.jpg/

Zdjęcia żelazkiem, ale widać o co chodzi. tył pójdzie o jakieś 2-3 cm do góry.

Moim zdaniem najlepsza opcja, która nie wygląda tak źle  ;)

Panowie nie będę zakładał nowego tematu, zapytam tu:

Założyłem nowy łańcuch KMC K-810, z tyłu mam zębatkę (jakaś kupiona na allegro chyba novatec). Zębatka ma przejechane jakies 3 tysie.

Jak "dodaję gazu" czyli mocniej naciskam na pedały słyszę głośne i denerwujące terkotanie z napędu, na 99.9% wydaje mi się że to z okolic tylnej zębatki.

Myślicie że to możliwe aby po takim przebiegu nie przyjęła nowego łańcucha?

Jest szansa ze to się wszystko ułoży?

to samo mialem przy kmc 610 kool ale zgrzytanie dochodzilo ze strony przedniego blatu.. nie przejechalem moze kilku kilometrow i zamienilem na stary poczciwy izumi :-) blaty mam nowe wiec to wina lancucha, po prostu glosny dziad jest zanim sie ulozy ale mi nie chcialo sie czekac hehe

Panowie nie będę zakładał nowego tematu, zapytam tu:

Założyłem nowy łańcuch KMC K-810, z tyłu mam zębatkę (jakaś kupiona na allegro chyba novatec). Zębatka ma przejechane jakies 3 tysie.

Jak "dodaję gazu" czyli mocniej naciskam na pedały słyszę głośne i denerwujące terkotanie z napędu, na 99.9% wydaje mi się że to z okolic tylnej zębatki.

Myślicie że to możliwe aby po takim przebiegu nie przyjęła nowego łańcucha?

Jest szansa ze to się wszystko ułoży?

...miałem podobnie z KMC 710 - hałasował okrutnie na koronce Miche. Duża ilość dobrego smaru trochę pomagała ;-) Z czasem ten mój trochę się ułożył, ale cichy to on nigdy nie był. 

Co do koronki to lepiej nie patrzeć na przejechane km, tylko przyjrzeć się dokładnie zębom. Jak mocno są "ścięte" - zazwyczaj z jednej strony, np.:

https://www.dropbox.com/s/rib3v7e2gnq6bx8/2013-03-26%2019.31.25.jpg

Witam

założyłem nowy blat do ostrego (miche) , nową zębatke Halo i nowy łańcuch od KMC (ten najszerszyo ile sie nie myle to 910)

dziwi mnie że jak kręce korbą to łańcuch czasami jest napięty a czasami zaczyna lekko zwisac tak jakby blat albo zębatka były jajowate...

Czy to normalne? Może wystarczy że łańcuch sie rozciągnie a blaty doszlifują?

W mojej prawie dwu letniej karierze ostrokołowej i na 4 łańcuchach od Kmc nigdy tego nie zaobserwowałem... może nie zwróciłem uwagi...

pozdro

Witam

założyłem nowy blat do ostrego (miche) , nową zębatke Halo i nowy łańcuch od KMC (ten najszerszyo ile sie nie myle to 910)

dziwi mnie że jak kręce korbą to łańcuch czasami jest napięty a czasami zaczyna lekko zwisac tak jakby blat albo zębatka były jajowate...

Czy to normalne? Może wystarczy że łańcuch sie rozciągnie a blaty doszlifują?

W mojej prawie dwu letniej karierze ostrokołowej i na 4 łańcuchach od Kmc nigdy tego nie zaobserwowałem... może nie zwróciłem uwagi...

pozdro

miałem to samo, po dokręceniu blatu i karby problem zniknął.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...