Skocz do zawartości

[ociekacze]domowy sposób na ociekacze pod rower

mcx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coś dla osób, którym nie chce się ścierać mokrych plam pod rowerem po każdej zimowej jeździe.

Są to dwie podstawki pod doniczki balkonowe 100cm i 80cm. Cena... ~7zł i 6zł

Błotko i woda nie rozpływa się po podłodze, nie trzeba za każdym razem wycierać. Od czasu do czasu wylać nadmiar wody i przetrzeć ewentualne wycieki, które nie trafiły na podstawki.

podstawki_mini.jpg

Napisano

Mi się nie wylewa. Raz na 3-5 dni muszę wylać bo nie zdąży odparować.

Ale to pewnie zależy ile nawieziesz śniegu :) Ja mam opony 28x1.6.

Możliwe, że szersze i przy większym bieżniku jak całe nabite śniegiem odstawisz to by się przelało.... ale wątpię.

Najwyżej po każdym użyciu trzeba by wylać.

EDIT:

Można na oko policzyć pojemność zakładając że mają 10cm szerokości i 1,5cm głębokie (nie chce mi się teraz iść mierzyć):

dłuższa:

10cm*1,5cm*100cm = 1,5 litra

krótsza:

10cm*1,5cm*80cm = 1,2 litra

Chyba nie ma opcji żeby za jednym razem 2 litry śniegu na rowerze nawieźć :)

Napisano

Pomysł dobry.

Ja po jeździe w śniegu biorę szczotkę i po prostu otrzepuję opony, ramę, przerzutki i hamulce. I stawiam na ręcznikach ponieważ trzymam rower w mieszkaniu i nie ma jakoś dużo wody. Głównie leci woda z kasety, korby i łańcucha

• Mod Team
Napisano

do autora tematu - proszę się zapoznac z regulaminem forum, zwłaszcza punktem 2b dot zakładania nowych tematów

Temat poprawiłem na bardziej czytelny.

Napisano

Rama z łat 30x 110, folia włożona do środka tak by wystawała za łaty. Rower na folie i po sprawie :) Mogę zrobić rys. zainteresowanym. Mam taki ociekacz od 2 lat i zero problemu.

Napisano

U mnie stoją na ociekaczach do butów(na parze idzie dwa rowery postawić).

Właśnie ociekacze do butów były moją inspiracją :)

Jednak w moim przypadku by się nie sprawdziły, niepotrzebnie tak szerokie. Za krótkie żeby dwa starczyły na całą długość roweru. No i cenowo też jest różnica.

Jeszcze uwaga odnośnie opróżniania. Warto robić to częściej, bo przy pełnej rynience trudno utrzymać idealnie poziom, więc się wylewa :)

Napisano

Niezłe... ale ja za leniwy jestem... choć przy ostatnim śniegu jaki mam do pokonywania... biorę zmiotkę i z grubsza ogarniam śnieg... bo mi dykty na podłodze w piwnicy zaczęły zamiękać ;) hehe

Napisano

Niezłe... ale ja za leniwy jestem... choć przy ostatnim śniegu jaki mam do pokonywania... biorę zmiotkę i z grubsza ogarniam śnieg... bo mi dykty na podłodze w piwnicy zaczęły zamiękać ;) hehe

Hmm zawsze można zostawić w piwnicy dyżurne wiadro do którego przelewasz, zanim uzbierasz 10-15 litrów to tydzień minie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...