Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze takie mam małe pytanko czy ktoś z was wiesza albo widział u kogoś rower wieszany na ścianie ? Mam na myśli bardziej mieszkanie.

Tak to wygląda u mnie.

Półeczki pod koła zrobione z kawałków desek, hak to ... hak jakiś kupiony w sklepie narzędziowym/śrubkowym/jakimkolwiek markecie budowlanym.

DSC_0118.JPG

DSC_0121.JPG

Oooo bardzo fajnie i by mnie to kosztowało nawet poniżej 50 zł :D bo widziałem takie cudo Półka na… rower- Inspiracje wnętrz - Kolor i wnętrze tylko że za taki bajer ręcznei wykonany płacimy hmm około 500 zł ..

Tak ze cena odrzuca. Na hakach chciałem ewentualnie zawiesić sobie rower lub ramę w zależności od tego jak bym uczynił.

Oooo bardzo fajnie i by mnie to kosztowało nawet poniżej 50 zł :D bo widziałem takie cudo Półka na… rower- Inspiracje wnętrz - Kolor i wnętrze tylko że za taki bajer ręcznei wykonany płacimy hmm około 500 zł ..

Tak ze cena odrzuca. Na hakach chciałem ewentualnie zawiesić sobie rower lub ramę w zależności od tego jak bym uczynił.

coś takiego samemu możesz zrobić tylko trzeba chęci i czasu, ale trzeba przyznać, że wygląda ładnie, ale 500 zł to kupa kasy jak na kawałek drewna xD

coś takiego samemu możesz zrobić tylko trzeba chęci i czasu, ale trzeba przyznać, że wygląda ładnie, ale 500 zł to kupa kasy jak na kawałek drewna xD

Wiem że "mógłbym" ale niestety nie posiadam takich narzędzi a tym bardziej zdolności. Tak wiem że to dużo, sam się zdziwiłem jak zobaczyłem tę cenę.. 500 zł to np jak za szafę a nie za zasraną półeczkę ..

Na powieszenie roweru jest milion sposobów. Wystarczy chwilę pobuszować w sieci.

Choćby taki z wykorzystaniem elementów z ikei:

http://www.ikeahacke...ecomes-art.html

fajny bo nie musisz wiercić w ścianie i łatwo przenieść go w inne miejsce.

A tu jeden z moich ulubionych:

http://dimini.ca/brb.html

Za gotowe trzeba sporo zapłacić, ale samemu można wykonać sobie za naprawdę małe pieniądze.

Raz trafiłem w castoramie na resztki blatów drewnianych szerokości ok 30 cm po 25 zł za mb.

Kupiłem taki trochę ponad metrowy kawałek, przyciąłem na miejscu na odpowiednich rozmiarów elementy i zapłaciłem za całość ok 35 zł z przycięciem. W domu tylko wyciąłem szczeliny na ramę, poskręcałem do kupy i wliczając koszty śrub wydałem mniej niż 50 zł.

Efekt (wybaczcie, zdjęcie zrobione smartfonem):

2012-12-22%252015.19.04.jpg

Nie wiem czy mam jeszcze kartkę z projektem który narysowałem na kolanie w castoramie po tym jak zobaczyłem ten kawałek drewna w promocji. jak znajdę to mogę zeskanować.

A co do roweru to również polecam kupno jakiejś starej szosy. Ja swoją ramę kupiłem za 400 zł, była trochę odrapana i na początku jeździłem na takiej, a w końcu pomalowałem proszkowo za 120 zł. Cenowo wyszło podobnie jak za csepela, tyle że moja jest na rurkach Reynoldsa 531.

Składanie roweru może wydawać się trudne, ale da się ogarnąć, a jak raz spróbujesz to możesz się uzależnić.

Ja mam na swoim koncie 3 i kusi mnie następny :)

Powodzenia!

Gdyby nie to że mam mały pokój to bym sobie zrobił jakiś stojak albo co ale ze mój pokój jest mały to mam opcję żeby przemyśleć zawieszenie roweru nad łóżkiem na takowym wieszaku. Niestety boje się że mogę błotem załatwić dywany, zabrudzić pół mieszkania, ścianę i łóżko. Jednak to będzie się równać z przeprowadzeniem roweru przez mieszkanie a potem wejściem na łóżko i powieszeniem roweru.

