lazylab Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mam problem nietypowy. Chodzi o to, że mam za mały (!!!) prześwit między przednim kołem a rurką ukośną ramy. Czasem opona 23mm minimalnie przyciera mi o ramę. Dla tego jestem zmuszony jeździć na oponach 20mm. Niemniej chciałem sprawę ogarnąć w ten sposób abym mógł wrzucić oponę 23 mm i mieć spokojnie milimetr wolnej przestrzeni Na początku pomyślałem o przygięciu widelca zwiększając jego wyprzedzenie, ale jest to operacja i ryzykowna ( choć, jak wspomniałem chodzi o zyskanie dosłownie milimetra, góra 2 ) i dość drastyczna. Teraz pojawił się kolejny pomysł który chciałem skonsultować z Wami. Czy jest możliwe wrzucenie pod stery, na rurkę widelca, zaraz nad główką, podkładki dystansowej ( załóżmy wysokości 1mm ). To powinno odsunąć koło od ramy, pytanie tylko czy tak się da i zrobię sobie jakiegoś gruzu takim rozwiązaniem. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. W razie wątpliwości dołączę rysunek poglądowy. ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jak możesz zapodaj zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Według mnie lepszym rozwiązaniem byłoby włożenie podkładki nie między bieżnię a koronę widelca, tylko między główkę ramy a dolną miskę. Jeżeli podkładka miałaby odpowiednią średnicę, a miska nie byłaby jakaś mega krótka w miejscu gdzie wchodzi w ramę to próbuj. Następnym rozwiązaniem jest kupienie sterów z wyższą dolną miską. Na przykład chris kingi wydają się bardzo tłuste. Może to pomorze. Kolejną rzeczą jest nawiązanie symbiozy z innym właścicielem takiego widelca jakiego masz Ty. Czyli zamiana widelców, masz rometa, a nie ma dwóch identycznych rometów i prawdopodobnie wideł z innej ramy będzie troszeczkę dłuższy lub będzie miał delikatnie większe wyprzedzenie. Wtedy Ty byś był szczęśliwy bo wchodzi opona 23c a druga osoba też byłaby happy, dlatego że ma mniejszy prześwit. Tylko że to dużo zabawy, mierzenia, lub przymierzania, konieczne pewnie by było też przemalowanie widelców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Według mnie lepszym rozwiązaniem byłoby włożenie podkładki nie między bieżnię a koronę widelca, tylko między główkę ramy a dolną miskę. Jeżeli podkładka miałaby odpowiednią średnicę, a miska nie byłaby jakaś mega krótka w miejscu gdzie wchodzi w ramę to próbuj. Tak naprawdę właśnie o to mi chodziło :)Oto zdjęcie sytuacji: http://s2.postimage.org/nuvo9yh3t/romet_widel.jpg podkładkę chciałem wstawić tam gdzie zaznaczyłem elipsą. To powinno zwiększyć odległość A.Natomiast przeszła mi przez myśl jeszcze sytuacja, taka, żeby minimalnie zmniejszyć odległość B rozwieracjąc o milimetr haki. Musze to sobie rozrysować z zachowaniem kątów dokładnym. Wydaję mi się, że uwzględniając gięcie widelca pogłębiając haki koło głównie zbliży się do główki widelca, a do rurki ukośnej bardzo nieznacznie.Ale tak jak wspomniałem muszę to dokładnie rozrysować :)Na zdjęciu jest opona 20 mm.Taka operacja nie dość że zmniejszyła by prześwit między kołem a główką widelca ale zniweluje zmianę geometrii, którą wprowadziła by podkładka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Wybacz, że nie w temacie ale co to za romet? Możesz mi pokazać zdjęcie całego ostrzaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 <p>prosz... http://s9.postimage.org/g215welzj/supersl.jpg romet super columbus sl coś się pokitwasiło 3 posty w wyżej, dlatego jeszcze raz zdjęcie sytuacji: http://s2.postimage.org/nuvo9yh3t/romet_widel.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja bym na Twoim miejscu nie kombinował za bardzo z tym, tylko tak jak mariano napisał, kupić stery z wyższą dolną miską, te Twoje jakieś takie chuderlawe się wydają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja bym na Twoim miejscu nie kombinował za bardzo z tym, tylko tak jak mariano napisał, kupić stery z wyższą dolną miską, te Twoje jakieś takie chuderlawe się wydają hmmm, fajne stery chris king, klasyczne (np 2nut) stoją +- 400 pln. to już wolę sobie zamówić wideł na wymiar z główką dokładnie taką jak chce, u gromady, lub orlowskiego. Cena podobna...natomiast podkładka + akcja haki, to kilka złotych i godzina roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ale ja Ci nie proponuję w żadnym wypadku Chrisów są zmierz sobie, ile dokładnie ma Twoja dolna miska i poszukaj czegoś taniego, ale wyższego. Nie pamiętam, jak tam w superowy widle to wygląda, zgrubienie na bieżnię jest na tyle wysokie, żeby tam wsadzić podkładkę? Bo ja jednak ostatecznie tam bym szukał ratunku, jak włożysz między miskę a ramę i Ci powstanie jakiś luz, rozbije Ci główkę i rama do wyrzucenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 To nie jest widelec od supera tylko od wichra. A poprawna nazwa elementu widelca który jest między oponą a rurą sterową to korona widelca a nie główka widelca, tak na przyszłość. Nie kombinuj nic z hakami bo to jeszcze bardziej zmniejszy odległość między oponą a rurą ukośną. I nie zrozumiałeś mnie co do mojego pierwszego sposobu, ale grzegosz zrozumiał i w sumie ma rację, więc nie ważne. Teraz wydaje mi się że żadna opcja z podkładkami nie wchodzi w grę. Spróbuj z innymi sterami. Zmierz jaka jest grubość tej dolnej miski. Ja mam na handel uszczelniane stery tange CD levin w świetnym stanie (sprzedaję tylko dlatego że robie