grzechu83 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam Rozglądam się za nowymi tarczami do BB7 i chciałbym spytać, czy lepiej wziąć standardowe G2CS, o których opinie są różne, czy może jakiś sensowny zamiennik, oczywiście w porównywalnej (lub mniejszej) cenie? Co do rozmiaru, to 2x 160 byłoby ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jak chcesz lepsze to nowe Avidy HS1. Mają dobre opinie, tu po 75pln sztuka: http://allegro.pl/avid-hs1-160-mm-najtaniej-i2968774374.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Problem w tym, że znalazłem informacje, że te tarcze (podobnie jak G3) nie są dedykowane do BB7 - mają węższą ścieżkę hamowania niż G2, przez co klocek częściowo trze o ramiona tarczy. Widać to nawet porównując wygląd (wysokość) klocka do BB7 i np do Elixirów, gdzie używa się G3/HS1. Dlatego wolałbym ewentualnie coś sprawdzonego z tymi zaciskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam G3 w swoich BB7 (140 i 160) i jestem z nich bardzo zadowolony, mam spory zapas mocy z pół-metalikami, co do HS1 to też słyszałem, że z mechanikami za bardzo nie dają rady, odradzam również UNEX - Sawtooth w porównaniu do G3, niebo a ziemia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 mixchris, a nie trą klocki po ramionach tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 nie wiem o jakie ramiona Ci chodzi ale nic nigdzie nie trze a wygląda to tak i tak HS1 też nie będzie Ci obcierać ale powierzchnia syku klocka z tarczą może być za mała i tym samym efektywność hamowania spada, w końcu BB7 ma takie same klocki jak Juicy a do nich przecież używasz tarczy, praktycznie jakich chcesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 A ja mam pytanie, jak wypada kompatybilność tarcz na alu pająku (shimano xt) z mechanicznymi avidami BB5/BB7, podobno coś potrafi ocierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ramiona, czyli łączniki środka tarczy ze ścieżką hamowania - nie ma tam za dużo elementów, więc jaśniej chyba nie umiem opisać. Na jakimś amerykańskim forum znalazłem info, że jeśli klocek jest większy od ścieżki, to będzie przegrzewał ramiona, przez co tarcza może stracić na sztywności. Jeśli chodzi o używanie tarcz "jakich chcesz", to zawsze (prawie zawsze) pewno można; kwestia tylko jak najlepszego zachowania zestawu, a o to mi chodzi. Nie jeżdżę profesjonalnie i kto wie, może nigdy nie zauważyłbym niczego niepokojącego przy tarczach G3 lub HS1, ale jak już coś kupuję, to chciałbym, żeby to było jak najlepsze (w granicach możliwości, rzecz jasna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Moim zdaniem z bb7 najlepiej współpracuje ten model tarczy http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-avid-roundagon-185mm-i2930421317.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeżeli nie zależy Ci na wadzę to bierz G2 które są zalecane przez Avid'a do BB7 Mountain albo tarcze Roundagon które proponuję mariusz231 tylko one są sporo cięższe. Ja wybrałem G3 bo zależy mi na niskiej wadze i dobrym hamowaniu... Wracając jednak do tarcz HS1 są one dedykowane do najnowszych zacisków BB7 Road SL które to konstrukcyjnie niczym się nie różnią od tradycyjnych BB7 więc wniosek z tego, że te zaciski dadzą radę ze wszystkimi tarczami nawet Shimano na pająku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam takie http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-accent-blade-6-i2965328730.html Pracują bez zarzutu od około 3 tyś. km. Kupiłem je w komplecie z hamulcami bb7, były używane, poprzedni właściciel nie był zadowolony z Roundagon-ów bo podobno piszczały jak zarzynany prosiak. jak kupiłem to były założone klocki, które nie wymieniłem do dziś i jeszcze trochę pohulają, czyli to co niektórzy piszą o tych tarczach że "zjadają" klocki to bzdury. Mam 180 przód i 160 tył. Jedynie co zauważyłem to jak przemokłem w ulewie to spadła lekko siła hamowania ale później powróciła do normy. Dwa razy przypaliłem klocki w górach ale siła pozostała, kumpel wtedy w XT zagotował płyn w przednim hamulcu. Jakościowo, wytrzymałościowo są bez zarzutu no i cena też całkiem przyzwoita. czasem mokre lekko popiskują ale to jest delikatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Potwierdzam że te Accenty bardzo dobrze współpracują z BB7. Ja akurat mam te same,ale Alligathora. Zrobiłem na tym zestawie ok 10 tys i co mogę powiedzieć, to siła hamowania jest bardzo dobra, zużycie klocków (półmetalicznych) i tarcz, minimalne. