Skocz do zawartości

[rama] na asfalt i do lasu

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przymierzam się do zmiany Trance'a, bez powodu, bo tak... Zastanawiam się nad Yukonem FX (którego zresztą miałem) oraz Meridą One-Five-O (mogę mieć za 900zł z monarchem 3.3). Która będzie dobra? Co do przeznaczenia:

głównie asfalty, ale są też wypady w las ze zjazdami i skokami.

Ważę 65kg, mierzę 180cm. Tranca mam L'kę i na zjazdach jest spora, Yukona miałem M i był spoko ale krótka sztyca uniemożliwiała dalsze wyprawy bo po 40km zmęczone nogi(chociaż to pewnie też wina 15kg :D ). Trance waży 13kg, dużo przytyje po zmianie ramy? Do Yukona pewnie zostawił bym sobie Foxa Floata R. Do wydania mam tyle ile uzyskam ze sprzedaży Tranca. O niego się trochę boję ze względu na cienkie rurki trzymające damper u dołu. Ogólnie jestem za Yukonem/Meridą bo mi sie podobają :D Znajdzie się coś innego w kwocie uzyskanej ze sprzedaży Trance'a?

Pozdrawiam.

Napisano

Yukon i Merida to dwa zupełnie rózne rowery......

yukon to co najwyżej XC a One-five-o to am/enduro 150mm skoku wiec tez na asfalcie nie poszalejesz ale juz w lesie czy górach owszem bo do tego jest stworzony

jeżeli chcesz połaczyć komfort i ostra jazde to szukaj jakiegoś ścieżkowca 120-130 mm skoku

np merida one twenty ,

Napisano

Że różne rowery to wiem. One Twenty jest za droga więc odpada, ~1500 raczej nie wezmę za Trance, a tyle gdzieś będzie kosztowała pewnie używana skoro nowa 2k.

Jak by porządnie nabić damper w One-five-o to i pewnie będzie się dało pojeździć. Powiem Ci, że Yukon'a bardziej katowałem niż Trance'a i żył ze mną bez żadnych problemów (no poza hamulcami ale słabe były :) )

Aha, no i czy opłaca się brać tą Meridę za 900zł? Stan idealny, podobno koło 800km ma od nowości(2008 rok)

http://allegro.pl/poison-curara-150mm-skoku-z-damperem-rock-shox-pe-i2969230126.html

Może taka? Tylko 16" to chyba mała może być

• Mod Team
Napisano

Czekaj, czekaj... Chcesz asfalty robic fulasem ze skokiem 150mm?

Zadziwiajaca logika. Pozbyc sie ramy z mniejszym, niewiele mniejszym, skokiem, ktora znakomicie nada sie do calkiem agresywnej jazdy, po to zeby kupic rame ciezsza, z wiekszym skokiem i bawic sie na niej w szosowca z okazjonalnymi zapedami frirajdowymy?

Hmmm...

No powodzenia :thumbsup:

Szacunek...

I.

Napisano

5cm to mało? Mam starego Trance'a ze skokiem 4" Poza tym pisałem, że jest za duży. Jeździłem na 19kg Stinky przez jakiś czas więc dużej różnicy mi to nie zrobi jak nabiję mocno damper tym bardziej, że będzie jakieś 5kg lżejszy i lepsze opony. Poza tym znam osoby, które biją więcej km na takim Stinky niż ja robiłem na sztywnej ramie...

• Mod Team
Napisano

Nieno-spoko. W koncu wybor nalezy do wyborcy :)

I na V10 mozna bawic sie w TdF. Przyjemnosc pewnie nieco ograniczona ale dla chcacego nic trudnego :)

Niestety nie zajaknales sie jakiego tego Trance masz, dopiero teraz nadmieniles iz to starszy model.

Jak dla mnie L dla wzrostu 180cm jest jak najbardziej OK no ale rozmaite preferecje ludziska maja.

Ponownie, powodzenia zycze.

Szacunek...

I.

Napisano

No bo jest ok dopóki nie pojadę w las. Na zjazdach i przy skokach tracę pewność siebie właśnie ze względu na wielkość ramy. Poza tym nie koniecznie odpowiada mi on wizualnie. No i dalej mi nikt nie powiedział która rama będzie dla mnie lepsza

Yukon FX

Merida One-Five-O (z monarchem 3.3 za 900zł-odpowiednia cena?)

KTM Prowler(tu chciał bym usłyszeć opinie)

Widziałem też Kross'a Crime ale naczytałem się że pękają od hamowania(??)