cały rower na campie) i mogę Ci trochę taniej sprzedać, jeżeli okaże się że moje tange są "grubsze" od twoich sterów. Tak to u mnie wyglądało: (kliknij żeby powiększyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mariano Racja. Przeczytałem to co napisałeś jeszcze raz, biorąc pod uwagę poprawki w nomenklaturze i już wiem co miałeś na myśli. Tak czy inaczej. Zrobię, jak radzicie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 zmierzyłem stery ( te na dole ) mają 10 mm Mariano, ile mają te twoje ? Tymczasem wracając do pogłębienia haka. Zrobiłem pewne obliczenia geometryczne i uwzględniając kąty wszystkie zachodzi taka zależność: Pogłębiając o 1 mm hak w na kierunku jego naturalnego wycięcia, koło przybliży się do korony widelca o 0.87 mm, natomiast, do rurki ukośnej o 0,27 mm. czyli hipotetycznie, idąc dalej, jeśli pogłębił bym haki o 2 mm mam mniejszy prześwit na widelcu o 1.74 mm, a między rurą ukośną a kołem o 0,54 mm. Reasumując, jeśli na sterach zyskał bym 2 mm i zrobił 2 mm pogłębienie haków wszystko by zagrało Miałbym idealny prześwit na 1,5 mm na widelcu i niemal dokładnie taki sam między kołem a rurką ramy. Hipotetycznie oczywiście, bo pogłębienie haków rozpatruje na razie czysto teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To u mnie jest tak: Cała dolna część sterów czyli: bieżnia, uszczelka, wianek i miska to 12mm. Czyli odległość która jest między główką ramy a miejscem na którym opiera się bieżnia sterów na widelcu to 12mm Sama miska ma 11mm wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To u mnie jest tak: Cała dolna część sterów czyli: bieżnia, uszczelka, wianek i miska to 12mm. Czyli odległość która jest między główką ramy a miejscem na którym opiera się bieżnia sterów na widelcu to 12mm Sama miska ma 11mm wysokości. Przeanalizowawszy, tym razem, dokładnie Twoją wypowiedź, ze smutkiem stwierdzam, że u mnie jest też dokładnie 12 mm, tam gdzie mierzyłeś.I w tym momencie refleksja taka... Czy aby to nie jakiś standard sztywny?? Bo przecież te kilka milimetrów wpływa na geometrie ramy.Więc czy jest w ogóle sens szukania "wyższych" sterów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Podobno stery campy pista mają niższą miskę od szosowych recordów i super recordów. Ale głowy nie dam że tak jest. Bo na oko grubość jest taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wyższe stery bym dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmanpl Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jak zdecydujesz się na wymianę sterów to ja mam na sprzedaż stery z wysokimi miskami. http://allegro.pl/wloskie-stery-1-cal-szosowe-primax-ostre-kolo-i2941901502.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskarKabat Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 A jak długą masz tą część miski, która wchodzi w ramę? bo jak jest zapas, to podkładkę można dać między miskę a ramę. Pytanie tylko, czy mając mniejsze oparcie nie rozdupcy Ci główki. To tylko taka luźna sugestia, sam bym tego nie robił. W sumie, to ciężko będzie coś tu wyrzeźbić tak, żeby miało ręce i nogi a przy tym było bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jak zdecydujesz się na wymianę sterów to ja mam na sprzedaż stery z wysokimi miskami. włoskie stery 1 cal szosowe primax ostre koło (2941901502) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wysokimi, czyli jakimi? mogę prosić dokładnie w milimetrach? Ja na początku zmierzyłem miskę, która miała 10 mm, ale, tak jak pisał wyżej Mariano, mierząc "odległość która jest między główką ramy a miejscem na którym opiera się bieżnia sterów na widelcu" wyszło mi 12mm Dlatego tak sobie pomyślałem, że niezależnie od miski odległość ta, może zawsze jest constans. Jeśli komuś się chce pomierzyć, to byłbym wdzięczny. Jeśli się okaże że faktycznie wyjdzie 14mm będę w domu i po prostu zmienie stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 moja poprzednia koza jeździła na wąskiej oponie bo przycierała , mi to nie przeszkadzało . stery miała campa pista czyli niziutkie to torowych ram dla jak najostrzejszej geo dostała hatta swana z wyzszą miską i opona 23c smiga jak zła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 moja poprzednia koza jeździła na wąskiej oponie bo przycierała , mi to nie przeszkadzało . stery miała campa pista czyli niziutkie to torowych ram dla jak najostrzejszej geo dostała hatta swana z wyzszą miską i opona 23c smiga jak zła No ok. A ile maja hatta swan, (mierzone jak wyzej) ? Pomijam puki co ich cene Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 mysle ze 2-3mm mozna spokojnie wrzucic podkładkę nad dolną miskę miska - podkładka - głowka ramy. porozmawiaj z tokarzami niech ci cos dotoczy, idealnie na srednice miski sterów, a zewnętrzna idealnie na srednicę ramy. Powinno grać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nie chodzi tu o dokladny ich wymiar , bo pewnie cena bedzie jednak miała znaczenie. hehe Chodziło mi bardziej o to ,że występują róznice w wysokości misek. stronglajty maszynowe które akurat były pod ręką mają blisko 16mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmanpl Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 te moje primaxy mają takie wymiary: - wys części wchodzącej w ramę 10mm - wys miski z bieżnią 15mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.