Skocz do zawartości

[piasta] dopuszczalna obciążalność

RobertWawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką obciążalność posiada przednie koło ze stalową obręczą zwykłego roweru miejskiego (Romet damka 26")

Piasta zwykła 36 szprych ośka 8mm

tego typu: www.av-bike.pl/product/Piasta-przednia-36-otworow-cienka-oska/?id=9

Planuję zamontować bagażnik pod sakwy z przodu i potrzebuję tych danych do wyliczenia max. obciążenia.

Napisano

luz, na takich rowerach i piastach jeżdzą 130kg-klocki albo dziewczęta w zwiewnych sukniach skaczą z 30cm krawężników na krakowskim przedmieściu. z pewnością sakwę utrzyma.

Napisano

myślę że bez problemu wytrzyma każdą dostępną skawę rowerową. zakładając że nie będziesz przewoził ołowiu to wszystko będzie ok;) poza tym nawet przy obciążeniu 30 kg sakwy, to tak jakbyś przy wadze 85 kg przesunął środek ciężkosci swojego ciała na przednią piastę (mniej więcej oczywiście). a z drugiej strony.. kto załaduje 30 kg? mysle że jakieś 10 kg to max. i to konkretny max. myslę że możesz spokojnie montować sakwę na przód. chyba, że mówię głupoty to poprawiajcie.

a jeśli wsiada na rower ktoś o wadze 130 kg? daje rade, a to jeszcze przy założonej wadze 85 jest jeszcze mega zapas. też nie ma co zbytnio zawalać roweru bo będzie go trudno pchnąć - ale to już moje zdanie.

• Mod Team
Napisano

Ja bym sie piastą nie przejmował tylko obręczą, przegięcie z ciężarem powyrywa z niej nyple. Choć na necie sa filmiki jak to azjaci z zapasem cegieł na poł domu jada na rowerze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...