Ogółem pomysły na wieszaki bardzo fajne. Szczególnie spodobał mi sie ten z domkiem dla ptaszków :D bardzo fajny. Ale najlepiej będzie chyba powiesić go na hakach z lub bez podpórek albo wykonać podobny projekt do mojego przedmówcy. @mian Bardzo podoba mi sie Twój wieszak. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś znalazł projekt i zrobił jakieś zdjęcie z bliska temu cudu :)

Mam jeszcze takie pytanie za całą szosę dałeś 400 czy za samą ramę ? i ile ważą Twoje "dwa koła" ?

Nie mogłem znaleźć więc narysowałem w paincie

rozkr%25C3%25B3j.jpg

Mam nadzieję że widać o co chodzi. Ważne są 4 elementy: 2 boki, góra i tył. Z kawała dechy, który zostanie można sobie zrobić deskę do sushi.

No i zdjęcia żeby wszystko dodatkowo rozjaśnić :

IMGP4653.JPG

IMGP4645.JPG

Co do roweru, to rama kosztowała 4 stówy. Pierwotna wersja roweru kosztowała mnie około tysiaka, ale kupowałem w częściach (używki). Gdybym kupił całą szosę i tylko przeplótł tylne koło na fixowej piaście pewnie wyszło by taniej.

No ale z pierwotnej wersji roweru została tylko rama i stery. Resztę po kawałku wymieniłem :)

Co do kół to wstyd się przyznać ale nie wiem ile ważą. Nie mam wagi. Ciężkie nie są. Obręcze to Mavic MA2. Kupiłem używane koła na piastach shimano 105 za jakieś półtora stówki. Przednią piastę zostawiłem a na tył założyłem fixa sturmey-archer (na wiosnę przeplotę na miche) Koła przeplotłem na szprychach cn spoke 2mm. Pewne gdyby poszperać to w sieci można by znaleźć wagę poszczególnych elementów i obliczyć sumaryczną wagę ;)

Mian Twoje dzieło z bliska wygląda jeszcze lepiej !! Bardzo mi się to podoba. I prawdopodobnie wybiorę się zmontować sobie takie cudo. Bardzo dziękuję Ci za pomoc. Najprawdopodobniej kupię szosę i przerobię ewentualnie jeżeli załatwię sobie większy budżet zacznę składać. Ale jeszcze jednak mam pytanie do Hablababla15 czemu tak dokładnie nie ma sensu kupować tej ramy csepela ?

Czytałem ze jak za tą cenę nowego nic innego dobrego nie znajdę i że ludzie nie narzekali i często składali sobie pierwsze sety na tej ramie.

+ małe pytanko na 184 cm wzrostu jaka rama będzie dobra ? Wystarczy jak będę szukać konkretnego rozmiaru czy patrzeć na konkretne długości rurek ?

IMO - In My Opinion ;)

Rufus414, ja bym jeszce spróbował znaleźć jakiegoś stolarza i zapytał,

bo może okazać się że ma jakieś ścinki materiału i wytnie Ci wszystko elegancko za parę złotych.

Tylko takiego prawdziwego stolarza, nie takiego co to tylko składa meble kuchenne z gotowych pociętych formatek.

Coraz mniej takich warsztatów ale może znajdziesz gdzieś.

Ja robiłem sam bo lubię majsterkować i mam pare przydatnych narzędzi jak wyrzynarka,

ale gdybym nie miał zacięcia to szukałbym stolarza.

Teraz będę chciał zamówić sobie bike lub ramę i jak przyjdzie to będę myśleć nad zamontowaniem tego na ścianie. Mieszkam na 5 piętrze w bloku bez windy, a jedyna możliwość to powiesić go nad łóżkiem. Żeby się przejechać będe musiał zdjąć go znieść a potem wniesć i odwiesić, jest też szansa że cos ubrudzę. Może i kupię samą ramę żeby sobie wisiała. Zobaczymy na teraz mam plan kupić sobie rower, a reszta schodzi na drugi plan.

Ja nie mam narzędzi tym bardziej że sporo ich musze kupować na nowo po wyprowadzce ojca.. Ale jeżeli będę miał w planach zbudowanie tego to zajmę się tematem stolarza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...