Skocz do zawartości

[wyprawa] Wyprawa do Włoch. Chętni?

majvicola

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim Krętaczom ;)

Mam przyjemność zaprosić Was, drodzy moi, na drugą już Wielką Wyprawę Rowerową. Tym razem skierujemy swoje jednoślady w stronę tej części Europy, która potocznie zwana jest cywilizowaną, a konkretnie do Italii :)

Ale wyprawa oczywiście dzika:)

Więcej szczegółów na naszym facebookowym profilu:

https://www.facebook.com/events/511894565489477/?ref=ts&fref=ts

Zapraszamy!

Rozglądam się właśnie za jakąś wyprawą na wakacje. Wasz pomysł widziałem już wcześniej, bardzo mi się podoba. Ostatnio sporo czytam o takich wyjazdach i strasznie się nakręcam, tylko że jeszcze nie mam żadnego doświadczenia w takich sprawach. Wiosną planuję odbyć kilka 2-3-4 dniowych wycieczek i jeżeli wszystko pójdzie dobrze, chciałbym do was latem dołączyć :)

Powrót planujecie samolotem? Jakie są mniej więcej koszta przelotu z rowerem?

Ja jestem ciekawy ile kosztuje taka wyprawa, czy jeśli śpicie pod namiotem to na polu namiotowym czy gdzie i ile to kosztuje? ale niestety nie pojade, chociaż bardzo bym chciał.

dla mnie koszt przeżycia na takiej wyprawie przez europe zachodnią, przy spaniu tylko na dziko, jedzenie w sumie bez specjałów, tylko to co organizmowi potrzebne przy takim typie podróżowania, woda z kranów, bez kupowania biletów i innych wejściówek wyniósł około 800zł na miesiąc, Jest to potwierdzeine że super wakacje można załatwić bardzo niskim kosztem. Także na koszty raczej nie ma co patrzeć bo jest to nieporównywalne ze wszystkimi przeżyciami po drodze. Europa wschadnia jak łatwo sie domyślić jest jeszcze tańsza...

Fajnie byloby ale niestety bedziemy sie mijac ,bo bede podrozowal w przeciwnym kierunku czyli z Wloch do Polski

Zaczynam w Wenecji bo tam laduje i kieruje sie do Padwy bo to pierwowzor mojego miasta Padwy Polnocy czyli Zamoscia

Trasa jest trudna ,gdyz potrzebuje dobrej analizy i mrowczego szukania szlakow ,ktore nie koliduja z ruchem samochodowym a to nie jest latwe w Europie .

Kiedy studiowalem mape uwzglednilem w mojej trasie Parco Nazionale Delle Dolomiti Belleuessi ale co sie okazuje jest to rowniez "tor wyscigowy"dla tych co szybko zwiedzaja, samochodziarzy, tutaj cytuje fragment turystow z ich swietnej relacji

" Po kilku kilometrach przejeżdżamy przez ładny drewniany most i wjeżdżamy na główną drogę prowadzącą przez Park Dolomiti Bellunessi. Zaczyna się totalny koszmar. Przejazd tą drogą to istne szaleństwo. Kierowcy jak szaleni mijają nas w niewielkiej odległości. Gdy przed nami ukazuje się wjazd do tunelu, jak najszybciej zjeżdżamy z drogi. Decydujemy się na przejazd zamkniętą starą drogą, która prowadzi bezpośrednio nad samym urwiskiem. Trochę strach jechać bo widać dużo odłamków skalnych, które spadły z góry. Miejscami droga jest niemalże nieprzejezdna." Tutaj odnosinik do ich wyprawy i inforamcji

http://wyprawyrowero...prawy&Itemid=27

A teraz do rzeczy ,czy jest tutaj przyjazna dusza ,ktora moglaby zasugerowac trase od zalozmy Wenecjii na Polnoc przez Dolomity i dalej w gore drogami rowerowymi lub jak w najmniejszym stopniu w kontakcie z motorokominami,wiec szukam drog rowerowych

Bardzo przyjemnie by bylo otrzymac tylko szkic z miejscowosciami ,ktore odnalazbym na mapach ,mimo duzej ilosci informacji ,Twoja moze byc decydujaca i trafna i na to licze

Dostalem ,kiedys taka niby drobna porade w Nowej Zelandii i trasa ta byla najpiekniejsza z calej wyprawy dlatego zawsze pytam

Moze ktos ,wie gdzei mozna kupic przewodniki tras rowerowych tego regionu ,mam na mysli Dolomity

PS.Milo by bylo jak dyskusja i plany Waszej wyprawy odbywaly by sie tutaj na forum ,ale to tylko moje zyczenie

Pozdrawiam J

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Również szukam jakiejś ekipy na wyprawę do Włoch. Pytanie jak wyżej, jaki jest koszt przelotu z rowerem Włochy-Polska ?

