Skocz do zawartości

[Amortyzator] RST GILA Pro 120 TnL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam duży problem. Amortyzator był twardy, więc chciałem zakupić nową, miększą sprężynę. Ta zbyt dużo nie dała ,a dodatkowo pojawiło się stukanie, gdyż jest za wąska. Sprężyna ma o 4mm mniejszą średnice od oryginalnej i tak w ogóle pochodzi od wiatrówki (http://allegro.pl/po...2941039163.html). Nie wkładałem tej środkowej, bo chciałem jak najbardziej "zmiękczyć" pracę amora - niestety kosztem stukania. Teraz zamierzam włożyć jeszcze tą środkową, mniejszą. Myślę, że to chociaż w jakimś stopniu usztywni sprężynę główną i zniknie stukanie. A czy bardzo duża ilosć smaru pomoże? No ale teraz do rzeczy- zajechałem całą tą plastikową nakrętkę (lewa goleń) i nie ma w ogóle mowy o jakichkolwiek więcej pracach bez jej wymiany. Czy mógłby mi ktoś doradzić gdzie taką nakrętkę znajdę? Gdzie mogę dostać jakąś inna sprezynę, ale o odpowiedniej średnicy i zdecydowanie miększą od oryginalnej (nie wierze,aby ta srodkowa odpowiednio usztywniła)? Są moze jeszcze jakieś inne sposoby zmiękczenia pracy tego amortyzatora (wiem, że za dobry to on nie jest)? Dł. sprężyny to 26cm a średnica nakrętki niestety nie znana, lecz zmierzę niedługo. Daję przykładowe zdj. aby pokazać o która dokradnie nakretke/ śrubę mi chodzi - http://www.mighty-sp...zatori&key=1576 ( po prawej stronie, to czarne od góry wchodzące w jedną z goleni)

możesz obkleić sprężynę taśmą izolacyjną, smar tu niezbyt pomoże.

regulację możesz odkręcić kręcąc w stronę minusa ( u mnie to działało)

możesz go zalać olejem, to trochę pomoże.

najlepszym wyborem będzie wymiana na coś co pracuje np epicon.

co do stukania to okręć taśmą albo kup koszulkę termiczną. ,,środkowa,, sprężyna o której pisałeś to pewnie sprężyna skoku negatywnego i ją ci radzę jak najszybciej włożyć (co do twardości to nie ma ona z nią nic wspólnego). samego korka pewnie nie kupisz więc szukaj na allegro połamanych widelców żeby zrobić przeszczep

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...