Skocz do zawartości

[spadek mocy i siły] Niezrozumiały spadek siły i mocy !

Olin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na rowerze tak na poważnie jeżdżę od września 2012 r. początkowo były to dystanse od 30 do 50 km co dwa dni + jakieś ćwiczonka na brzuszek. Celem pośrednim jest zbicie wagi ciała, a docelowo chcę w 2013 roku wystartować w cyklu maratonów rowerowych. Waga poszła nieco w dół, ale ostatnio (od stycznia) ze wzgledu na aurę rower zastąpiłem basenem, sauną i siłownią, w tym nieco jazdy na rowerze stacjonarnym, steper oraz bieżnia (marszo biegi. W plenerze rowerem jeżdżę co tydzień po ko. 26 km (niezależnie od aury)-jest to stała trasa po drogach publicznych z pomiarem czasu przejazdu. Stwierdzam, że pomimo intensywnych treningów brakuje mi coraz bardziej sił, a czas pokonywania opisanego odcinka drogi zwiększa się !!!

Czy to już objaw przetrenowania ? Ile dni przerwy stosować w treningu w okresie tygodniowym ?

Jak przygotować się przed zawodami, aby "wstrzelić" się z formą na dane zawody ?

Dziękuje za wszelkie informacje w tej sprawie.

Myślę, że na te i wiele innych pytań związanych z treningiem z powodzeniem odpowie Ci "Biblia treningu kolarza górskiego" Joe Friela. To nie jest stosunkowo duży wydatek, a jest bardzo pomocna przy ustalaniu planu treningowego. Pozdrawiam :)

mowisz ze co tydzien jezdzisz na czas te 20pare kilometrów? Powinieneś trenować bazę, rób takie treningi, żeby oddech nie był wymuszony i można było swobodnie rozmawiać. Moim zdaniem około 2-4 dni w tygodniu powinieneś poświęcać na odpoczynek. Do tego np co 3-4 tygodnie rób lżejszy tydzień.

Czy to już objaw przetrenowania ? Ile dni przerwy stosować w treningu w okresie tygodniowym ?

Jak przygotować się przed zawodami, aby "wstrzelić" się z formą na dane zawody ?

Dziękuje za wszelkie informacje w tej sprawie.

Wez sie w garsc chlopie, zadne przetrenowanie Ci nie grozi - nie te dystanse, no bez jaj!! Dajesz, dajesz, dajesz, sie nie poddajesz :)

a ja mam dwa pytania

1. co i jak jesz ? pisałeś o zrzucaniu wagi, stosujesz jakąś dietę ? Może brak Ci poprostu odpowiedniego pożywienia ?

2. Sposób pomiaru osiągów, piszesz "bez wzgledu na warunki" wiatr w twarz, nawet lekki, błoto pośniegowe albo zaliczenie 2,3 sytuacji na drodze wybijających z rytmu i zmuszających do hamowania, może drastycznie pogorszyć wyniki takiej czasówki

a ja mam dwa pytania

1. co i jak jesz ? pisałeś o zrzucaniu wagi, stosujesz jakąś dietę ? Może brak Ci poprostu odpowiedniego pożywienia ?

2. Sposób pomiaru osiągów, piszesz "bez wzgledu na warunki" wiatr w twarz, nawet lekki, błoto pośniegowe albo zaliczenie 2,3 sytuacji na drodze wybijających z rytmu i zmuszających do hamowania, może drastycznie pogorszyć wyniki takiej czasówki

Faktycznie moja dieta zmieniła się całkowicie-zero kolacji, porcje o połowę mniejsze. Spadek wagi o ok.15 kg od września 2012 r. Być może to właśnie spadek wagi powoduje takie załamanie formy. Sam nie wiem... Jeśli chodzi o warunki drogowe, to są zbliżone.

hmm , nie jesz kolacji, jesz jak najmniej tłuszczy (pewnie ilość białka też przez to zredukowana). Moim zdaniem to może być przyczyna. Po za tym po prostu skupiłbym się na jedzeniu częściej ale mniej a nie skreślać jakiś posiłek tak 'o'. Rano więcej węglowodanów, wieczorem więcej białka. Co do 0% tłuszczu to zbyt mało tłuszczu obniża wytrzymałość i wydolność tlenowa. Duża przewaga węglowodanów nad tłuszczami w diecie sprawia, że organizm oszczędza tłuszcz i spala węgle - tzn więcej energii czerpie z przemian beztlenowych a co za tym idzie produkcja kwasu mlekowego jest zwiększona.

Jak dla mnie taka dieta może być trochę niezdrowa a kluczem do obniżenia masy ( i poprawy wydolności) jest normalna zbalansowana dieta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...