Napisano

one twenty rzuciłem " tak o" raczej dla skoku niz samej ramy.....

do tałzena znajdziesz jaka fajną używkę

utwardzenie zawieszeniai jakieś mniej DH opony na pewno trochę ułatwią ale nadal twierdzę że rama o dużym skoku bedzie poprostu męcząca...

generalnie jak napisał mędrzec Ivan na DH można jechać TdF i na szosówce trialować ale po co .........

Napisano

to dośc ciężkie pytanie .....

musisz obserwować allegro eBaya itp cos sie pojawi...........

z uzywek to pewnie

merida AM stoi jedna na allegro nawet w Twoim rozmiarze.

Ghost AMR

Felt Compulsion

oczywiście wszystkie te ramy z lat 2008-2009 bo młodsze będa droższe.

Napisano

Tą meridę widziałem, ale nie bardzo mi się podoba, poza tym sporo ją sobie ceni. Nie lepiej już kupić One-Five-o? Nie jestem prędkościowym onanistą bo i tak jeżdżę wolno ale nie dlatego że nie mam siły tylko nie lubię.

Felt wygląda ciekawie. Ghost wygląda podobnie i też jest ładny.

Prosił bym o jeszcze kilka/naście ram, mam duuużo czasu przynajmniej aż śnieg nie zniknie do kolejnej zimy więc będę szukał. Ile może wynieść wysyłka ramy z zagranicy? Przykładowo taka paka ok 6kg z no nie wiem, JuEsEj?

Edit

Widzę, że ktoś daje klocka za ramę. Jeżeli by nie poszła to mógł bym się zastanawiać, muszę najpierw Trance'a sprzedać żeby było na ramę.

http://www.ebay.de/itm/Ghost-AMR-2-/370738785160?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item5651c0eb88#ht_500wt_1128

ten jest ładny jednak pewnie będzie za niego sporo. Chociaż tyle, że wysyła do Polski :D

Zna ktoś dobrze niemiecki? Przetłumaczyłem sobie opis, ale nie wiem czy on ją z damperem sprzedaje. Wyczytałem coś o 150 euro i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba napisał że na pytania z kwotą mniejszą nie będzie odpowiadał(?) ile ta rama może być warta?

Napisano

fajna ramka i w bardzo dobrym stanie.........

z wysyłką wyjdzie koło 1400zł.......więc nie najgorzej może stówkę utargujesz.

tylko 17' troche mało może być

Napisano

właśnie doczytałem, że nie wysyła za granicę :/

Z tego co właśnie widzę na Alledrogo to jedna nowa stoi za 3999...

Chyba dozbieram, w poniedziałek powinienem wiedzieć więcej na temat funduszy więc może uda się dobić do 1400 i pomęczę o tego felta.

Chociaż nie wiem, bo wyczytałem że się rozkręcały, czy to prawda?

Napisano

akurat o tym modelu nie wiem zbyt wiele - swego czasu interesowałem sie Feltem ale Redempion i czytałem bardzo duzo pozytywnych opini.....

poczytaj testy w prasie i na portalach bo z doswiadczenia wiem że jeżeli wypowiada sie użytkownik to najczęściej dlatego ze jest coś nie halo......a takie opinie nie sa obiektywne - nie ma idealnego modelu więc zawsze cos może się popsuć....

Felt Compulsion 2 MBUK 20th Anniversary Edition Review - BikeRadar

http://www.mbaction.com/Main/News/Test_Felt_Compulsion1_Longtravel_crosscountry_trai_3289.aspx

tu masz tez fajna ramke i sporo gratów do niej

GT Sensor rozmiar M 120mm + Fox RP2 (2965483864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Epicona masz chyba 120mm więc bedzie pasował.

Napisano

145mm to akurat jak w Compulsion wiec fajnie by sie zestawiały

ale spokojnie do GT bedzie pasował 20mm róznicy to jeszcze dopuszczalna wartość - a jakby przeszkadzało to można przód o ten 1cm obniżyć:-)

Napisano

Nie wiem czy to nie wersja 120-140mm więc na 120 bym obniżył jakoś. Da się to gdzieś sprawdzić? Nie ma żadnego dokładnego modelu ani nic, jest tylko SR Suntour EPICON napisane i nic poza tym.

Napisano

obniżyc na pewno można - w kazdym lepszym serwisie jest to do zrobienia

nie koniecznie nawet do 120 (chociaz tyle dawali fabrycznie) myśle że 130mm było by ok

Napisano

to jest jak to mówia amerykanie trailbike czyli szeroko pojęty scieżkowiec

w tym momencie producenci klasyfikuja rowery wedłóg skoku

80-120 xc

120-140 AM

140-180 Enduro

180-> fr/dh

mimo to ja zakwalifikowałbym go do AM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...