Z doświadczenia gdybyście mogli mi powiedzieć czy wszystkie osoby jadą na trekingach/ przerobionych MTB czy jadą też ludzie na szosówkach ?

gdybym jechał to na mtb;D pisał by sie ktoś na powrot rowerem? bo nie zbyt na przelot mnie stac;D prosze o odpowiedz od organizatorow bo planuje tez wypad do chorwacji i cos kosztem czegos, wiec wolal bym szczegoly poznac wczesniej. na fb tez za wiele nie pisze. pozdrawiam

gdybym jechał to na mtb;D pisał by sie ktoś na powrot rowerem? bo nie zbyt na przelot mnie stac;D prosze o odpowiedz od organizatorow bo planuje tez wypad do chorwacji i cos kosztem czegos, wiec wolal bym szczegoly poznac wczesniej. na fb tez za wiele nie pisze. pozdrawiam

wydaje mi się, że koszta lotu, a 20 kilku dniowego powrotu są bardzo podobne, a nawet śmiem twierdzić, że lot w 1 stronę może wyjść taniej

weź pod uwagę, że przez 20 musisz jeść, pić, czasem może nawet gdzieś przespać,

poza tym IMHO, uważam, że powrót to najgorsza część wyprawy, fakt dotarcia do miejsca gdzie się nigdy nie było jest motywujący, a powrót tą samą drogą już nie tak bardzo ;)

wydaje mi się, że koszta lotu, a 20 kilku dniowego powrotu są bardzo podobne, a nawet śmiem twierdzić, że lot w 1 stronę może wyjść taniej

weź pod uwagę, że przez 20 musisz jeść, pić, czasem może nawet gdzieś przespać,

poza tym IMHO, uważam, że powrót to najgorsza część wyprawy, fakt dotarcia do miejsca gdzie się nigdy nie było jest motywujący, a powrót tą samą drogą już nie tak bardzo ;)

kto powiedzial ze ta sama droga ;D mialem na mysli przejechac przez wenecje rijeke wieden brno ostrave i na tychy ;d

mozesz miec raxje co do kosztow ale pokladam nadzieje w ludziach ktoch napotkam;d da sie to zrobic na pewno ;D nie tacy ludzie nie takie rzczy robili;d jestem zdeterminowany ze musze zrobic cos mega szalonego cos nadzwyczajego... cos czego wiele osob nie powtorzy woerz mi;d

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich ponownie:)

Otóż już spieszę z odpowiedziami;

powrót w dwóch opcjach:

- autokar z Rzymu do Warszawy kosztuje 380zł lub 80/85 euro. To bez względu na datę. Oczywiście do tego doszedłby jeszcze przewóz rowerów, pewnie ok 100zł, ale to trzeba sprawdzić u przewoźnika.
- samolot z Rzymu do Warszawy: na 23.08 cena ryanair to 223zł a na 24.08 305zł, a na 26.08 to 215zł, na 29.08 to 163, a na 31.08 to 200zł, do tego 50 euro za przewóz zapakowanego roweru (do 30kg - może można by było napakować do tego pudła z rowerem rzeczy z sakw, ale nie wiem czy to przejdzie przez odprawę) i jeśli nie uda się napakować rzeczy z sakw do pudła, to dodatkowe 30 euro za torbę 15kg, 40 euro za torbę 20 kg. Ponadto na pokład samolotu można wnieść 1 sztukę bagażu podręcznego o wadze do 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm. Czyli jedna nieprzełądowana sakwa:P Czyli cena biletu to ok 600 zł, jeśli uda się napakować rzeczy do pudła z rowerem to 450zł.

