Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakuje :/

Adamos05

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest tego rodzaju:

Wracam wczoraj z roweru i na przełożeniu 2-6 i jeździe na pedałach łańcuch wyraźnie przeskakiwał na kasecie ale nie w pionie tylko w poziomie (czyli wzdłuż kasety a nie z jednej zębatkina drugą) czy to oznacza, że się zbytnio rozciągnął i "zjeźdża" z zębów kasety ?? Czy może wina źle wyregulowanej przerzutki (Altus ;)) albo zużytej kasety która jak na moje oko nie wygląda na zużytą. Z góry dzięki za info.

Miałem w moim rowerku objaw identyczny... ( ehh w moim Activie ;) ) Przy pedałowaniu trafiał sie charakterystyczny zgrzyt. Bałem sie ze mam wyciętą kasete albo łańcuch zuzyty. Było to troszkę dziwne bo zaczęlo sie pojawiac po tym jak robiłem mały remont w napędzie. Po tygodniu znalazłem winowajcę. Nie była to kwestia rozciągniętego łańcucha. Po prostu podczas zapinania łańcucha - metoda: metalowy puc, gwóźdź i czujnik, udało mi się za mocno zapiąć ogniwko. Przykładałem dużą siłem na bardzo małej powierzchni i w tym miejscu gdzie uderzyłem pin lekko sie rozszerzył czy cholera wie co i ogniwko w tym miejscu ciezko chodziło. I czasem się zdarzało że następował na kasecie jakiś przeskok o jedno ogniwko.

Nie wiem czy u Ciebie jest to samo... ja u siebie tez stawiałem na łańcuch zuzyty a jeździ sobie spokojnie dalej w rowerku taty ;)

pozdrowerek

Witam

moim zdaniem zdecydowanie wina łańcucha(kiedy był wymieniany ostatnio jaki przbieg) też miałem taki przypadek ale przeskakiwał na zębatkach mech. korbowego (ależ kolana dostawały udeżając w mostek) i czym prędzej wymień bo późnije do wymiany będzie również kaseta/mech. korbowy.

Pozdrawiam

Nie był jeszcze wogóle wymieniany, jeździ od nowości, ma 2100km. Systematycznie czyszczony, często smarowany. Qrde, a myślałem że se kupie przed majówką XT na tył, a tu nic nie wyszło :/

A czy łańcuch na 9 biegów będzie się dobrze sprawował na kasecie 8 biegowej. Bo na wymiane kasety to już na bank mnie nie stać a w niedalekiej przyszłości mam zamiar przejść na 27 biegów więc bezsensu byłoby wymieniać łańcuch po powiedzmy 1000km. A tak miałbym to z głowy.

ee no własnie mam problem nie wiem czy to podciagac pod ten temat no ale

mi także podskakuje łańcuch i te z w pionie ale łańcuch mam nowy , kaseta ma 1000km i podskakuje różnie czasem przy mocnym depnieciu czasem podczas spokojnego kręcenia

wygląda na to że coś nie tak z kaseta ale jak patrzyłem to ząbki nie sa zryte :\

Wczoraj założyłem nowiutki PC48 na kasetę Shimano Acera CS-HG30-8I która ma już ok 2kkm. Na małych zębatkach 5,6,7,8 w ogóle nie da sie jechać. Łańcuch przeskakuje po dwa trzy razy na jeden obrót korbą.

Więc opisane wcześniej problemy moga być równie dobrze "klasycznym objawem" zużytej kasety... Dodam jeszcze że na starym łańcuchu było OK. (Przyłapał roszeczkę rdzy po zimie i postanowiłem spróbować metody na trzy łańcuchy - chyba za późno...) Jutro założę stary i zobaczę jak będzie.

