Skocz do zawartości

[klamki]

razzel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Problem jak w temacie.

Moja żona kupiła sobie rower. Na Allegro, używany, całkiem fajny. Ale nie o tym mowa.

Żona jest drobną osobą (158cm - wzrostu) i ma nieduże dłonie i krótkie paluszki.

Klamki hamulcowe są firmy Promax, cztero palcowe (olbrzymie, w porównaniu z moimi LX-ami sa dwa razy dłuższe...), i żona ma problem takiej natury, że gdy chce zachamować, kierownice tyrzyma tylko kciukiem i ledwie dłonią, gdyz musi dłon przesunąć do przodu celem pochwycenia klamki.

Myslę aby wymienic klamki, ale znam sie na hamulcach, rozmiarach klamek, etc. jak ryba na hodowli kaktusów.

Pomocy więc krzyczę.

Co mam zrobić. Da się to jakoś podregulować. Czy wymienić? Na jakie? Od jakiegoś rowerku dziecięcego? Szczerze, nie mam pomysłu!

Od razu dodam, że rower jest używany do turystyki, i klamki ekstremalnych warunków nie muszą wytrzymywać, wystarczą jakieś proste i tanie klamki...

Z góry dzięki za pomoc...

Żonaci pewnie zrozumieją moją sytuację, jaki trajkot mam gdy gdzies jedziemy i jest jakić zjazd...

Pozdrawiam sercecznie

Gabriel "razzel"

PS. Starałem się przeszukać forum i szczerze przepraszam jeśli temat ten już był. Ale hasło kluczowe "klamki-małe dłonie" itp. nie dały pozytywnych rezultatów :P

• Mod Team

Domyślam się o których klamkach mówisz bo ostatnio widziałem ten potworny wynalazek. A jak się żonie jeździ na Twoich LX? Myślę że bez obaw możesz kupić normalne klamki takie jak Avid FR5 czy Shimano LX. Na pewno będzie łatwiej niż z Promaxami.

Co do moich LX-ów, to w moim rowerze z 22" ramą musiałbym takie boczne kółka zamontować z tyłu aby mogła bezbiecznie żona ruszyć i się zatrzymać ;)

A co do tej śrubki...

... kręciłem nią, ale doszedłem do wniosku, że zmienia ona co najwyżej skok klamki, a nie odległość od chwytów...

Jeszcze raz sprawdzę, bo te klamki Promax'a widać, że są trochę wiekowe i boję się czegoś nie ukręcić :)

Pozdrawiam

W LX-ach to wiem, jest tam tez skok H/L i tym podobne bajery ale w tych Promax'ach to nie ma nic poza śrubką (poziomą, wkręcana w płaszczyznie działania dźwigni, na korpusie klamki), te klamki wyglądaja jak z roweru marki ukraina (jak dla mnie) ;)

Zaczynam być przekonany że wymiana będzie konieczna...

Ale myslałem że może jest jakiś model klamek dla osób o małych dłoniach.... ew jak Odi stwierdział wezmę nabedę np. Avidy FR5 i już...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...