Kolejna kwestia to rowery: w zeszłym roku jechaliśmy do Chorwacji (widziałam, że ktoś z Was pisał o powrocie przez Rijekę - nie polecam, można się rozczarować polecam oddalony o ok 20km na S Bakar lub o 60 km na S Senj - piękne miasteczka:)), a więc jechaliśmy wtedy głównie asfaltem, większość miała górale, ja miałam trekka Kross evado 1.0 ale był też jeden miejski decathlon:) osobiście polecam trekking, bo jest wygodny, w moim koła to 28" więc szybciutko się go prowadzi, bez problemowy, niezawodny;) ale wszystko zależy od potrzeb:)

Mam jeszcze jeden anons: otóż w tej chwili jesteśmy w kropce, ponieważ zebraliśmy ludzi na termin podany w temacie i na fejsbuku, ale okazuje się, że ze względów urlopowych oboje organizatorów (czyli ja i Tomasz) nie możemy jechać w terminie. Termin nam odpowiadający to 17.08 - 1.09. Jeśli komuś pasowałby nowy termin to zapraszamy tu, jeśli ktoś ma też inne propozycje na 2-tygodniowy wyjazd w tym terminie to również proszę o kontakt:) jeśli komuś pasuje stary, czyli 1.08-25.08 to zapraszamy na fejsbuka do grupy:)

Pozdrawiam!:)

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich ponownie:)

Otóż już spieszę z odpowiedziami;

powrót w dwóch opcjach:

- autokar z Rzymu do Warszawy kosztuje 380zł lub 80/85 euro. To bez względu na datę. Oczywiście do tego doszedłby jeszcze przewóz rowerów, pewnie ok 100zł, ale to trzeba sprawdzić u przewoźnika.

- samolot z Rzymu do Warszawy: na 23.08 cena ryanair to 223zł a na 24.08 305zł, a na 26.08 to 215zł, na 29.08 to 163, a na 31.08 to 200zł, do tego 50 euro za przewóz zapakowanego roweru (do 30kg - może można by było napakować do tego pudła z rowerem rzeczy z sakw, ale nie wiem czy to przejdzie przez odprawę) i jeśli nie uda się napakować rzeczy z sakw do pudła, to dodatkowe 30 euro za torbę 15kg, 40 euro za torbę 20 kg. Ponadto na pokład samolotu można wnieść 1 sztukę bagażu podręcznego o wadze do 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm. Czyli jedna nieprzełądowana sakwa:P Czyli cena biletu to ok 600 zł, jeśli uda się napakować rzeczy do pudła z rowerem to 450zł.

Kolejna kwestia to rowery: w zeszłym roku jechaliśmy do Chorwacji (widziałam, że ktoś z Was pisał o powrocie przez Rijekę - nie polecam, można się rozczarować polecam oddalony o ok 20km na S Bakar lub o 60 km na S Senj - piękne miasteczka:)), a więc jechaliśmy wtedy głównie asfaltem, większość miała górale, ja miałam trekka Kross evado 1.0 ale był też jeden miejski decathlon:) osobiście polecam trekking, bo jest wygodny, w moim koła to 28" więc szybciutko się go prowadzi, bez problemowy, niezawodny;) ale wszystko zależy od potrzeb:)

Mam jeszcze jeden anons: otóż w tej chwili jesteśmy w kropce, ponieważ zebraliśmy ludzi na termin podany w temacie i na fejsbuku, ale okazuje się, że ze względów urlopowych oboje organizatorów (czyli ja i Tomasz) nie możemy jechać w terminie. Termin nam odpowiadający to 17.08 - 1.09. Jeśli komuś pasowałby nowy termin to zapraszamy tu, jeśli ktoś ma też inne propozycje na 2-tygodniowy wyjazd w tym terminie to również proszę o kontakt:) jeśli komuś pasuje stary, czyli 1.08-25.08 to zapraszamy na fejsbuka do grupy:)

Pozdrawiam! :)

Hej

No jesli wystarczylyby 2 tygodnie urlopu, to moge rozwazyc. Nie mam planow na urlop i szukam najciekawszej propozycji. Ze wzgledu na to, ze nigdy nie jezdzilem z sakwami, to zastanawiam sie czy to nie za wysokie progi. Nie mam partnera/-ki na ta podroz wiec musialbym sie dogadac w kwestii podzialu bagazu z kims zgrupy: np. ja namiot, ktos kuchenke itd. Chcialbym tez miec pewnosc jak z tym powrotem sprawa wyglada, zeby pozniej nie wyladowac z reka w nocniku. Czekam na informacje zwrotne, bo musze w tyrce podac termin urlopu. Z gory dzieki i pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

A teraz do rzeczy ,czy jest tutaj przyjazna dusza ,ktora moglaby zasugerowac trase od zalozmy Wenecjii na Polnoc przez Dolomity i dalej w gore drogami rowerowymi lub jak w najmniejszym stopniu w kontakcie z motorokominami,wiec szukam drog rowerowych

