Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Wtrącę swoje trzy grosze

Też miałem kiedyś taki problem i koniec końców złożyłem taki rower:

Dolan PreCursa 56cm + Alpina Track Forks + Alpina seat clamp + alpina headset + alpina seatpost- 200 funtów i 35 za przesyłkę --> 1260 zł

Csepel 60mm stem - był dołączony do ramy csepela, którą miałem poprzednio, koszt nowego ---> 60 zł

BLB track drops --> 150 zł

Deda bar tape ---> 30 zł

SunRace bb + bolts /stalowe miski/ ---> 30 zł

Csepel cranks + csepel 42t chainring + csepel bolts --> 236 zł

spd SH 520 ---> 85 zł

Cube saddle - przełożone siodło z drugiego roweru ---> można coś używanego, w dobrym stanie znaleźć już od 50 zł

Mach CFX x2 + Novatec track hubs + novatec cog & lockring --> 550 zł

Kenda tyres + Decathlon tubes --> 100 zł

Kmc 710 chain ---> 40 zł

Razem wychodzi 2591 PLN a można jeszcze zaoszczędzić na niektórych komponentach (mostek, kiera)

Wagowo też nie wychodzi najgorzej bo cały setup waży mniej niż 8,5 kg (a dokładnie 8,246 kg)

Osobiście odradzam wydawania pieniędzy h+sony, są po prostu za drogie, jeśli zależy Ci na obręczach z wyższej półki to polecam mavic open pro, a po drugie to na twoim miejscu zastanowiłbym się czy kupowanie od razu tak drogiego roweru ma sens, czy nie lepiej byłoby zacząć od sprzętu z niższej półki..

:sweat:

@grzegosz

Tak jak powiedziałem chcę żeby to był rower który będzie wyglądał nowocześnie np tj ten z asphaltu albo te bianchi.

Kiere to najbardziej myślałem o riserze.

Na kontach się nie znam a tym bardziej nie mam pojęcia jakie powinienem mieć. Tak jak pisałem ba być wygodnie a nie że będę miał ręce 30 cm niżej niż siodełko ..

Pedały to myślałem o zwykłych plastikowych platformach ze strapami na początek.

Korba no to jakąś do kompletu tylko że nie na tym się też nie znam. Wiem tyle że powinienem popróbować z przełożeniami czyli dobrać sobie ile ten blat ma mieć ząbków.

Koła no to obręcze nie chcę żeby to były areospoke czy takie jak sramy s80.. Myślę że wysokość tych H+Son to max.

Co do piast mam dylemat czy nie dopłacić do miche czy czegoś innego zamiast Novateców.

@dao

Co do ceny napisałem że to będzie tak 3500 zł ponieważ chcę żeby to był dobry rower z którego będę zadowolony i nie będę musiał za chwilę coś w nim zmieniać. Ale jednak mamy kryzys a sam nie mam super sytuacji finansowej w domu.

1.5k to troszkę już spora kwota.. Zastanawiam się jakby to wyszło z wagą przy takiej cenie, w porównaniu z podstawową ramą mielca albo jakąś podobną do supera albo tej blb co wysyłałem.

Co do kół to może i by były lepsze, w tej sprawie się nie odzywam..

Korba powiedzmy ze ok.

Sztyca opłaca się dawać 100/150 zł za kawałek rurki do mocowania siodła ?!

Mostek ok.

Pedały ok

Łańcuch ok.

Nie znam osoby która by mogła w tym pomóc i by wiedziała gdzie by się opłacało kupić i w ogóle.. Dlatego radzę się was tutaj.

np Twój Super jest super :P Bardzo chętnie bym sobie złożył podobnego, ale niestety nigdzie nie znalazłem superów torowych :(

Skoro chcesz nowocześnie, to Mielec będzie idealnym rozwiązaniem. Znajdź ramę, która najbardziej Ci się podoba, poszukaj jej parametrów (kąty itp.). Patrz po necie, czerp inspiracje, tego jest od groma. Sam czasem myślę nad zrobieniem u Mielca ramy w stylu Kagero i poświęcić z rok na szukanie części na ebayu, żeby ze wszystkim zmieścić się poniżej 2k. Popatrz na wątek o Mielcu na lfgss, tam Angole nakupowali za śmieszne dla nich pieniądze ramy, a to co na niej zaoszczędzili zainwestowali w lepsze komponenty.

I tak, warto dać za sztycę więcej niż 30-50 zł. Dosyć spore siły działają na ten element i jego uszkodzenie podczas jazdy może zaboleć.

[...]

Co do ceny napisałem że to będzie tak 3500 zł ponieważ chcę żeby to był dobry rower z którego będę zadowolony i nie będę musiał za chwilę coś w nim zmieniać. Ale jednak mamy kryzys a sam nie mam super sytuacji finansowej w domu.

