Skocz do zawartości

[obrecze] Obrecze aero

szynas222

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

O ile chińskie ramy są ok, sporo innych części też to akurat koła niestety jeżdżą tak jak kosztują.

Obręcze są delikatne, zależnie jeszcze od modelu i wagi a jakość piast bardzo różna, chodzi głownie o bębenki, potrafią szybko się zmielić. Największy problem z chińczykami to to że nigdy nie wiesz... możesz mieć szczęście i trafić coś przyzwoitego jak i zarówno szajs który nadaje się tylko na wystawę i to też niekoniecznie.

• Mod Team

Który jest sprawdzony? :) bo 1415chris już się na jednych cińczykach przejechał, na LB też w galerii wylądowało kilka kompletów rozwalonych chińskich piast (dati i pochodne) jak masz takich to sam chętnie zamówię bo zmieniłbym swoje Cosmic'i na coś lżejszego.

Tak nawiasem jeśli węglowa obręcz to raczej pod szytkę ze względu na wytrzymałość - opona rozpiera felgę na boki i może ją zniszczyć przy wysokim ciśnieniu, szytka ściska koło do wewnątrz czyli w płaszczyźnie gdzie koło jest najmocniejsze.

bardziej zabudowane

??

Dalej nie odpowiedziałeś ile ważysz, gdzie jeździsz.

Co do samych kół to zamów sobie odpowiednio wysokie obręcze (http://www.planet-x-bikes.co.uk/c/q/rims) i daj do jakiegoś szpeca od kół. Mogę Ci polecić SPIKEa z "asfaltowego forum" On dobierze Ci piasty, szprychy wszystko złoży i powinieneś być zadowolony.

Maly tam wybor jest...To bezpieczny sklep nie wiem jak kupowac przez niego to sa ceny za,sztuki czy komplet? Ile musze doliczyc za szprychy i piasty? Zeby byla cala kompletna obrecz?

Nie,wiem jak sprawdzic jakie obrecze pasuja do mojego roweru....

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Bezpieczny, ceny za sztukę.

Ilość szprych zależna od wersji obręczy jakie wybierzesz liczmy, że ok. 3zł/sztuka i wybierzesz 2x24 więc ok. 150zł szprychy. Piasty w zależności od potrzeb np. "najwypaśniejsze" z BHS kosztują 124.90USD (ok. 385zł). Tak więc 1000zł obręcze, 150zł szprychy, 385zł piasty i wychodzi 1535zł. Musisz jeszcze policzyć składania, niech będzie 100zł no i zostaje Ci jakieś 350zł na szytki których pewnie nie posiadasz.

Co rozumiesz przez "nie za małe i nie za duże"? Koła do szosy mają jeden rozmiar - 28 cali.

Wybór opony zależy od przestrzeni w ramie i widelcu - większość ram akceptuje opony do 25 mm, powyżej bywa różnie - jednak powyżej 25 mm to już bardziej opony trekkingowe/miejskie.

W opisie kół: tubular - szytka/opona klejona do obręczy, bez dętki; koła są z reguły przez to lżejsze, limit ciśnienia dotyczy opony a nie obręczy; clincher - opona klasyczna z dętką. Wybór "klejonek" znacznie mniejszy i są raczej droższe niż zwykłe opony. Kiepskie rozwiązanie do codziennej jazdy po zaśmieconych ulicach. Trzeba wozić inną szytkę ze sobą na podmianę, nauczyć się montować takie opony na kole.

Wysokie profile co oczywiste nie lubią wiatru, a raczej ty nie będziesz lubił wiatru z takimi kołami, bo mają dużą powietrzchnię boczną która działa jak żagiel.

Jeśli porówna się obręcz tego samego producenta o wysokości powiedzmy 40 i 80 mm to oczywiste że koło zbudowane na tej drugiej będzie sztywniejsze. Wysokoprofilowe obręcze lubią też hałasować w czasie jazdy, profil działa jak pudło rezonansowe, również praca mechanizmu zapadkowego piasty "niesie się" przez koło.

Nie odradzam.

Odradzam kupowanie drogich obręczy na polskie drogi, a karbony tak czy inaczej takimi obręczami są.

Jak pisałem - wysoki profil daje dobrą sztywność "w pionie" co przydaje się szczególnie z tyłu, jednak wysoki profil działa też jak żagiel - duża powierzchnia "natarcia" wiatru.

Karbonowe obręcze to w większości obręcze pod szytki a nie pod opony, to też wiąże się z pewnymi utrudnieniami o których warto pamiętać.

Z początku tematu wydaje mi się że powodem ich wyboru jest w twoim przypadku wygląd - nie wiem czy jest to jednak dobry pomysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...