Skocz do zawartości

[koła] DT Swiss Zircon 307 czy 107?

shortee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji wyboru kół Dt Swiss Zircon 307 czy 107. Ktoś może podać konkretne argumenty za i przeciw?

Styl jazdy czasem agresywny, zawsze po dziurach w terenie. Waga 76 kg, rower Author Traction z 2011.

Grzebałem po forum ale zbyt dużo informacji nie znalazłem.

Napisano

Koła róznią się kolorem piast i modelem obręczy czyli E540 vs X430, czyli także wagą 1850 g vs 1650 g. no i wiadomo ceną 640 pln vs 740 pln. W 307 nie wiem co dostajesz w zestawie - podejrzewam że to samo co w 107 czyli pakiet z zestawem tubeless oraz przejściówkami na 15 mm i tył na 142 mm.

Napisano

No to raczej chyba waga skoro 100zł różnicy i przeszło 200gram :? lepiej mieć lekkie niż cięższe na tych samych piastach :D

Napisano

Zanim temat się zestarzeje: Gdzie można nabyć taki zestaw kół? Na bikestacji znalazłem tylko tył i to w chorej cenie.Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

dt4you.com pobierasz plik wyprzedażowy i zamawiasz lub napisz bezpośrednio maila na waldek[at]dt4you.com Czas oczekiwania max. 2 tyg. Jest jeszcze patent jak masz rower z niebieskimi akcentami to zamawiasz 307 i dodatkowo 2 obręcze XR 4.2 za... 35 pln sztuka. Przeplatasz i masz zestaw za 700 pln ważący 1580 g.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Cześć.

Dostałem w końcu nowe koła - Zircony 307

W zestawie był zestaw bezdętkowy i adaptery

Przednie koło ma normalne mocowanie na szybkozłączkę, natomiast tylne ma taką duża dziurę.

Czy tam potrzebuje jeszcze kupić oddzielnie oś do piasty, czy coś innego ?

Napisano

Zacisk jest, znaczy szybko złączka, ale ona tam nie pasuje bo jest za dużo miejsca, za duża średnica jak na szybko złączkę

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Może na piaście masz założone adaptery na sztywną oś ? Miałem je w zestawie, ale nie założone. Założone było wszystko pod zwykłą oś i szpilkę 5  mm.

Napisano

W zestawie powinny być adaptery do osi jak rozumiem,  na tył jest zacisk QR więc taki adapter powinien być w zestawie, a jeśli nie ma to niech dodadzą (może ktoś się rąbnął przy pakowaniu), albo niech dodadzą zacisk 10mm. ... wrzuć jakieś zdjęcie adapterów piasty tył i zacisków w zestawie.

Napisano

Dokładnie w zestawie masz komplet zaplecionych kół + zestawy tubeless, zaciski QR 5mm i adaptery na sztywne osie. Może skompletowali koła na dwie różne osie (błąd czynnika ludzkiego). Równie dobrze może tylna piasta przygotowana jest na sztywną, a w komplecie są adaptery na zwykłą oś. Na pewno nie jest to problem, którego nie można rozwiązać. 

Napisano

Dzięki  za pomoc.

Dokładnie tak jak mówicie, tył był pod sztywną oś i były adaptery, tylko na początku nie wiedziałem jak to dopasować, ale już się z tym uporałem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...