Skocz do zawartości

[Amortyzator] Reba RLT na Lefty- Warto zmienieć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałeś ";)" na końcu zdania czy nie bardzo? Śmigam cały czas na rowerze i chyba mam inna definicję worka kartofli. Mi ustawienie zajęło jeden wypad, więc? Ilość stron o ustawieniu Reby wzięła się głównie z tego że ludzie sami nie wiedzą czego oczekiwać od tego amora. Umówmy się że jest to tani amor montowany w dość tanich rowerach i jego popularność jest jego przekleństwem. Świadomy user sobie go ustawi i doceni bez wpisywania się na forum, ja ani razu nie zadałem pytania o ustawienie Reby.

Zostaje jeszcze :

- nie przeciętny wygląd amora,

- z tego co piszecie - liniowa, miękka praca,

- spokój na 2 lata ( gwarancja )

Dwa pierwsze punkty to tylko cechy które wcale nie muszą być zaletami. Reba chyba też ma gwarancję, prawda? Ja mam spokój już przez 6lat.

Widziałeś " ;)" na końcu zdania czy nie bardzo? Śmigam cały czas na rowerze i chyba mam inna definicję worka kartofli. Mi ustawienie zajęło jeden wypad, więc? Ilość stron o ustawieniu Reby wzięła się głównie z tego że ludzie sami nie wiedzą czego oczekiwać od tego amora. Umówmy się że jest to tani amor montowany w dość tanich rowerach i jego popularność jest jego przekleństwem. Świadomy user sobie go ustawi i doceni bez wpisywania się na forum, ja ani razu nie zadałem pytania o ustawienie Reby.

Usmieszek - nie za bardzo go widziałem :) Czytając ten wątek o dostrajaniu Reby to można doktorat napisać wiec po co ludzie wciaż piszą o swoich przygodach z Rebą - może żeby się pochwalić niewiedzą ? To prawie jak chwalenie się kto jest bardziej chory i ile lekartw bierze... im wiecej, gorzej tym bardziej jesteś cool. Kadargo dałeś sobie z nim radę -super, jesteś po prostu tym świadomym użytkownikiem który nigdy nie powinien sobie wciasnąć nowego "sidorecona" że niby lepszy bo prosty w obsłudze. Jesteś wsród tych 10% jej użytkowników, a dla reszty RS wyciął regulacje nagatywnej komory. Zaletą Reby jest/była własnie ilość jej ustawien i nie jest bynajmniej syfny amor. Nie, to dobry amor w dobrej cenie jeśli oscyluje poniżej 1000 pln nowy. Tak - jego przekleństwem jest popularność a przy tym brak jakiegoś zdecydowania jak ma pracować. Co do worka kartofli to chodziło mi że zimą olej gęstnieje i możliwe że już masz inny olej, używasz redruma lub...lepszego foxowego fluida lub może czegoś jeszcze innego (http://www.peterverdone.com/archive/bikesuspension.htm ciekawe zestawienie) i amor faktycznie może pracować dobrze ale i tak nie jest to co latem. No nie ma możliwości żebyś tego nie zauważył jak RS robi się tępy przy minusowych temperatuch

To że zimą jest bardziej tępy to fakt ale do worka kartofli mu daleko. Inna sprawa, że zimą też inaczej się jeździ. Widzisz ja nie wybrałem Reby bo jest tania, tylko że mi pasuje jej praca w przeciwieństwie do Fox-a. Piasty czy nawet słuchawki do iPod-a mam droższe więc to nie tylko kwestia ceny. ;)

Nie pieje w żaden sposób do ceny, bo lepiej wyciągnąć 100% wartości z Reby niż 10% z leftego który kosztuje kilka razy więcej. Ponieważ pytanie z tematu brzmi rlt na lefty czy warto zmienić, odpowiedź brzmi tak jeśli lubisz "inność" i liniowość pracy. O ile kasa pozwala, a każda złotówka a w tym wypadku ich wielokrotność w tysiącach to nie problem to ponownie tak... W innym wypadku nawet bym nie spojrzał na lewego. Co najgorsze nic co z Cannondale nie opłaca sie kupować oddzielnie - rama kosmos, amor kosmos, korba kollowgram także kosmos... Jak ktoś choruje na lewego to lepiej sprzedać obecny rower i kupić z wyprzedaży coś nowego a że zmienia się dystrybutor na kraj to wyprzedaże sięgaja 35-40% co kiedyś było niespotykane w rowerach tej marki. Wychodzi w sumie i taniej i lepiej.

