irek24 Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Witam, Postnowiłem zakupić licznik rowerowy. Znalałem nastepujący model http://allegro.pl/podswietlany-niemiecki-licznik-rowerowy-kadencja-i2974823984.html Nurtuje mnie informacja odnośnie kadencji. Jak licznik mierzy ilość obrotów.? Czy ktoś ma ten model?
tobo Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Na korbie magnes, tak jak na kole dla prędkości. Czujnik zamontowany na ramie na wysokości magnesu, sygnał prowadzony długim kablem do komputerka lub bezprzewodowo.
krism4a1 Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Na identycznej zasadzie jak mierzy prędkość (z obrotów koła). Zdjęcia pokazują sensor kadencji.
irek24 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Jeszcze znalazłem coś tańszego. http://allegro.pl/licznik-rowerowy-28-funkcji-podswietlany-led-i2917587012.html Kupili Byście coś takiego? Czy to szajs którego sie wystrzegać?
hadwaodwa Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Tego drugiego bym nie kupił bo trochę za duży - ja mam na kierownicy 2 lampki (jedną mocną latarkę diodową i jedną błyskotkę) + uchwyt na smartfona (na wypadek gdybym potrzebował nawigacji) - po zamontowaniu małej sigmy już nic innego się na kierownicy nie zmieści ;-) Co do licznika, to w sumie stwierdziłem, że różnice w cenach są tak małe, że kupiłem Sigmę 1609 za 77zł - ogólnie przypuszczam, że dużej różnicy między niemarkowym licznikiem a Sigmą nie będzie (w końcu nie jest to technologia rakietowa ;-) ), ale z drugiej strony jak mam kupić licznik za 50zł niewiadomego pochodzenia, to wolę kupić za 77zł dobrą i sprawdzoną przez wielu konstrukcję.
irek24 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 A potrzeba ci tych 28 funkcji? Nie potrzeba, bardziej chodzi mi o cenę. Kolejny plus to podświetlanie.
Sandacz Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 To w tym kontekście jeszcze taniej kupisz w dyskoncie :-). Mam licznik z Lidla za 20zł i działa już dwa lata :-). Ma podświetlenie, ale to "ściema" - dosłownie, bo jest ono tak mizerne, że nawet batman miałby problemy z odczytem w nocy...
sosna119 Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Zawsze mozna rozkrecic i wymienic diody Na obecność śrubek bym nie liczył. Raczej jednorazowe zatrzaski. Czyli można rozpruć i potem ewentualnie skleić. Słaba opcja.
zekker Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 No i podświetlenie raczej na ledach nie jest zrobione. Pewnie coś w ten deseń: http://electronics.howstuffworks.com/gadgets/clocks-watches/question296.htm
Sandacz Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Faktycznie w Li(dl)czniku śrubek nie ma, więc pewnie zatrzaski. Doświadczenia z np. pilotami pokazują, że lubią się one wyłamywać przy otwieraniu obudowy :-) Kolor podświetlenia to indygo, więc pewnie masz rację, że zastosowano podświetlenie Indiglo. O ile podświetlone segmenty prędkości - ze względu na ich wielkość i grubość - "od biedy" widać, to segmenty funkcji dodatkowych, bardzo cienkie i złożone z "kropeczek", są praktycznie nie do odczytania. Oczywiście sytuację pogarsza kiepski już wzrok... Tak a propos funkcji: w tym liczniku można niepotrzebne wyłączyć (ma ich ponad dwadześcia). Jest to spora zaleta, bo w praktyce przydają się tylko podstawowe (to tak a propos uwagi "Schwefela")
M1n1s7eR Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Rzeczywiście śrubek brak, ale fabryczne oświetlenie wcale nie jest takie złe. Wystarczy 'świeża' bateria i ustawienie go tak żeby był przekręcony do przodu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.