rzezniol Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Witam ! Mam zamiar nabyć tą ramę ... rama 48 cm GIANT MTB CH-MO 26 cali koła (2974078867) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Nie podejmuję polemiki czy warto ... jedyny cel który mi przyświeca to przejście z główki 1 cal w moim GSR300 na 1 i 1/8 z tego Escaper`a. Chcę pozostać przy stali - bo w razie czego chce to pospawać u jakiegoś rolnika w stodole. Nie chcę hamulca tarczowego więc brak mocowania na zacisk mi nie przeszkadza. Dla ograniczenia kosztów maksymalna ilość elementów przechodzi ze starego do nowego żadnych większych modyfikacji. Ewentualnie rozważę propozycje czegoś sensownego Cr-Mo pod widelec o skoku max 80 mm w atrakcyjnej cenie spełniające warunek posiadana główki 1 i 1/8 cala, gwint mufy suportu BSA, koniecznie piwoty. Rower zbudowany na tej ramie jak do tej pory ma być zimówką ... i docelowo pod wyprawy ... czyli ma mieć "turystyczną" geometrię. Wracając do Gianta Z wywiadu ze sprzedającym wiem że teoretycznie główka to 1 i 1/8, średnica wewn. podsiodłowej to 30 mm (?), długość górnej rury środek>>środek 550 mm (?), jeździło to z widelcem o wysokości 410 mm (?) Rozmiar ramy to 485 mm. Teraz pytanie dla doświadczonych siedzących w rowerach od zawsze ... Czy podejmie się ktoś na oszacowanie rocznika ? Czy podejmie się ktoś potwierdzenia/podania źródła z geometrii tej ramy ... lub wymiarów przy którym siedzi mój znak zapytania ? Bo szukam i jakoś google nie zwraca wyników . Pozdro
rzezniol Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Napisano 31 Stycznia 2013 Ciągnę dalej temat poszukiwania stalowej ramy ... Giant leży w pamięci bo się jeszcze nie sprzedał ale interesują mnie 2 inne ramki które pokazały się na allegro ... GT Aggressor ... http://allegro.pl/rama-ch-mo-gt-18-cali-50-cm-mtb-26-cali-kola-i2986638171.html Jest w stanie ktoś potwierdzić że ma stery 1 i 1/8, ze to Cr-Mo a nie Hi-Ten czy zna ktoś prawdopodobny rocznik ? Sunn Urge http://allegro.pl/sunn-urge-19-retro-klasyka-cr-mo-unikat-bcm-i2988913736.html Czy rzeczywiście jest tak legendarna ? Bo ja firmy nie kojarzę Pozdrawiam
wl0di Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Moim zdaniem jest to Giant Escaper z rocznika 1993. Geometrii tego roweru nie znam, ale zakładam że sztyca ma 30,2 mm.
rzezniol Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Tak wiec w sumie przez przypadek ... bo myślałem że pójdzie za więcej stałem się posiadaczem GT Aggresora . Ramę mam już w ręku i puki co spełnia moje wszystkie wymagania czyli: Stal i stery 1 i 1/8 cala ... Po przymiarce na sucho do aktualnej zimówki będzie gicio ... Dla potomnych kilka info które namierzyłem odnośnie tej ramy... GT Aggressor - Rocznik modelowy 1997, kolor - czerwony metalic - materiał - przedni trójkąt Cr-Mo, tył - ? - rozmiar steru 1 1/8 cala wysokość główki 100 mm, stery nabijane klasyczne średnica osadzenia 34 mm - średnica sztycy 26,8 mm - mufa suportowa BSA 68 mm - rozmiar 18 cali - taka naklejka jest na ramie mimo to rura pod siodłowa ma 51 cm. - długość górnej rury ( mierzone po rurze) około 570 mm - prowadzenie linki tylnego hamulca tylko pod cantilever ( dla v-brake wymagana przeróbka lub pełny pancerz) - przerzutka przednia dolny ciąg, średnica montarzowa 28,6 mm. - hak przerzutki na stałe w ramie - mocowanie na 2 bidony - fabrycznie siedział tam amortyzator RST 171B Waga 2580 g Za jakiś czas gotowy rower trafi do garażu ... Myślę że można zamknąć ... Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.