ja tam za speca sie nie uważam

lecz dwa napedy juz zryłem

więc moja opinia jest taka

1 obejrzyj zęby na kasecie i blacie /powinny wyglądać jak trapez /

jeśli są zaostrzone jak igły to zębatki nadają sie na złom

2 wątpie czy wymiana samego łańcucha /tym bardziej do innego napędu / załatwi problem w satysfakcjonujący sposób

niestety przynajmniej bym proponowal wymiane łańcucha i kasety

btw

25lat temu ujeżdżałem waganta - sport i nie pamietam bym miał jakieś problemy ze zużyciem części

a nazywali mnie "śpiący z rowerem"

pozdrówko współczujące

Wg. mnie jesli już wymieniać napęd to najlepiej cały, czyli i łańcuch i kasetę (mozna zostawić korbe). Jak wymieniłem sama kasetę bo poprzednia mi sie rozsypała to przez 2 tyg łańcuch przeskakiwał przy mocniejszym depnięciu. Dopiero po ok 2tyg. jazdy kaseta "dotarła" sie z łańcuchem i już nie przeskakiwało. Także jak wymienisz sam łańcuch to może dalej Ci przeskakiwać bo kaseta jest stara. Nie jest to regułą, ale jednak się zdarza. Oba elementy musza równomiernie i równoczesnie sie za soba zużywać - stare z nowym nie jest w 100% kompatybilne :)

No, własnie. Dzisiaj byłem w moim sklepie rowerowym i facet powiedział że i kaseta i łańcuch do wymiany, czyli nici z XT przed majówką. I w tekim wypadku polećcie mi jakiś zestaw kaseta (8 biegów)+łańcuch (najlepiej ze spinką) w granicach powiedzmy 100 złotych.

Obecnie mam:

kaseta: Sram PG-830 11-32

łańcuch: KMC Z72

Za późno, nie było mnie jeszcze dzisiaj tutaj no i wziąłem tą PG-850 pozatym słyszałem o niej wiele dobrego, łańcuch to nie wiem, zoabczymy ile wytrzyma. Ale najgorsze jest to, że mam wymienioną kasete i łańcuch i dalej są problemy, to korba jest zużyta, na środkowej tarczy łancuch szaleje.... A na nową korbe, nawet jakieś Alivio czy Acera czy cóś nie mam szans wytrzasnąć kasy, musiałbym w totka wygrać, a majówka za pasem..... :/ No cóż, trzeba bedzie podjeżdżać z małej tarczy

ja wlasnie łańcuch wymienialem na nowy bo pękł i zaczyna sie wlasnie tutaj problem bo okropnie przeskakuje ten łańcuch nie wiem ale wydaje mi sie ze jest za krótki bo jak dam na najwiekszy bieg wtedy przerzutka jest bardzo rozszerzona!!! i jeszcze jak wyregulowac te przerzutki zeby jak dam na 7 było 7 a nie 5

Taki maly problemik mam. Podczas jazdy - pod roznym obciazeniem lancucha (od lekkiego po naprawde ciezki) - lancuch skacze po koronkach kasety (ale nie zmienia biegow). Na sucho wszystkie beigi ladnie wchodza i sie redukuja. co moze byc tego przyczyna? moze mam za dlugi lancuch i jak wahacz pracuje to lancuch skacze? a moze kaseta zuzyta? (to troche dziwne bo miesiac temu wszystko bylo super)

mam tez problem z przeskakującym łańcuchem. Łańcuch wymieniłem na nowy nie pamietam czy przeskakiwało na starym ale chyba nie. Wydaje mi sie ze moze byc za krótki ten nowy łańcuch mam 21biegów. Co robić????????????????? JA CHCE jezdzić!!!!

• 3 tygodnie później...

kurde, ale jestem glupi :)

mialem identyczną sytuacje co autor tematu i nie pomyslalem ze jest to wina łancucha tylko zrzucilem wine na przednią kasete i dzisiaj pare godzin stracilem na jej wymiane (wydawalo mi sie ze to ona jest sprawcą gdyz z 5 ząbków bylo strasznie "zajechanych") :?

wymienilem i dalej to samo :( cóż... musze isc do serwisu po nowy lancuch...

jedna pozytywna sprawa to fakt, ze podczas wymiany zauwazylem ze prawe lozysko w napedzie mam polamane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...