[...]

W błędzie jesteś myśląc, że rower musi być drogi żeby poprawnie działać, wiele osób lata na konwersjach starych szos i niewielu z nich narzeka... 3500 to naprawdę dużo pieniędzy składając ostre koło, masz mnóstwo możliwości.

Dao dobrze mówi, chodź nie bawiłbym się w custom geometrię nie mając o tym pojęcia to fajnym rozwiązaniem byłaby na przykład kopia //low track standard jeśli zależy Ci na komforcie.

Co do wyglądu to myślałem o czymś też podobnym do supera. Ale tak jak mówiłem coś podobnego do tego supera albo blb z asphaltu czy bianchi

Skorzystałem z linka od Klintona i może nie dokładnie w takich kolorach jak chcę ale zarys już jest.

CUSTOM14 Fixed Gear Configurator ::

Na rower najchętniej to bym wydał i 5 zł ale no to tylko marzenia.. Co do opcji zamknięcia się 2.6k zaczynam się bardziej skłaniać.

Nie mówię że chcę rower pro elo który będzie o wartości połowy mieszkania ale rower całkiem niezły żebym mógł nim jeździć i żeby było okej a nie z części typu joytech i żeby się rozleciał po roku a żebym znienawidził ostre przez problemy z tym rowerem ...

Możliwe że warto.. nie wiedziałem o tym i dziękuję że zostało mi to uświadomione :)

Tak wiem że osoby śmigają też na wigrach i są zadowolone z takiego roweru, albo osoby które mówią że ich rower z marketu jest tani ma amortyzator przerzutkę i jeździ i będą nim jeździć póki się nie rozpadnie na części..

Ale ja nie znam się na częściach używanych i nie jestem w stanie szukać po allegro jakichś targach czy ebayu .. Chciałem złożyć na nowych bo wiem że nowe to nowe i nic z tym się wcześniej nie działo.

Jak chcesz coś w stylu klasycznej ramy torowej, to nie warto się bawić w Mielca, bo będziesz miał ramę jak od Csepela, lepiej po prostu szukać klasycznej ramy torowej ;)

Na razie masz 3 różne ramy, a w związku z tym, trzy zupełnie różne koncepcje. Zdecyduj się na jedną i działaj w kierunku jej realizacji. Pamiętaj, że realizacja projektu, to nie kilka dni czy dwa tygodnie, tylko rozciąga się to często na kilka miesięcy.

Projekt całkiem fajny ;)

Co do stronki to widać po niej że beta ale pomysł za######isty. Dobrze że powstaje taki konfigurator. Brakuje mi tam jeszcze większej gamy produktów i tego żeby można było dobierać kolory w zależności od tego jakie są dostępne u producenta.

A nie lepiej, żebyś kupił coś gotowego, jeżeli nie znasz się na sprawie, a chcesz posmakować fixa? Masz gotowy, nowy rower od razu, bez szukania i kombinowania. Oczywiście po zapoznaniu się ze sprzętem może okazać się, że coś Ci nie pasuje ale będziesz przynajmniej miał dobrą bazę wyjściową do dalszych eksperymentów.

Kilka przykładowych aukcji:

- http://allegro.pl/ostre-kolo-kross-unforgiven-duzo-carbonu-ostatni-i3138395710.html (wypadałoby założyć na początek też przedni hamulec, bardziej do zapierdzielania)

- http://allegro.pl/ns-analog-s-m-l-model-2013-ostre-kolo-ambike-pl-i3131907934.html (bardziej do trików)

- http://allegro.pl/ostre-kolo-mk-fixed-gear-mega-okazja-przed-sezonem-i3151371950.html

Przede wszystkim jaki rozmiar ramy?

Siema,
Jestem tu nowy (zarówno na forum jak i nowy = zielony w temacie ostrego koła). 
Chciałbym zacząć zabawę z tym rodzajem roweru, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć... 
Na jakiejś zagranicznej stronce(kolkulator) dowiedziałem się jaki rozmiar ramy powinienem mieć przy moim wzroście i długości nogi, wyszło: 57 cm (przy wzroście 180cm i dł. nogi 58 cm)

Póki co chciałbym kupić możliwie tani rower, nadający się do jazdy od ręki i w miarę nabywania doświadczenia w temacie, samemu go udoskonalać. 
Jako amatora zainteresowała mnie ta oferta: http://www.forumrowerowe.org/topic/128546-ostre-kolo-watpliwosci-i-pytania-przy-skladaniu-i-nie-tylko/page-9

Podejrzewam jednak, że ten sprzet się do niczego nie nadaje... 

Czekam na waszą pomoc i sugestie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...