Bardzo przyjemnie by bylo otrzymac tylko szkic z miejscowosciami ,ktore odnalazbym na mapach ,mimo duzej ilosci informacji ,Twoja moze byc decydujaca i trafna i na to licze

Dostalem ,kiedys taka niby drobna porade w Nowej Zelandii i trasa ta byla najpiekniejsza z calej wyprawy dlatego zawsze pytam

Moze ktos ,wie gdzei mozna kupic przewodniki tras rowerowych tego regionu ,mam na mysli Dolomity

PS.Milo by bylo jak dyskusja i plany Waszej wyprawy odbywaly by sie tutaj na forum ,ale to tylko moje zyczenie

Pozdrawiam J

Szczegółowej trasy ci nie podam ale ja jak planuję podróż to zawsze wyznaczam marszrutę opierając się na mapce 1. 100 000 lub co najwyżej 1. 300 000 . Na takiej mapce widać doskonale wszelkie drogi lokalne, kładki piesze a nawet drogi leśne więc opracowanie trasy jest proste. Ot wystarczy tylko wymazać wszystkie drogi czerwone i żołte jako te nieprzyjazne rowerzysćie.

• 2 tygodnie później...

Witam, jak tam plany z tym wyjazdem bo takze byl bym byc moze chetny tylko mam kilka pytan co do wyjazdu czy rower karbonowy xc mtb sie nadaje jesli tak co bym musial do niego dokupic, jaka data wyjazdu ostatecznie i jak finansowo musial bym sie przygotowac na te wyprawe 1000zl starczy czy tez grubo wiecej musze liczyc jesli tak to mniej wiecej ile.

Pozdrawiam
Artur
Poznan

Tak więc grupa podzieliła się na dwa terminy:

-do Włoch: od 5. do 25.08;

-do Włoch lub ewentualnie gdzie indziej: od 17.08 do 2.09.

Jeżeli zaś chodzi o fundusze, to myślę, że na samo życie przez 2 tyg wystarczy ok 1000zł, ale warto mieć zapas, oczywiście. Dodatkowo trzeba doliczyć koszty powrotu, który także jest zależny od wybranej opcji, oczywista.

Po więcej informacji na ten temat zapraszam na facebookową stronę wydarzenia

https://www.facebook.com/events/511894565489477/?fref=ts

Pozdrawiam,

Ola

• 2 tygodnie później...

Szczegółowej trasy ci nie podam ale ja jak planuję podróż to zawsze wyznaczam marszrutę opierając się na mapce 1. 100 000 lub co najwyżej 1. 300 000 . Na takiej mapce widać doskonale wszelkie drogi lokalne, kładki piesze a nawet drogi leśne więc opracowanie trasy jest proste. Ot wystarczy tylko wymazać wszystkie drogi czerwone i żołte jako te nieprzyjazne rowerzysćie.

Czesc Robert 

Wrocilem do mojej starej metody ,ktora jest sciaganie najpiekniejszych tras ,organizowanych przez lokalne rowerowe biura turystyczne

Oczywiscie zmodyfikuje trase do swoich potrzeb ale uzyje do podrozy te miejsca ,bo mysle ze lokalni chca pokazac to co najlepsze

Zachecam do sciagawek innych rowerrowcow

oto jedna z nich 

Day 1 ~ Arrive in Alta Badia, Dolomites
Arrive in Alta Badia on your own (private transfer available on request) and check into your hotel. Alta Badia is a sunny hollow on the south side of the Val Badia, often referred to the “heart of the Dolomites,” and with good cause – it is set in a large valley surrounded all around by the gorgeous peaks of the Dolomites!

Meet your bike guide (or a Dolomite Mountains representative, if you are taking this as a self guided trip) for a trip briefing and equipment check, and take a short warm up bike ride around Alta Badia. 
D… Hotel in Alta Badia (3-Star)

Day 2 ~ Alta Badia to Canazei
Leave Alta Badia in the morning, cycling up to Passo Falzarego (2,109m / 6,919’) and down to Andraz and Caprile. Continue biking towards Malga Ciapela, at the base of the largest glacier remaining in the eastern Dolomites, the famous Marmolada Massif (3,343m / 10,968'). Reach Passo Fedaia (2,057m / 6,749') and enjoy a last decent down to Canazei in Val di Fassa (1,465m / 4,806'). (66km / 41 miles road biking, 2,350m / 7,710’ ascent.)
B,D… Hotel in Canazei (3-Star)

