Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wygląda tak że jestem gotowy z moejsca wyłożyć 1200 zł za ramę tylko słyszałem że csepel który jest za 500 jest złym rozwiązaniem.. Zastanawiałem się nad mielcem i jak to wygląda sprawa z tymi ramami bo słyszałem różne opinie i to ciągnące w zupełnie 2 strony... Czyli niezależnie jaką piastę z wyżej wymienionych wezmę to będę zadowolony ?! O.o Hmm w sumie nie rozmyślałem nigdy nad takim leciutkim rowerkiem :) Nie myślałem także o węglu.. Ale skoro możliwe że udałoby sie go wcisnąć w koszta to za######iście :D Mam nadal dylemat z obręczami Mavic vs H+SON i teraz doszły te wymienione wyżej..

Co do ramy to chciałem ją prostą na cienkich rurkach tak jak ta osca. Nie chce ramy w stylu torro albo 725.

sam sobie odpowiedz co chcesz miec w rowerze, ta osca i mielec to kompletnie rozne koncepcje bajki. zle opinie o mielcu sa raczej od osob ktore nawymyslaly jakies niestworzone geometrie i oni to po prostu spieprzyli. jesli zamowisz najzwyklejsza standardowa rame to jest bezproblemowo, zdarzaja sie jakies za mocno przyszlifowane spawy czy inne dzikie akcje no ale

wszystkie speciale lutowal m in Ciesielewski na reynoldsie ale co sie tak naprawde dziao w bydgoszczy nie wie nikt

mi już przyszła rama z Mielca, rower złożony więc mogę trochę rozpropagować informację. Rama przyszła dokładnie taka, jak zamówiłem. wszystkie długości i kąty zgodne z moim zamówieniem, rozstaw piasty się zgadza, szerokość mufy też, wszystko jest proste. Ogólnie mogę z czystym sumieniem polecić markę i myślę, że nie było to moje ostatnie zamówienie tam. ;)

Czyli złożę sobie coś tam na podobieństwo tej ramy co chciałem. Dzięki za polecenie, mam nadzieję że będę z tego zadowolony :D teraz tylko ogarnąć piasty i obręcze i kase.

@grzegosz jak wygląda Twoja rama ? Czy są tu jeszcze jakies osoby które zamówiły i chciałyby podzielić się opinią czy zdjęciami ?

Powiem tak myślałem w sumie o dokładnie tej ramie

http://www.asphaltbikes.com/upload/products_img/1030/1.jpg

ale w sumie też podoba mi się coś takiego w wykonaniu bianchi

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/148993_387011241384666_1720030432_n.jpg

Napisałem że chcę taki rower bo takie zazwyczaj mają całkiem "spokojną" geometrię, a nie tak jak np torro. Nie mam zamiaru się ścigać, mieć super małych oporów czy czegoś w ten deseń. Takie ramy troszkę mniej mi sie podobają, i mają niżej przód więc pozycja jest mocno pochylona w dół.. A mi zależy na tym żeby tym rowerem mógł spokojnie i wygodnie jeździć a nie pochylać się strasznie. Jest to moje pierwsze ostre i mam nadzieję że nie ostatnie.

A co takiego istotnego jest w suporcie ?

Spokojnie i wygodnie ostrym... zapomnij. Przynajmniej ja tak mam, jak jade z dziewczyna i w miare wolno to od razu bola mnie nadgarstki, tylek , kolana, lokcie....i konczy sie na tym, ze spotykamy sie w ustalonym miejscu a ja tam czekam hehe..

Rower wymusza ostrzejsza jazde, goe tych ram jest tak skonstruowane i nie mowie tu o lo-pro.. Jak dla mnie widel z pierwszego linka odpada a po drugie sam rower wazy pewnie kolo 12 kilo.

Nie no nie mówię o jeździe jak starym holendrem na wakacjach 10 km/h tylko więcej ale nie 35 albo wiecej cały czas.. Jeździłbym dalej swoją szosą do oporu ale jest za długa i mnie bolą plecy od wyciągania się.

Czemu widel odpada ? Mogę w najbliższym czasie jak poprawi się pogoda pojechać do tego sklepu i zapytać, może będą wiedzieć jak jutro do nich zadzwonię..

Wypchnij siodlo i zmien mostek na krotszy..

