Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

To wiem, tak samo jak to że w ramach torowych suport jest wyżej niż w szosach. Tak jak teoretycznie powinno być w ostrym kole. Osobiście zacznę od złożenia tych kółeczek a potem chyba zakupię ramkę. Ale jednak chciałbym żebyście sie wypowiedzieli na ich i tej ramy temat.

Czyli najważniejsze żeby koła były lekkie. Zastanawiam sie nad mavicami albo tymi H+SON. Co do maviców nie pamiętam modelu bo nie zapisałem jak facet w rowerowym mówił ale wiem że kosztują 250 zł.

Moim kolejnym dylematem jest to czy brać piasty BLB czy Miche bo Novateca chyba sobie odpuszczę..

H+SON

lekkie obręcze

Wybierz jedno.

Novatec najlepsza opcja wg. mnie, szczególnie jeżeli wziąć pod uwagę cenę. Ale zaraz zejdą się tłumy krytykujące go, bo popularny więc co ja tam wiem.

Czyli lepiej h+son ? Szczerze mówiąc słyszałem opinię na temat novateców że są to piasty na chwile ew na początek i że lepiej zainwestować w cos lepszego

Trzeci rok mam Novatec'a i jak dotąd żadnych problemów z nim nie miałem. Kręci się lekko i przyjemnie.

W moim puściły uszczelki w łożyskach i wylała się rdza - wiele zależy od warunków, w których się jeździ i szczęścia. Może się udać, że 3 lata się nic nie dzieje, a może być tak, że po miesiącu łożyska do wymiany.

IMO przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chce się łożyska "maszynowe" czy kulki z konusami. Z kulkami jest o tyle łatwiej, że można samemu rozebrać całą piastę, przeczyścić, dać nowy smar, dobrze skontrować i piasta jest jak nowa. Z uszczelnianymi łożyskami jest tak, że jak już coś się dzieje to trzeba wymienić całe łożysko. To zależy jakie masz podejście i ile jesteś w stanie sam w rowerze zrobić.

Pasiasty, ale weź pod uwagę, że piasty z łożyskami kulkowymi często mają bieżnię na stałe z korpusem piasty, jak w takiej bieżni porobią Ci się wrzery, to do wymiany piasty, a często i szprychy. Za to przy łożyskach maszynowych, jak czesto wbijasz i wybijasz, możesz poprostu rozbić korpus.

Powiem tak no rower powiedziałem do jakiej jazdy będzie. Ja jeździł w deszczu nie będę za często a rower jest trzymany w piwnicy w której jest kaloryfer. Więc raczej jakiejś strasznie dużej styczności z wodą nie będzie miał. Słyszałem ogółem że lepsze są łożyskowe. Chcę żeby to były koła na kilka ładnych lat 7 albo i więcej. Zastanawiałem się jeszcze nad Sturmey Archer. Jestem osobą która ma jakieś pojęcie o rowerach i umie przy nich podstawowe rzeczy zrobić. Raczej z wymianą łożysk bym sobie poradził, a jak nie to może zrobić to mi pewna osoba. Stąd moje pytanie jaką piastę mam wybrać i jaką obręcz ?

Zastanawiałem się jeszcze nad Sturmey Archer.

Piasty raczej mało popularne u nas.

Mam w jednym rowerze z tyłu model hbt30. Złego słowa nie powiem. Kręci się elegancko i sprawia bardzo dobre wrażenie jeśli chodzi o jakość wykonania. Trochę pancerna w porównaniu z Miche. Moim zdaniem dobry stosunek jakość /cena. Wersja srebrna jest polerowana (bez anody) więc łatwo się może rysować, ale mi osobiście polerowane aluminium bardzo pasuje.

Czyli Strumey Archer jest dobrą firmą i robiąc koła nie dla osoby która by je mega wykorzystywała byłyby dobre. Ale zastanawiam sie jeszcze czy warto dokładać do blb albo miche ? I jeżeli już to która jest lepsza a która bardziej opłacalna ?

Czyli Strumey Archer jest dobrą firmą i robiąc koła nie dla osoby która by je mega wykorzystywała byłyby dobre. Ale zastanawiam sie jeszcze czy warto dokładać do blb albo miche ? I jeżeli już to która jest lepsza a która bardziej opłacalna ?

Nie ma chyba reguły, wszystko jest po jednych pieniądzach, na dobrą sprawę robione na tak zwane jedno kopyto. Znam osobę która 3 sezony przejeździła na novatecach, przejeździla w sensie dzień w dzień do pracy i kręcą się do tej pory fantastycznie, nigdy nie bylo z nimi problemów, generalnie do blb nie warto dokładać na pewno

Nikt nie napisał, że piasty BLB są złe, tylko że niekoniecznie warte swej ceny. Ja osobiście nie miałem z nimi doświadczenia, ale widzę że są dostępne w całej gamie kolorów, podobnie jak i inne komponenty tej marki. I na myśl przychodzi mi, że stylistyka stanowi tutaj główny wyznacznik ceny.

Skoro tak się o to BLB dopytujesz to zakładam, że Ci się ta stylistyka i kolorystyka podoba i że jesteś skłonny zapłacić ich cenę. Jeśli tak, to bierz i ciesz się :)

Podkreślam, że opieram się jedynie na intuicji bo nigdy ich piasty ani innych części nie miałem w rękach.

Pytam się bo polecił mi je facet który na nich jeździ i mówił że mu bardzo odpowiadają i dlatego chciałem poznać ich opinię. Ale z tego co piszecie rozumiem że jeżeli juz to brać sturmey archer a w blb płacę za wygląd. To pojawia się pytanie czy warto dopłacic do Miche ? I może ktoś by mi zaproponował prostą ramę jeżeli ta od blb nie jest najlepszym wyborem :)

kiedyś ktoś kombinował rozpiskę Ok za 3k, wyszedł świetny rower na ramie z Mielca, stożkami, węglem z przodu a na dodatek był bardzo lekki.

przykład takiej rozpiski:

rama mielec: 500-600zł

wideł z aliexpress (Anglicy jeżdżą i sobie chwalą) 250zł

koła:

-Obręcze Kinliny 400zł(cena orientacyjna, nie powinno wyjść więcej)

-piasty to już jak chcesz, na przód coś szosowego do 150g, tył coś powiedzmy z miche 350zł

- szprychy ze 100 zł

korba - za 400zł już coś dostaniesz (stronglight z planetx)

siodło 200

stery 100

sztyca 100

łańcuch 50

mostek 100

ogumienie 200

wychodzi 2900 za rower, który będzie oscylował w granicach 8kg, lub mniej

Novatec, BLB, Sturmey Archer, Miche, Formula - jeden pies, wybierz które Ci bardziej odpowiadają pod względem stylistyki. Do Miche należy dodać koszt adaptera zębatki, czy da się założyć standardową - nie wiem, nie interesowałem się, bo odpowiada mi patent z szybką wymianą.

Co do ramy - zwykłe cr-mo, praktycznie identyczna jest rama Focale, a 400 zł w kieszeni zostanie. Musisz wybrać w którą stronę chcesz pójść ze stylistyką roweru, czy wzorem ma być pista na cienkich rurkach, czy coś współczesnego, wówczas warto wybrać Mielca i trochę powydziwiać z geo i rurkami. Z drugiej strony, skoro jesteś w stanie wydać 1200 zł na ramę, to poszukaj na brytyjskim ebayu lub lfgss stalowej ramy na mufkach.

Jeśli rozmiar Ci odpowiada, to ja bym się targował: http://allegro.pl/rama-torowa-osca-ostre-kolo-rury-columbus-rarytas-i3141744723.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...