Skocz do zawartości

[rower] merida matts 300v 2008 - co ulepszyc

misiek12345

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stalem sie posiadaczem Matts TFS 300 V. Zastanawiam sie co powienienem wymienic jako ze niektore podzespoly mi nie pasuja. przeznaczenie mojego roweru to szosa, lesne drozki, od czasu do czasu teren. waze 95 kg przy wzroscie 178 (jaki amortyzator) choc zamierzam zrzucic 5-10 kg (rower kupilem jednak zeby miec ruch i przyjemnosc z jazdy i tak staram sie dostosowac podzespoly), a wage zrzucac bede cwiczeniami. oto specyfikacja

rama MATTS TFS-Comp-V

widelec nie jestem pewien jako ze najlejki sa zdarte - ale powinien byc Suntour XCM-H-D-LO, 80 mm LO (jednak po geometrii widelca wyglada to na cos innego)

przerzutki przod Shimano Alivio

przerzutki tyl Shimano Deore XT Top Normal

manetki: Shimano Alivio Rapidfire SL

dzwignie hamulca: shimano alivio (zamontowane wraz z manetkami)

hamulce tyl:v brake Vanguard Engineering.

hamulce przod: v brake alhonga

korba: Shimano M311 Octa, 42/32/22T

obrecze: Alex Adventurer black

kaseta: Shimano CS-HG40-8, 11-32T

piasta przod: alloy qr (nie jestem pewien)

piasta tyl: shimano deore lx fh- m570

opony: maxis 26 x 2.5

siodelko: TFS

sztyca: X-Mission Speed SB20, ?31.6

pedaly: exustar

gripy: x-fact

pierwsze co chce wymienic to amortyzator. Jaki do mojej wagi bylby dobry - koszt do okolo 500zl. raidon air? czy moze cos uzywanego? zastanawiam sie tez jaki skok: 100 czy 120 z racji ze czazsem chcialbym pojezdzic po gorach. na pewno z blokada. z przodu chcialbym pozostawic v brakei.

hamulce. jak juz napisalem, przedni chcialbym zostawic v brake, co najwyzej wymienic jesli okaze sie slaby. natomiast z tylu chcialbym zamontowac tarczowowki. znaczenie pewniej sie czuje jak mam czym hamowac. v brakei moga sie nie sprawdzic w gorach. moje pytanie jest jakie hamulce w rozsadnej cenie wybrac tak aby hamowanie bylo zadowalajace przy zjazdach? niestety musze wymienic tez tylna piaste jako ze nie pasuje pod tarczowki.

musze zmienic rowniez opony. zamierzam pozostawic maxisy 2.5 w szafie w razie wypadku w gory. na codzien na szose i polne drozki chcialbym kupic opony o szerokosci 1.8cala z przodu, 1.8 lub 2.1 z tylu. choc po przegladniecu niektorych tematow na forum zastanawiam sie nad wezszymi - moze 1.5, a moze opcja 1.5 z przodu, 1.8 z tylu.

chcialbym miec solidny sredniej klasy rower ktory mnie nie zawiedzie i przyjemnosc z jazdy bedzie duza. prosze o porady jaki sprzet wg Was powinienem kupic

pozdrawiam

Napisano

Chcesz tarczówki z tyłu. Masz na pewno mocowanie?

hamujemy z reguły przodem więc traktujemy przód jako hamulec podstawowy, a tył - wspomagający.

Opony: ja obstawiałbym jakieś semiclicki 1,5, nie wiem jaki masz budżet.

Napisano

Zawsze hamowalem tylem, nigdy przodem. Nawet przy zjezdzie z gory hamowac nalezy przodem? W takim wypadku moze odstawie zakup tarczowek i zobacze jak hamuja zalozone v brakei.

Myslalem o kendach kwest, tylko czy 1.5 to nie za malo na lesne drozki?

Napisano

Przy jezdzie po plaskim zawsze hamuje sie przednim, no chyba, ze potrzeba dodatkowo sily, to wtedy tylnym. Przy zjazdach naturalne jest, ze zjedziesz na hamulcu tylnym, zeby nie zaliczyc lotu przez kierownice :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Przy jezdzie po plaskim zawsze hamuje sie przednim, no chyba, ze potrzeba dodatkowo to wtedy tylnym. Przy zjazdach naturalne jest ze jedziesz na hamulcu tylnym, zeby nie zaliczyc lotu przez kierownice :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Dlatego tez zalezy mi na dobrym tylnim hamulcu w razie wypadu w gory. Tak wiec czy tarczowka jest dobrym rozwiazaniem?

Napisano

Jeśli blokujesz tylne koło v brakeiem to nie potrzebna ci tarcza,jednak przedni hamulec jest ważniejszy. Bo jak Jedziesz na zjeździe,zablokujesz tylne koło i rower prawie nie hamuje?

Napisano

Jeśli blokujesz tylne koło v brakeiem to nie potrzebna ci tarcza,jednak przedni hamulec jest ważniejszy. Bo jak Jedziesz na zjeździe,zablokujesz tylne koło i rower prawie nie hamuje?

W takim razie powinienem rozglsdac sie za przednia tarcza wraz z nowym amortyzatorem. Moze jakies podpowiedzi co wybrac?

Napisano

Czyli tak jak mówią wyżej wszystko zależy od budżetu

da sie dorwac fajnego epicona za 469 zł na alledrogo, do tego albo to deore hyd, ewentualnie budżetowo BB7, będzie pasowało do klamkomanetek bez problemu i wyjdzie taniej. Nie zapominaj o posiadaniu mocowania pod tarcze w piastach !

Napisano

Tak tez zrobie. Juz rozgladam sie za avid bb7. musze ro2niez wymienic piaste. Epicon w tej cenie brzmi swietnie, niestety w UK sa znacznie drozsze niz w Polsce i musze czeksc na okazje.

Dziekuje bardzo za porady

Napisano

Jeszce wymień hamulec tylny typu V.Ten co masz,Alhonga jest do d...y.Polecam Shimano Deore M 590,jest tani i dobry.

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...