Skocz do zawartości

[Korba]FC-R700 Shimano wypuściło bubel!

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
A dla mnie to jest bicie piany i wszystko jest sprawne.

Dla mnie to Tobie albo się nie chciało przeczytać całego wątku, albo nie rozumiesz co przeczytałeś. Dziękuję za Twoje rady, wszystko to zostało zrobione włącznie z wykręceniem śrub i próbą rozwarcia korby śrubokrętem. Dobrą radę dał mi @@lukaszm7, z której skorzystam - niestety nie mam żadnej tytanowej podkładki.

0,2 mm ma znaczenie w miejscu pasowania z sportem a nie na wielowpuscie ktory dodatkowo jest ściskany ramieniem korby.

Oczywiście, gdyby chodziło o wymiar w drugą stronę. tzn. 0,2 mm byłaby za mała średnica osi. Wtedy nakładam lewe ramię, a następnie skręcam je tymi dwoma śrubami. Wszystko pasuje jest ok. W drugą stronę już tak łatwo nie idzie.

Napisano

Akurat to ze korba a wlasciwie os ciezko przechodzi przez suport to calkowicie normalne i tak powinno byc

luzniej wchodzila os przy supporcie accenta ale przy shimano zawsze wchodzi ciasno

Napisano

Jeśłi już bijemy pianę... (Pixon mam nadzieję, że mi wybaczysz) Nawiązując do wypowiedzi Michuuu, po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku, ze aby mieć 100% pewności że użycie monety będzie odpowiednie należało by zmierzyć wytrzymałość materiału z którego zrobiona jest moneta oraz tego z którego zrobiona jest korba. Wydaje m i się, że miększy metal będzie wskazany bo zadziała jako "bezpiecznik" i podda się pierwszy zabezpieczając korbę przed uszkodzeniem ;)

Napisano

Pofatygowałem się specjalnie na warsztat aby użyć suwmiarki ...

Mój SLX ma 23,8 mm czyli dokładnie tyle co twój sprawiający problemy R700 ... ten wymiar się powtarza też u kolegi @@radomir82.

Z tego wynika że z twoim XT jest coś nie tak.

Ramie korby SLX rozkręcone, rozwarte ma 24,1 mm.

Wydaje mi się że twierdzenie o bublach jest nieprawdziwe

Na twoim miejscu przyjrzał bym się wieloklinowi w ramieniu i na osi czy nie ma jakiś zadziorów które skutecznie utrudniają złożenie całości.

Pozdro

Napisano

Zacząć powinieneś od wyczyszczenia tego i dokładnych oględzin!

A myślisz że autor nie próbował ? u mnie w XT-ku ramie samo wskakuje :P

• Mod Team
Napisano

Po miłej rozmowie z Shimano-Polska :)

Dostałem adres @ do reklamacji, mimo że shimano nie podchodzi do problemów klientów detalicznych :) Pan z reklamacji wraca w poniedziałek i wtedy powiedziano mi, że zajmą się tą sprawą. Miło się zaskoczyłem :)

@@Walter, dzięki za cenne wskazówki... :)

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano
Mierzyłem również Deore ona miała coś pomiędzy 23,6 a 23,7 mm.

Ehm ... a czy ktoś z was uwzględniał błędy pomiarowe ?:D względne i bezwzględne :sorcerer:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Pytam po co taki temat jest sztucznie utrzymywany przez tyle dni na szczycie listy?

Założyciel posta o tym tytule bezpodstawnie szkaluje Shimano, natomiast załączone zdjęcia wskazują na złe obchodzenie się z tym mechanizmem korbowym.

• Mod Team
Napisano
załączone zdjęcia wskazują na złe obchodzenie się z tym mechanizmem korbowym.

Skoro wymienili korbę na nową to albo są na tyle hojni, że rozdają korby, albo faktycznie z tą korbą coś było... :P

Natomiast chętnie dowiem się w jaki sposób nieumiejętnie obchodząc się z korbą można rozszerzyć oś.

Napisano

Korba została wymieniona na nową.

@@GhostRider, jeżeli coś ci w nim nie pasuje to należy użyć przycisku zgłoś :)

No to winszuję. Jak widzisz Shimano wcale nie jest takie złe. No chyba, że problem się powtórzy, to wtedy może można by nazwać to bublem.

Skoro wymienili korbę na nową to albo są na tyle hojni, że rozdają korby, albo faktycznie z tą korbą coś było... :P

Natomiast chętnie dowiem się w jaki sposób nieumiejętnie obchodząc się z korbą można rozszerzyć oś.

Do pierwszego demontażu było OK. Tak czy nie?Osobiście używam hollowtech II w MTB i szosie i nic nie mogę zarzucić temu systemowi. Łożyska wytrzymały w mtb 7k km a w szosie mam 12k km i jest OK. Bardzo cenie ten system za sztywność nieporównywalną z wiotkim kwadratem. Masa też jest OK. Jakie są alternatywne komponenty dla Shimano HT II? Race face może. Ale oni tez czerpią pełnymi garściami z ich pomysłów a cena nie jest wcale niższa. I co? patent z ośką zintegrowaną z prawą korbą niby lepszy jest?

• Mod Team
Napisano

Podali jakieś uzasadnienie? Cokolwiek? Czy tylko wymienili korbę bez żadnych wyjaśnień?

Bez wyjaśnień wymienili na nową.

Do pierwszego demontażu było OK. Tak czy nie?Osobiście używam hollowtech II w MTB i szosie i nic nie mogę zarzucić temu systemowi. Łożyska wytrzymały w mtb 7k km a w szosie mam 12k km i jest OK. Bardzo cenie ten system za sztywność nieporównywalną z wiotkim kwadratem.

Było o tyle ok, że ktoś lub coś to lewe ramie wsadziło na oś. Nic więcej powiedzieć nie jestem w stanie jak do tego doszło. Od kiedy to młotek gumowy jest w stanie wyrządzić krzywdę aluminium... Nie mówię, że korby shimano są złe. Są bardzo dobre, sam ich system jest świetny. Nie umniejsza to ich rangi. Natomiast w tym przypadku wypuścili bubel i tyle.

Napisano
Od kiedy to młotek gumowy jest w stanie wyrządzić krzywdę aluminium...

Młotek gumowy może i nie, ale ręka kowala już tak, producent zaleca dokręcenie korby z silą do 15Nm, powyżej tej siły może trwale uszkodzić korbę i właśnie w taki sposób się to może objawiać jak u Ciebie. Jak byś miał kiedyś klucz dynamometryczny ustawiony na 15 to byś wiedział ze nie jest to wielka siła.

Jak byś na mnie trafił to zamiast nowej korby gratisowo co najwyżej dostał pozew, styrał bym Cie po sądach ze na drugi raz odechciało by Ci się głupoty pisać. Spokojnie nie pracuje dla Shimano Polska, bo nie było by ich stać na moje skromne wymagania, ale dziwi mnie bardzo ich bierna postawa, widać brak im jaj żeby cokolwiek się odezwać, już nie wspomnę o procesie, kto ma miękkie serce...

Proponuje zapoznać się z instrukcją i zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny bo znowu możesz płakać ze Shimano buble produkuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...