Skocz do zawartości

[rama] Pomoc w doborze ramy XC

McMar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Chciałem prosić Was o pomoc w doborze ramy do XC. Planuję zmienić ramę w swoim rowerze ponieważ moja obecna jest na mnie o wiele za duża (sprzedawca w sklepie nie doradził mi nic, a kupiłem go jakieś 2 lata temu nie mając pojęcia o dobrym doborze rozmiaru. Mój wzrost to 178 cm). Buszując po allegro znalazłem kilka ram. Możecie mi powiedzieć co o nich sądzicie. Dodam że lubię jeździć po lesie nieco ostrzejsze XC. Delikatne wyskoki itp. Większośc czasu spędzam na drogach leśnych, szutrowych.

Kolejną prośbą jest to żebyście mi powiedzieli co z mojego obecnego roweru mogę przełożyć do nowej ramy, a nie bardzo mam pojęcie w tym temacie. Zależy mi na tym aby jak najwięcej części dało się przełożyć, gdyż mam kasę na rame. Dalsze modyfikacje przyjdą z czasem.

Mój obecny rower to Kellys Quartz. Rozmiar ramy 21,5" ...

Katalog Rowerowy 2008 - Kelly's Quartz

Moje typy ram:

rama MTB CUBE ATTENTION 2010R SUPER STAN !!! (2975666888) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

HIT !!! NOWA RAMA MERIDA MATTS TFS TRAIL 500-D (2959256587) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

RAMA MERIDA MATTS TFS 500-V WYPRZEDAŻ (2954135589) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rama MERIDA MATTS SUB 60 (2976501315) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Napisano

To że rama jest za duża to juz wiesz sam. Powinieneś szukać ram ok 18" i nie napisałeś co z hamulcami... Jeśli i te vki chcesz przerzucić to szukaj ramy z mocowaniem i pod nie. Z tego co widzę tylko ostatnia rama ma piwoty.

Napisano

Ramy Krossa jakoś do mnie nie przemawiają.

Faktycznie, nie dopisałem nic w sprawie hamulca. Otóż wolałbym ramę nieco tańszą niż mój maksymalny budżet, żeby właśnie później dorzucić do hamulca tarczowego. Sądzicie że używany hamulec tarczowy to dobry pomysł? Rama merida 500v ma piwoty również.

Napisano

Ramy Krossa jakoś do mnie nie przemawiają.

Sądzicie że używany hamulec tarczowy to dobry pomysł?

Dlaczego nie przemawiają? Miałeś ? Użytkowałeś ? Czy ktoś Ci powiedział o nich?

Spokojnie można brać używany hamulec, jeśli jest w dobrym stanie.

Napisano

Nie umiem Ci wytłumaczyć dlaczego ramy Krossa do mnie nie przemawiają. To takie samo pytanie jak dlaczego kupuję zawsze wodę żywiec a nie nałęczowiankę której nigdy nie próbowałem :). Nie jeździłem nigdy na ramach krossa, nikt mi nie mówił nic o ramach krossa, a w mojej okolicy nie widziałem ludzi jeżdżących krossem. Nie mam żadnych informacji o tej marce, może dlatego nie jest do niej przekonany.

Napisano

Ja jestem użytkownikiem rowerów marki Kross, nie mogę złego słowa powiedzieć na tą markę. Polecam ramy tego producenta.

Póki nie kupisz Kross-a to się nigdy nie przekonasz.

Napisano

latasz na Kellysie ale ramy Krossa juz nie przemawiają... dziwne ale ok, biorąc pod uwagę że technologicznie to to samo jedynie napis inny. Taka A6 w 18" będzie 10 razy lepsza niż obecny rower a do tego tania na tyle że zostaniejeszcze na hydraulikę. 500V faktycznie ma piwoty ale jej cena jest lekko nieadekwatna co całego roweru który można kupić za 2000 pln z małym hakiem. Aczkolwiek jest to bardzo ładna rama a jak nie wiadomo jaki kupić rower, to kupijemy ten który jest najładniejszy po prostu. Może jednak zamiast kupować ramę to sprzedać obecny rower póki jest coś wart ( a czesto tak jest że b.małe i b.duże rowery są poszukiwane) i korzystajac z wyprzedaży kupić cały rower w odpowiednim rozmiarze i na lepszych częsciach. Sprzedając obecny miałbyś 1500-1800 pln i za to można już coś kupić ciekawego.

Napisano

sivydym. Za 1800zł można kupić nowego Quartza.. Kup tę Meridę 500,przełóż bebechy i ciesz się nowym sezonem rowerowym.

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Napisano
Nie umiem Ci wytłumaczyć dlaczego ramy Krossa do mnie nie przemawiają. To takie samo pytanie jak dlaczego kupuję zawsze wodę żywiec a nie nałęczowiankę której nigdy nie próbowałem .

Odpowiedź jest bardzo prosta, żywiec jest po prostu droższy, kosztuje więcej dlatego zakładasz że musi być lepszy, smaczniejszy, nie masz potrzeby tego sprawdzać bo tkwienie w tej świadomości Ci wystarczy, nie zastanawiasz się nad tym, nie wnikasz, bo po co, przecież to oczywiste.

Napisano

Nie jestem raczej typem człowieka który uważa że jak coś jest droższe to znaczy że jest lepsze. Bo wcale tak nie jest. Ale możliwe że w kwestii wody wychodzę z takiego założenia. Muszę przemyśleć to ;). Aczkolwiek nie uważam że ramy Krossa są tanie. Właśnie oglądam je na allegro. 500V faktycznie jest ładna, posiada piwoty i mocowanie na tarcze, ale cena faktycznie jest wysoka. Jest możliwość przełożenia wszystkich części ze starego roweru tak aby pasowały do nowej ramy (obojętnie czy to będzie merida czy kross czy jeszcze coś innego) ?

Napisano

Jeżeli kupisz ramę Kross-a np. A7 czy A6 z 11/12r. to nie założysz do nich tarczówek,

Dobra i lekka rama Kross-a jest z modelu 2008 (czarna bądź czerwona), ma piwoty. kosztuje ok 300-350 zł a waży ok 1750 g.

Napisano

Za 1800zł można kupić nowego Quartza.. Kup tę Meridę 500,przełóż bebechy i ciesz się nowym sezonem rowerowym.

Chodziło mi że po sprzedaży starego Kellysa i dołożeniu zaskórniaków będzie max. 1800 pln a nie że tego obecnego wciśnie komuś za 1800 pln :) Skoro w grę wchodzi tylko przeszczep to tu jest np w calkiem dobrej cenie rama, widać że zniesie dużo, a jak pęknie to jest i gwarancja ( dopisz www przed bo odrzuca tego linka) sportzakupy.pl/_uploads/thumb/rockadileltd18_jpg_2000_1108_forcewidth.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...