Skocz do zawartości

[rower] Zakup Meridy czy warto ?

kksandi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , chciałbym wymienić rower MTB (Cross Paralax rama 21 koła 26) na pierwszy rower szosowy . Mam 185 cm wzrostu wiec rame chciałbym dużą i tu do was prośba jaka dla mnie rama ?

Fundusze są ograniczone chce rower z wyprzedarzy kolekcji 2011 lub 2012 cena to max 2000 zł wiec dużo do wyboru nie mam , mój typ to Merida http://www.bikko.pl/rower-szosowy-merida-road-race-880-16-2012.html zapewne najtańszy rower na rynku . NIe jestem zawodowcem ale do początkujacych mi daleko , mam 17 lat i moje trasy to od 100 km do 140 co tydzien (wakacje pielgrzymka Nowy Sącz-Częstochowa 280 KM) a treningi to max 80 km , na rowerze szosowym jechałem może 1 km i było cudnie .

Licze na waszą pomoc czy warto kupić tą merida a może jest coś innego , jaką rame mam wybrać , może macie na sprzedaż takie oto rowery ?

Z góry dziekuje za pomoc !

Pedały oddzielnie bo z rowerem ich nie dostaniesz. Zakładam, że będziesz używał systemu zatrzaskowego więc obowiązkowo trzeba też kupić buty. Według mnie merida ma fajną sportową geometrię w przeciwieństwie do rowerów z decathlonu. Rozmiar L(56) nie będzie za mały.

Co do widelca z węgla (właściwie to aluminium + węgiel) to nie ma żadnego sensu. Lżej nie będzie, sztywniej nie będzie a za to będzie drożej.

Merida-Road-Race-880-16-2012-vaz-geometria-kep.png

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja 4 lata temu zakupiłęm Meride Road Race 880-16, od tego czasu troszkę już minęło, z roweru pozostala mi jedynie rama, widelec i kierownica na dobrą sprawę, a także nieszczęsne manetki które zamierzam niedługo wymienić, Generalnie Twój rower praktycznie niewiele różni się od mojego, chyba nawet ten sam widelec. Mój rowerek jest naprawde bardzo sztywny co jest dużym plusem w pewnych sytuacjach, a także, waga ramy przy tej cenie ma się naprawde nieźle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...