Adamos05 Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Problem jest tego rodzaju: Wracam wczoraj z roweru i na przełożeniu 2-6 i jeździe na pedałach łańcuch wyraźnie przeskakiwał na kasecie ale nie w pionie tylko w poziomie (czyli wzdłuż kasety a nie z jednej zębatkina drugą) czy to oznacza, że się zbytnio rozciągnął i "zjeźdża" z zębów kasety ?? Czy może wina źle wyregulowanej przerzutki (Altus ) albo zużytej kasety która jak na moje oko nie wygląda na zużytą. Z góry dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Wygląda to na klasyczny objaw zużytego łańcucha. Pozdrówko rzeczowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 W zasadzie skrócenie łańcucha powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 W zasadzie skrócenie łańcucha powinno pomóc. to prawda - w moim wypadku pomoglo ale niestety nie na dlugo - to tylko sposob na przedluzanie agonii - tak czy siak trzeba sie zaczac przygotowywac na wymiane lancucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Miałem w moim rowerku objaw identyczny... ( ehh w moim Activie ) Przy pedałowaniu trafiał sie charakterystyczny zgrzyt. Bałem sie ze mam wyciętą kasete albo łańcuch zuzyty. Było to troszkę dziwne bo zaczęlo sie pojawiac po tym jak robiłem mały remont w napędzie. Po tygodniu znalazłem winowajcę. Nie była to kwestia rozciągniętego łańcucha. Po prostu podczas zapinania łańcucha - metoda: metalowy puc, gwóźdź i czujnik, udało mi się za mocno zapiąć ogniwko. Przykładałem dużą siłem na bardzo małej powierzchni i w tym miejscu gdzie uderzyłem pin lekko sie rozszerzył czy cholera wie co i ogniwko w tym miejscu ciezko chodziło. I czasem się zdarzało że następował na kasecie jakiś przeskok o jedno ogniwko. Nie wiem czy u Ciebie jest to samo... ja u siebie tez stawiałem na łańcuch zuzyty a jeździ sobie spokojnie dalej w rowerku taty pozdrowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verb Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam moim zdaniem zdecydowanie wina łańcucha(kiedy był wymieniany ostatnio jaki przbieg) też miałem taki przypadek ale przeskakiwał na zębatkach mech. korbowego (ależ kolana dostawały udeżając w mostek) i czym prędzej wymień bo późnije do wymiany będzie również kaseta/mech. korbowy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 19 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nie był jeszcze wogóle wymieniany, jeździ od nowości, ma 2100km. Systematycznie czyszczony, często smarowany. Qrde, a myślałem że se kupie przed majówką XT na tył, a tu nic nie wyszło :/ A czy łańcuch na 9 biegów będzie się dobrze sprawował na kasecie 8 biegowej. Bo na wymiane kasety to już na bank mnie nie stać a w niedalekiej przyszłości mam zamiar przejść na 27 biegów więc bezsensu byłoby wymieniać łańcuch po powiedzmy 1000km. A tak miałbym to z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelo Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 ee no własnie mam problem nie wiem czy to podciagac pod ten temat no ale mi także podskakuje łańcuch i te z w pionie ale łańcuch mam nowy , kaseta ma 1000km i podskakuje różnie czasem przy mocnym depnieciu czasem podczas spokojnego kręcenia wygląda na to że coś nie tak z kaseta ale jak patrzyłem to ząbki nie sa zryte :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ZUŻYTY MASZ łancuch --a na tej kasecie możesz spokoinie założyć nowy ,,,,,,a tak przypadkiem zauważyłem ze ktos wspomniał- czy 9 moze założyć na tryb 8---niestety nie bedzie chodzić ..pozdrower.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mergoos Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Wczoraj założyłem nowiutki PC48 na kasetę Shimano Acera CS-HG30-8I która ma już ok 2kkm. Na małych zębatkach 5,6,7,8 w ogóle nie da sie jechać. Łańcuch przeskakuje po dwa trzy razy na jeden obrót korbą. Więc opisane wcześniej problemy moga być równie dobrze "klasycznym objawem" zużytej kasety... Dodam jeszcze że na starym łańcuchu było OK. (Przyłapał roszeczkę rdzy po zimie i postanowiłem spróbować metody na trzy łańcuchy - chyba za późno...) Jutro założę stary i zobaczę jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ja tam za speca sie nie uważam lecz dwa napedy juz zryłem więc moja opinia jest taka 1 obejrzyj zęby na kasecie i blacie /powinny wyglądać jak trapez / jeśli są zaostrzone jak igły to zębatki nadają sie na złom 2 wątpie czy wymiana samego łańcucha /tym bardziej do innego napędu / załatwi problem w satysfakcjonujący sposób niestety przynajmniej bym proponowal wymiane łańcucha i kasety btw 25lat temu ujeżdżałem waganta - sport i nie pamietam bym miał jakieś problemy ze zużyciem części a nazywali mnie "śpiący z rowerem" pozdrówko współczujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 21 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Korba nie jest jakoś powaznie zużyta, ząbki są tylko troche zjechane, kaseta też nie wygląda na