tobo Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No to jak się pocą to nie masz co czyścić. Trzeba rozebrać i sprawdzić, nie tylko uszczelki ale też kondycję tłoczków i gniazd - czy nadal mają gładkie, równe ściany, czy nie są pęknięte, ukruszone, czy nie ma korozji. Jeśli jest to zaciski do wymiany bo tłoczków raczej nie dostaniesz. Jeśli uszkodzone są tłoczki (j.w.) a gniazda w zaciskach ok a ty nadal chcesz mieć koniecznie swoje xt to możesz ewentualnie kupić najtańsze zaciski shimano i wyjąć z nich tłoczki - ten model shimano będzie miał takie same jak inne starsze modele hampli shimano (nie wiem czy to samo jest w przypadku modeli deore/slx/xt/xtr z zeszłego roku). Możesz kupić też inne zaciski i podpiąć do przewodów/klamek które masz. Do tego płyn żeby odpowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ok, a może ktoś z was ma w domu na zbyciu te uszczelki? Bym odkupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Kup sobie tutaj Uszczelki do t�oczk�w hamulc�w hydraulicznych Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Sprawdziłem dokładnie zaciski i są ok, co do klocków to czy te http://allegro.pl/zeit-klocki-hamulcowe-polmetal-shimano-xtr-saint-i2961010232.html na pewno będą pasować do tarcz? Do tylnej zalecane są klocki żywiczne. A może macie jakieś inne klocki do zaproponowania w korzystniejszej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja polecam clarksy gold / clarks metaliczne. Na 160mm i clarks metaliczne z przodu przy 78kg jest żyletka - zacisk 596 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrbedzin Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Sprawdziłem dokładnie zaciski i są ok, co do klocków to czy te http://allegro.pl/ze...0232.html����na pewno będą pasować do tarcz? Do tylnej zalecane są klocki żywiczne. A może macie jakieś inne klocki do zaproponowania w korzystniejszej cenie? Podepnę się do tematu, i odpowiedzi. Jednego dnia leci olej, i są tłuste następnego dnia jest ok ? Co do tych uszczelek , sam wymieniałem na dobre i nie wiem jakim trafem , ale nie pomogło. tłoczki z nowego zacisku też nabyłem sprawne i całe,, bo te które były w zacisku miały pęknięcia mili metryczne, ale to też nie pomogło. Więc cała akcja po primo "czasochłonna" po drugie kosztowna, po trzecie nerwowa ;p Więc lepiej nabyć cały nowy zacisk, P.s Jeżeli nadal chcesz sprzedawać, rzeczy to pisz rzetelnie co z nimi jest. Bo potem trafia do ludzi co trafia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jednego dnia leci olej, i są tłuste następnego dnia jest ok ? P.s Jeżeli nadal chcesz sprzedawać, rzeczy to pisz rzetelnie co z nimi jest. Bo potem trafia do ludzi co trafia. Wczoraj dokładnie to sprawdziłem.. wyjąłem klocki włożyłem coś na ten wymiar, naciskałem na klamkę kilkanaście razy i uszczelki są ok. Ja nie chcę tych hamulców sprzedać więc coś się pomyliłeś z ostatnim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Tarcze wyczyściłem. Zamówiłem klocki półmetaliczne tj. polecił mi Schwefel. Zobaczymy czy to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Klocki otrzymałem, założyłem podusiłem na klamki nie piszczały, minęło około tygodnia i znowu piszczą. A na dworze nie jeździłem, rower cały czas trzymany w domu. Co w tej sytuacji doradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Pasta miedziana pod klocki o po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ta pasta zapobiega piszczeniu? Może tarcze są nieodpowiednie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Klocki trzeba najpierw dotrzeć. Jeżeli nie ma żadnych wycieków i tarcze są czyste to siadaj na rower i dotrzyj klocki. Ps. Tarcza RT-54 jest pod żywiczne klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dlatego pytałem przed zakupem jak doradzali mi te półmetaliki czy do tej tarczy będą pasować skoro jest pod żywiczne klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pasta miedziana pod klocki o po problemie. Jakie jest przeznaczenie tej pasty, czemu ma służyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pasta zwiększy powierzchnie styku między klockiem a tłoczkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A gdzie taką pastę można dostać i ile kosztuje mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Szukajka w Allegro nie boli: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=pasta+miedziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Na forum też było o tym: http://www.forumrowerowe.org/topic/20311-hamulce-tarczowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jaka ilość tej pasty jest mi potrzebna? 20 ml wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 20 ml wystarczy? Jeszcze z naddatkiem. Tego daje się śladowe ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 To jest to samo co pasta miedziana http://allegro.pl/smar-miedziany-versachem-28g-lodz-i3004199699.html ? Używam do suportu i zastanawiam sie czy moze byc do klocków czy tez musi byc pasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 tak to to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a nie zatłuści się klocków i tarcz takim smarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Nie smarujesz tym tarczy lecz tyl klocka w malej ilości wiec chyba nie ma sie co obawiać. Pytanie czy można smarować klocki z radiatorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 że smaruje się powierzchnię tłoczek/klocek to ja wiem, ale czy smar nie dostanie się po jakimś czasie na tarcze, nawet troszeczkę ci wszystko zapaskudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.