Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki wybrać pod 50 kg?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam Meridę Matts tfs 300d, a w niej amor ( kowadło) Sr suntour xcm, który reaguje tylko na krawężniki , przy temperaturze 30 *C. Chciałbym kupić sobie coś lepszego, działającego i lekkiego do max 800 zł. Co polecacie? Dodam iż pod uwagę biorę tylko nowy sprzęt z gwarancją i w miarę bezawaryjny. Pomóżcie proszę. Pozdrawiam

recona się kupi ale tylko kowadlastego silvera sl, reby nie potrzebuję do mojej jazdy, ponieważ nie jestem zawodnikiem, a przesiadka z xcm na rebę spowodowałaby że zachwyciłbym się jej pracą i nigdy bym jej poprawnie nie ustawił, a po za tym 800 zł a 1300 to różnica. Co możecie powiedzieć o pracy firsta?jak się on ma w zestawieniu z reconem lub epiconem? A może axon?

A może axon?

Ktoś tu kupił axona, okazało się że wyszła wadliwa seria z wadliwymi tłumikami, i po wymianie tłumika przez Suntoura koleś dostał ten z epicona, waga wzrosła, wyszło jakby kupił epicona w cenie axona :P

A może używane R7? Po 500zł na allegro chodzą, fajne amorki :)

kolego Rybciasum , jak wyżej napisałem pod uwagę biorę tylko nowe amortyzatory, ponieważ do używek nie mam zaufania, a dla mnie żadna to frajda montować w rowerze wyjeżdżony, poobdrapywany sprzęt. Wiem że nie wszystko co używane jest w takim stanie, ale wolę dmuchać na zimne niż wydawać pieniądze na serwisowanie niepewnego amorka.

witam,

bierz śmialo Epicona, teraz są wyprzedaże, bo wchodzą nowe modele, więc cena na stare nieco spadła. Bedziesz zadowolony. Ja niedawno miałem ten sam problem i z pomocą Forumowiczów po gorącej dyskusji padło na Epicona i nie żałuję. Na Allegro jest koleś przedstawiciel EUROBIKE (dystrybutor Suntoura na Polske) i ma Epicony w dobrej cenie i duży wybór kolorystyczny, pod względem skoku. Bardzo dobry jest z nim kontakt. Najlepiej zadzwoń do niego i pogadaj a przekonasz się.

Pozdrawiam

P.S.

w razie pytań pisz

wszystko to są subiektywne opinie, o first czytałem tylko tyle że potrafią łapać luz...

Jeżdżę na F1RST przy 75-80 kg wagi i daje radę. Kupiłem go używanego w ubiegłym sezonie.

Minusy jakie odczułem to beznadziejne naklejki, które zdjąłem po otrzymaniu widła (może to poprzednik tak je styrał, ale same odchodziły), oraz drażliwy lakier - przy próbie odcięcia zipa z sensorem od licznika odłamało się trochę powłoki.

Ma regulacje stopniowego 'twardnienia' aż po blokadę na górnej goleni oraz tłumienie odbicia na dole. Do tego wiadomo ustawia się powietrze.

Po przesiadce z XCM - kosmos. Wybiera wszystko przy niższym ciśnieniu, ale w tym sezonie pokombinuję z nieco wyższym, chociaż dzięki tej regulacji naprężenia wstępnego można sobie pozwolić na wariacje. Ogólnie jestem zadowolony. Sam stałem przed wyborem widelca i też czaiłem się na epicona, ale posiedziałem na licytacjach i też coś tam polowałem.

Ostatnio go rozebrałem pierwszy raz, w środku ładnie, nałożyłem tylko nowy smar i zalałem olejem silnikowym od dołu, zobaczymy co z tego będzie :) Jest 'chudszy' od epicona i przez to wydaje się czulszy, a przy twojej wadze to jednak ważne. Tak jak pisałem, przy niskim ciśnieniu 'liście wybierał'.

Oczywiście na epiconie nie jeździłem.

Jeszcze są licytacje manitou drake ok. 300-400 się kończą zwyczaj, ale to już 80 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...