powaznie zużytą. Przeczyszcze cały napęd, nasmaruje wszystko i jutro sie zobaczy jak to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkanian Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Wg. mnie jesli już wymieniać napęd to najlepiej cały, czyli i łańcuch i kasetę (mozna zostawić korbe). Jak wymieniłem sama kasetę bo poprzednia mi sie rozsypała to przez 2 tyg łańcuch przeskakiwał przy mocniejszym depnięciu. Dopiero po ok 2tyg. jazdy kaseta "dotarła" sie z łańcuchem i już nie przeskakiwało. Także jak wymienisz sam łańcuch to może dalej Ci przeskakiwać bo kaseta jest stara. Nie jest to regułą, ale jednak się zdarza. Oba elementy musza równomiernie i równoczesnie sie za soba zużywać - stare z nowym nie jest w 100% kompatybilne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 22 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 No, własnie. Dzisiaj byłem w moim sklepie rowerowym i facet powiedział że i kaseta i łańcuch do wymiany, czyli nici z XT przed majówką. I w tekim wypadku polećcie mi jakiś zestaw kaseta (8 biegów)+łańcuch (najlepiej ze spinką) w granicach powiedzmy 100 złotych. Obecnie mam: kaseta: Sram PG-830 11-32 łańcuch: KMC Z72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bankai Napisano 22 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 A ja mam podobny problem. ostatnio zmienilem w serwisie kasete i lancuch na nowe i teraz jak jezdze przeskakuje mi lancuch...czy mozliwe jest ze zalozyli mi zly lancuch ? (kaseta i lancuch sa nowki przebieg moze 10km zrobiony bo skacze;/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 22 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Co myślicie o takim zestawie: kaseta: Sram 5.0 łańcuch: Wipperman Connex 800 jeżdzi ktoś na tym łańcuchu ?? bo 5.0 to wiele osób ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Ustaw przerzutke i skróć łańcuch i pomorze..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 A czy łańcuch Sram PC 48 to jest coś co warto polecić. Moge go mieć w zestawie z kasetą 5.0 za bańke, opłaca się ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Nie bierz tej kasety sam 3 zajeździłem ( połamałem koronki ) strasznie miękki sh*t a co do łańcucha sie nie wypowiem bo nei mialem z nim stycznosci..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Za późno, nie było mnie jeszcze dzisiaj tutaj no i wziąłem tą PG-850 pozatym słyszałem o niej wiele dobrego, łańcuch to nie wiem, zoabczymy ile wytrzyma. Ale najgorsze jest to, że mam wymienioną kasete i łańcuch i dalej są problemy, to korba jest zużyta, na środkowej tarczy łancuch szaleje.... A na nową korbe, nawet jakieś Alivio czy Acera czy cóś nie mam szans wytrzasnąć kasy, musiałbym w totka wygrać, a majówka za pasem..... :/ No cóż, trzeba bedzie podjeżdżać z małej tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neron Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ja wlasnie łańcuch wymienialem na nowy bo pękł i zaczyna sie wlasnie tutaj problem bo okropnie przeskakuje ten łańcuch nie wiem ale wydaje mi sie ze jest za krótki bo jak dam na najwiekszy bieg wtedy przerzutka jest bardzo rozszerzona!!! i jeszcze jak wyregulowac te przerzutki zeby jak dam na 7 było 7 a nie 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Taki maly problemik mam. Podczas jazdy - pod roznym obciazeniem lancucha (od lekkiego po naprawde ciezki) - lancuch skacze po koronkach kasety (ale nie zmienia biegow). Na sucho wszystkie beigi ladnie wchodza i sie redukuja. co moze byc tego przyczyna? moze mam za dlugi lancuch i jak wahacz pracuje to lancuch skacze? a moze kaseta zuzyta? (to troche dziwne bo miesiac temu wszystko bylo super) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Fistach, neron: a może tu kryje się rozwiązanie? Pozdrówko w trybie przypuszczającym ... PS. neron, link do instrukcji regulacji przerzutki masz w temacie przyklejonym skrzyni, w dziale Napęd (czyli tym ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neron Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 mam tez problem z przeskakującym łańcuchem. Łańcuch wymieniłem na nowy nie pamietam czy przeskakiwało na starym ale chyba nie. Wydaje mi sie ze moze byc za krótki ten nowy łańcuch mam 21biegów. Co robić????????????????? JA CHCE jezdzić!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrison Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 kurde, ale jestem glupi mialem identyczną sytuacje co autor tematu i nie pomyslalem ze jest to wina łancucha tylko zrzucilem wine na przednią kasete i dzisiaj pare godzin stracilem na jej wymiane (wydawalo mi sie ze to ona jest sprawcą gdyz z 5 ząbków bylo strasznie "zajechanych") :? wymienilem i dalej to samo cóż... musze isc do serwisu po nowy lancuch... jedna pozytywna sprawa to fakt, ze podczas wymiany zauwazylem ze prawe lozysko w napedzie mam polamane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.