grzechu2410 Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam mam problem ponieważ chciałem wymienić opony w moim rowerze i stoję przed trudnym wyborem , tylny trójkąt koło suportu ma szerokość 65 mm wiedz jestem ograniczony wyborem opon teraz posiadam na schwalbe jimmy 2.1 która ma 50 mm szerokości, a chciał bym się przesiąść na schwalbe smart sam 2.1 lub continental race king 2.2 . Boje się ze może obcierać ponieważ continental ma 54 mm ,a szerokości schwalbe nigdzie nie mogę znaleźć . Prosił bym o pomoc i od razu mówię ze nie mam od kogo pożyczyć na przymiarkę, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Schwalbe Smart Sam w rozmiarze 29x2.1" na obręczy o zewnetrznej szerokości 24mm ma 59mm szerokości, RK nie wiem, pod reką nie mam... POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wystarczy uzyc wzoru 2,1x2,56 ~ 5,35 zawsze trzeba liczyc po conajmniej 0.5cm z kazdej strony - jakby koło dostało bicia to nie zablokuje sie w widelcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 czy 0,5 cm to nie za mało ?? przecież rama też pracuje szczególnie w zakrętach gdy się pochylamy na bok , a pyzatym z szerokością w oponach jest różnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 pracuje ale jeżeli koło wygina sie wiecej niż te 5mm moze znaczyć że nie jest sztywne rózne marki opon mimo jednolitego oznaczenia w calach moga mieć lekkie odchyły ale kwestia kilku mm smart sam ma dość małe klocki więc nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Schwalbe Smart Sam w rozmiarze 29x2.1" na obręczy o zewnetrznej szerokości 24mm ma 59mm szerokości(...) Powinno być 53mm szerokości !!! POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wystarczy uzyc wzoru 2,1x2,56 ~ 5,35 2.54 jeśli już mamy być precyzyjni... Poza tym 2.1 cala 2.1 calaom nierówne. Różni producenci rozmaicie mierzą swoje papucie oraz w rozaitym stopniu zaniżaja lub zawyżają rozmiar. Poza tym papuć na szerszej obręczy bedzie wydatniejszy. Jedyna rada to suwmairaka w rekę i mierzenie... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 a czy rama nie wygina się o te 0.5 cm ?? myślę ze zdecyduje sie smart sam chodziarz kusza mnie te continentale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ivan jak to liczysz mnie wychodzi 5,334.....:-) ale jak widac cal calowi nie równy http://pl.wikipedia.org/wiki/Cal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Chodziło o to iż cal = 2.54cm Smart Sam - dobry wybór - niskie opory na asflacie ze względu na prawie ciągłą linię bieżnika, w terenie trzymanie boczne również przyzwoite...dobra "all-round" opona tzn. wszędzie da radę, ale mistrzem nie będzie, kapcia jeszcze nie uświadczyłem POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.