Z tego co pamiętam to autor tematu mieszka w Niemczech... więc skupiłbym się tylko czy charakterystyka pracy mu pasuje czy nie. Na Rebę się tu pracuje kilka dni na Lefty kilka więcej, serwis i dystrybucja też inna bajka, zupełnie inna. Pod domem mam mały sklepik rowerowy z najwyższymi modelami Cannona upchanymi pod ścianą jak tanie Cube. ;)

Czyli musiałeś się pomylić przy pisaniu. Wyraźnie pisałem kilka razy, żeby samemu sprawdzić a nie polegać na opiniach. Jako przykład podałem siebie i ani razu nie napisałem że Reba jest lepsza czy gorsza a tylko, że akurat mi jej charakterystyka pracy bardziej odpowiada.

Co wy tak bez przerwy z tą liniowością? Tam siedzi solo air z rock shox-a, więc lefty nie jest aż taki "liniowy" jak by się niektórym zdawało. Jego praca może jest trochę płynniejsza od normalnego widła ze względu na zastosowanie łozysk igiełkowych, ale "przebieg" jego pracy będzie tak samo progresywny jak w innym widelcu powietrznym. Inną sprawą jest to że można regulować objętość komory powietrznej za pomocą specjalnych wkładek "dog bone", przez co zmienia się "stopień progresji", bdb sprawa dla lekkich riderów.

Ps. ELO kupować nie warto , bo to zabytek.

No to przekonaj mnie, że nie warto. Nie mam możliwości testowania Leftego. Ale jak ktoś pisze że Reba ma charakterystykę progresywną to można się spodziewać, że tak właśnie pracuje. Jeśli Lefty pracuje faktycznie liniowo... to mi wystarczy. A czy wygląd nie ma tu nic do rzeczy ? :2591aaad8244c7cb.jpg

7c6d88cbb68b6e94.jpg

radomir82 - uprzedziłeś mój post :) Ok. Reliktom z poprzedniej epoki mówimy "dziękuję".

Dlaczego miałbym cię przekonywać że nie warto? Jeżeli stać cię to kupuj, jak padnie to polski dystrybutor wyśle do Holandii na tzw "rebuild" za 600 - 1000pln i będzie jak nowy :) Co do wyglądu to na pewno jest to coś nietypowego i rzuca się w oczy. Lefty nie pracuje liniowo, niektóre starsze wersje że sprężyną stalową owszem, ale to samo tyczy się "zwykłych" widelców.

Kolega Radomir82 pracuje w serwisie lewusa, więc ma pewnie wiele ciekawych doświadczeń :)

Eee tam, nie będę nikogo zniechęcał do Lefciaka, niech każdy kto go tak pragnie przekona się na własnej skórze czy było warto :) Ktoś tu pisze że Reba to wieśwagon a Lefty to Lexus, coż, biorąc pod uwagę ostatnią "niezawodność" Toyoty - to coś w tym jest, ceny części i serwisu też są w pełni proporcjonale ;)

Tak, Reba pracuje progresywnie a w moim odczuciu Lefty bardziej liniowo. Nic innego nikt tu nie pisał. Jedynie pisałem, że ani jedno, ani drugie to nie zaleta czy wada. Jeśli wiesz na pewno że progresja nie jest dla Ciebie i wygląd lewego jest lepszy niż normalnego widła... to po co pytasz? Zamień i tyle, też bym tak zrobił na Twoim miejscu.

Widelec z ebajca to 140 mm skoku. Pasuje taki do roweru, który masz?

Przy wyborze warto pamiętać że kupując lewusa kupuje się tylko pół widelca, żeby mieć cały trzeba kupić dwa co podwaja cenę. Przy zakupie używki trzeba znaleźć drugi taki sam co jeszcze bardizej komplikuje sprawę....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...