Day 3 ~ Canazei to Passo San Pellegrino
From Canazei cycle to Carezza, Nuova Levante, and Passo Lavazè (1,805m / 5,922’) in Val di Fiemme, with incredible views towards Catinaccio and Latemar. Bicycle down to Tesero, toward Moena di Fassa, to reach Passo San Pellegrino (1,918m / 6,293'), your home for tonight. (85km / 52.8 miles road biking, 2,450m / 8,038’ ascent.)
B,D… Hotel in Passo San Pellegrino (3-Star)

Day 4 ~ Cadore Area
From Passo San Pellegrino, cycle to Falcade (1,300m / 4,265'), located among the massifs of Pale di San Martino, Focobon, Marmolada, and Civetta. Pass by the town of Agordo and ascend Passo Duran (1,605m / 5,266'). Descend to Forno di Zoldo, and continue up to Passo Cibiana (1,530m / 5,020'), descending finally to Calalzo di Cadore (806m / 2,644'). Calalzo is a railway junction connecting Venice to Cadore, and the last station north from Belluno. It is a true oasis of peace. (86km / 53.4 miles road biking, 2,380m / 7,808' ascent.)
B,D… Hotel in Calalzo di Cadore (3-Star)

Day 5 ~ Calalzo – Cortina d'Ampezzo – Dobbiaco 
Today your cycling path begins near the railway station and reaches Cortina d’Ampezzo after about 35 kilometers (21 miles), with a breathtaking view of the Marmarole.  This path was developed where the old Calalzo-Cortina railway line was; built in 1915 to make transfers easier during the First World War, the railway was abandoned in the 1960s.

From Cortina d’Ampezzo, continue following the old railway line towards Dobbiaco. The historic Cortina-Dobbiaco railway operated up until 1962 when bus transportation took over; the route has since become popular with cross-country skiers and mountain bikers. (56km / 34.8 miles road biking, 1,380m / 4,527' ascent.)
B,D… Hotel in Dobbiaco (3-Star)

Day 6 ~ Dobbiaco – Alta Badia
From Dobbiaco, bike towards Villabassa and Monguelfo in Val Pusteria. When you reach Valdaora, ascend Passo Furcia (1,759 m / 5,771'), and from here bike down to San Vigilio di Marebbe (1,201m / 3,940'), a beautiful little village located in a side valley of Val Badia, in the heart of the South-Tyrolean Dolomites, that dates back nearly 1000 years. Bike to Alta Badia, your home for your final two nights. (54km / 33.5 miles road biking, 1,290m / 4,232' ascent.)
B,D… Hotel in Alta Badia (3-Star)

Day 7 ~ Sellaronda Bike Day
Today is a great day, and the highlight of your trip! The Sellaronda is considered a classic ride in alpine cycling. This famous tour circumnavigates the Sella Massif, summiting all of the Dolomites’ passes that surround the Sella Group Group (Passo Sella (2,240m / 7,349'), Passo Gardena (2,136m / 7,008’), Passo Pordoi (2,242m / 7,356'), and Passo Campolongo (1875m/6152’) – four mountain passes, three of which are higher than 2,000 meters (6,600')!  Each of these passes provide access to the different Ladin valleys (Val Gardena, Alta Badia, Val di Fassa, and Arabba), and views from each are truly remarkable. 

Today, as it is just twice per year, the entire circuit will be closed to traffic, and reserved for bicyclists. No cars. No motorcycles. No exhaust. Just cyclists enjoying the fresh air and the magic of the Dolomite Mountains! (67km / 416 miles road biking, 1,849m / 6,066' ascent.)

Check out our Sellaronda Bike Day Article for more information on this great ride! Note, in 2013, Sellaronda Bike Day is held on Sunday, June 23 and Sunday, September 15.
B,D… Hotel in Alta Badia (3-Star)

• 3 tygodnie później...

Cześć wszystkim Krętaczom ;)

Mam przyjemność zaprosić Was, drodzy moi, na drugą już Wielką Wyprawę Rowerową. Tym razem skierujemy swoje jednoślady w stronę tej części Europy, która potocznie zwana jest cywilizowaną, a konkretnie do Italii :)

Ale wyprawa oczywiście dzika:)

Więcej szczegółów na naszym facebookowym profilu:

https://www.facebook.com/events/511894565489477/?ref=ts&fref=ts

Zapraszamy!

Czołem! Jeżeli ktoś chce jechać od 05/08/2013 do maksymalnie 27/08/2013 do Włoch, to zapraszam do kontaktu ze mną :) sprawa jest pilna! Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/events/511894565489477/

Pilnie potrzebuję chętnych na szaloną wyprawę rowerową :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...