Skocz do zawartości

[hamulce] XT BR-M775 piszczą

mateusz0595

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam hamulce XT BR-M775, przód z tarczą Alligator (taka jak w linku    http://allegro.pl/ta...56543685.html�� ) tył tarcza SM-RT54 (taka jak w linku http://allegro.pl/ta...6117436.html��)

Hamulce kupiłem używane, tarcze przód także, tylna nowa. Odpowietrzyłem je i założyłem do roweru.

Od początku cały czas jak tylko lekko nacisnę na klamkę strasznie głośno piszczą.

Klocki oczyściłem benzyną ekstrakcyjną, tarczę, zaciski tak samo.

Hamulce piszczą nadal.

Jakieś pomysły? Aby nie wydawać pieniędzy na nowe klocki bo stare są jeszcze w dobrym stanie.

Tak jak było w innym temacie przyczyną piszczenia jest usztywnianie się uszczelek w zacisku w niskich temperaturach

swoją drogą masz minus za lenistwo, na 1 stronie "hamulce rowerowe" jest praktycznie temat o tym samym http://www.forumrowerowe.org/topic/128000-hamulce-xt-br-m785-tyl-nawet-swinia-tak-nie-jeczy/

Kloce wyglądają na półmetaliczne, kolor płytek wskazuje na bbb/accent/a2z.

Zmierz długość przewodów, jeśli były docinane to jest szansa że osoba wykonująca ten zabieg odpowietrzała potem hamulce i zafajdała któryś element układu - klocki, tarcze.

Powierzchnie klocka umyj np preparatem Cif, szczotka do zębów jako drapaczka. Potem papier ścierny i zeszlifuj nierówną/zeszkloną powierzchnię.

Wydaje mi się jednak że reanimacja nie pomoże.

Tarcze umyj dokładnie, wszystkie otwory wentylacyjne. Ja często w pracy myję tarcze a potem trza jeszcze przelecieć wentylację - można się zdziwić ile da się wydłubać mimo mycia.

Jak domyjesz klocki to niczego już nie pobrudzą, w najgorszym przypadku zaświecą się jak teraz i będą piszczeć :)

Wydaje mi się że ich nie uratujesz.

Umyj jeszcze wnętrze zacisku, sprawdź np kawałkiem papierowego ręcznika w ciemnym kolorze czy nie barwi się on "na tłusto" - może zaciski są nieszczelne i ciekną (zdarza się w dwóch hamulcach równocześnie). Zamiast klocków wsadź jakiś zamiennik, naciśnij klamki do oporu i zobacz czy zamiennik się "nie zapoci".

Jeśli się spoci to:

- łapać sprzedawcę hebli

- wymienić zaciski

- wymienić hamulce.

Ale to już inna bajka :)

• Mod Team

Mi te klocki wyglądają na żywiczne. Brat miał podobne (też na niebieskiej płytce), zalał je podczas odpowietrzania hebla, czym zabił je na śmierć :). A były praktycznie nowe. Nie pomogło mycie, szorowanie, wypalanie. Jednak objaw padnięcia klocków jest taki że bardzo słabo hamują, ale nie piszczą. Także piszczenie niekoniecznie muszą powodować zalane klocki.

Ja radzę kupić nowe klocki, ze swojej strony polecam metaliczne XTR, jeżdzę na nich już kilka sezonów i innych nie chcę. Niestety tanie nie są. Ale w razie zalania do piekarnika i jak nowe :).

I sprawdź szczelność zacisków, jak pisał Tobo. Najlepiej pojeździj kilka km często używając hamulca i zaraz po powrocie zdemontuj klocki i obejrzyj dokładnie okolice tłoczków (dobrze jest latarką poświecić). Jak będą ciekły to:

Uszczelki do t�oczk�w hamulc�w hydraulicznych Shimano

uszczelki, oraz

www.nusiu.pl -

klucz do zacisku, plus olej mineralny i naprawiasz.

aa

Kup półmetaliki Zeita..

Czy te półmetaliki będą pasować do tarczy? Bo do tej tylnej zalecane są chyba żywiczne. A do przedniej nie wiem.

Tłoczki też się lekko pocą. Wczoraj umyłem klocki, założyłem kilka razy nacisnąłem na klamkę. Później jak zdejmowałem aby zrobić foto od strony płytki były już tłuste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...