Jesli chodzi o widla napisalem, ze jak dla mnie odpada, poprostu nie podoba mi sie to dolne wyprzedzenie i psuje wyglad ramy, ale to jest tylko i wylacznie moja opinia wiec nie sugeruj sie tym :teehee:

A no rozumiem ;) Póki co i tak muszę zmienić koła poza tym piasta tylna nie da się przerobić na singla ponieważ zamiast ząbków takich jak teraz są mam "gwint" i nie da rady założyć pojedynczej zębatki tak jak to sprzedają w rowerowych. To jest pierwszy powód czemu chcę nowy rower, drugi za długa rama, trzeci ramę trzeba pomalować bo ma odpryski a mi mega podoba sie taki lakier i te naklejki, czwarty koła są do wymiany bo nie da się ich juz bardziej naprawić, obręcze są krzywe i co całkowitej polerki co nie jest takie proste i posiadają mase zadrapań. Dlatego myślałem o mielcu czy czymś podobnym ale jak mówicie rama torowa to 1200 zł rychtarski czy blb czy inne tylko ten mielec pozostaje taniej a csepela mówicie że nie warto. Czyli co do ramy to wybiorę coś co będzie mi pasowało pod względem wyglądu i geo. Co do widelca jeśli będę zamawiał ramę w mielcu to pomyślę o wunglu. I kółeczka to nie jestem pewien ale chyba H+son z novatecami albo czymś wyżej jak budżet pozwoli. A co do korby co byście doradzili ? I tego widelca? Opłaca sie iść w węgiel a jak tak to w co? Bo na tym kompletnie sie nie znam... Czy te H+sony na pewno będą dobrą decyzją ?

No to tak jak mówiłem kasy nie mam tak jakby wyliczonej. Chcę zbudować rower za max 3500. Rower ma być porządny. Jak się uda mniej to za######iście. Ale najważniejsza jest dla ocena i pomoc w wyborze przez osoby które się znają tak jak na tym forum ;)

Jak chcesz trochę wygodniej, to proponuję tak: wziąć ramę z podsiodłową dłuższą o 1-2cm niż powinieneś, natomiast górną o 1-2cm krótszą, na dodatek opadającą (minimalnie, ale widocznie). Do tego mostek z kątem -17* i kierownica riser. Możesz też zainwestować w jakieś lepsze siodełko, jeśli chcesz szukać komfortu.

Chodzi mi o to, że mógłbyś mieć klasyczną geo, ale przez wydłużenie podsiodłowej będzie można zrobić lo-pro z zachowaniem takiej samej pozycji, dzięki czemu rower będzie miał agresywniejszy wygląd, a Ty będziesz jeździł sobie komfortowo ;)

koła i korby to już kwestia gustu, więc się nie mieszam. Oczywiście do tego setu karbonowy wideł, najlepiej jakbyś ściągnął coś torowego z mniejszym wyprzedzeniem niż szosowe...

....no to jedno kryterium już jest, czyli kaska ;)

Ja bym sobie ustalił drugie kryterium, czyli jaki rower chcę otrzymać w rezultacie. Bo widzę trochę chaosu i braku zdecydowania, raz to, raz tamto. Konkretniej - na jakich częściach, nawet z detalami: rama (rozmiar, materiał, kolor, klasyczna/nowa-alu, kąty), korby (oldschool/klasyka, new look, kolor), pedały (noski, strapsy, bloki etc.), kierownica (baranek, bycze, prosta, gięta) itd. Sam musisz do tego dojść! Podpowiedzi będę "szły" wg gustu każdego z nas, a nie Twojego. Często części które podajesz powyżej i prosisz o prównanie są podobnej klasy, czyli kryterium wyboru powinnien być Twój gust ewentualnie różnica w cenie (jeśli jest duża). Cena jest o tyle ważna, że czasem nie jesteś zdecydowany do jakiejś części i ..nagle w jednym sklepie pojawia się mega promocja 70% - czemu nie! A takie promocje są, oczywiście nie w naszych rodzimych sklepach ;-)

Tyle mojego skromnego zdania.

Powodzenia! :-)

No to tak jak mówiłem kasy nie mam tak jakby wyliczonej. Chcę zbudować rower za max 3500. Rower ma być porządny. Jak się uda mniej to za######iście. Ale najważniejsza jest dla ocena i pomoc w wyborze przez osoby które się znają tak jak na tym forum ;)

Super kosztował mnie ok. 3 tysięcy, więc za 3,5 tys. można już zaszaleć i złożyć naprawdę dobry rower, znacznie lepszy niż ten z asphalt'a.

Musisz liczyć się z następującymi wydatkami:

Rama z widelcem - 1,5k - chwilę poszukasz i znajdziesz jakąś klasyczną torówkę, przy Twoim budżecie to powinna być górna granica jaką jesteś w stanie przeznaczyć na ramę, żeby nie zachwiać proporcji pomiędzy częściami.

Koła - 600-800 zł - za tyle kupisz np. Miche Pistard

Korba - 315 zł - za tyle kupisz Stronglight Track 2000, dołożysz stówkę i masz korby Miche

Sztyca - 100-150 zł - np. sztyce Shimano 600 lub Dura Ace

Siodełko - 100-150 zł - jakieś Turbo, poszukasz to znajdzie się Concor

Mostek - 70-120 zł

Kierownica - 70-150 zł

Pedały + strapy/noski - 100-150 zł

Łańcuch - 50 zł

----------------------

Razem: 3385 zł

Trochę by czasu zajęło zanim byś wszystko znalazł, osobiście wolałbym skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego w temacie składania, bo i rozeznanie i dostęp do części takie osoby mają ułatwiony.

Zapomniałem o sterach (;

+100 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...