Skocz do zawartości

[Ostre koło] Wątpliwości i pytania przy składaniu i nie tylko

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje ramy pod własne w dodatku pierwsze ostre kolo.Smigam rowerkiem juz od kilku lat lecz zawsze byly to MTB a jak wiem są lepsze i szybsze rowery do poruszania sie po miescie.Pomóżcie cos znalesc nie chcial bym wydac fortuny bo wiem ze bede potrzebowal wiecej pieniedzy na reszte czesci piasty obrecze itp  waga 85 wzrosc 185cm

Nikt nie wybierze dla Ciebie ramy.

Zapoznaj się z tym poradnikiem:

http://fixed-gear.pl/blog/2013/05/wszystko-co-chcecie-wiedziec-o-ramie-pod-ostre-kolo/

(od razu mówię, że nie "polecam" go dlatego, że jest mojego autorstwa, a dlatego że zawiera informacje pomocne przy zakupie pierwszej ramy)

Powinno Ci to rozjaśnić trochę sprawę.

Co myślicie o tej ramie i jakiej ceny powinienem się spodziewać? :)

http://allegro.pl/rama-stalowa-na-rurach-columbusa-widelec-i3240433904.html

Edit: W sumie, "Co myślicie o tej ramie" to dosyć ogólne pytanie, wiec zapytam inaczej. Ile moge zapłacić, żeby była warta swojej ceny. Bo nie powiem, spodobała mi się :).

Dziekuje za odpowiedz, szczerze spodziewałem się wiecej. :)

Poszukam jeszcze na forum i allegro, może znajde coś fajnego :). Nie chce spamować tutaj linkami, ale jak już znajdę coś co mi się spodoba, to grzecznie spytam, chyba nikt się nie obrazi :).

Jak nie chcesz ich pogłębiać to będziesz musiał wsadzić sobie półogniwo, albo takie dziwne przejściówki na długie haki.

Dzięki Panowie za rady.

Jak wyglądaja te przejściówki?

Jedrasek, co ogólnie myślisz o patencie robienia OK na tym typie rowerku? Przypominam model Raleigh Quasar, jest do wyciągniecia w niezłym stanie za 400ziko : P Chyba będę musiał się porozlądać za samą ramą.

Muszę ściągnąć korbę a mój ściągacz który kiedyś kupiłem ma za mały gwint i nie mogę go wkręcić... Z młotkiem nie walczę bo mam niemiłe wspomnienia. Ktoś wie co to za standard gwintu który siedzi w korbie i gdzie szukać pasującego do niego ściągacza? Korba to Stronglight 49d. I drugie pytanie: Jaka długość suportu do korby Spidel 106. 107mm ISO?

W rowerach z ostrym kołem na szosę/miasto generalnie nie montuje się hamulca dlatego że jest to zazwyczaj rower minimalistyczny. Z założenia "ostre koła" to rowery ogołocone ze wszystkich zbędnych rzeczy. Poza tym tylny hamulec masz w nogach. Natomiast niektórzy składają sobie rowery z ostrym kołem do jazdy w górach lub lesie i wtedy zazwyczaj montują sobie zarówno przedni, jak i tylny hamulec.

Czyli hamowanie w każdym typie roweru jest bardziej efektywne z przodu? Co do zakładania hamulców w ostrym to niektórzy zakładają oba hamulce, a ja osobiście przynajmniej na początku albo awaryjnie będę miał hamulec. Ale to dopiero za chwilę jak złożę kółko tylne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...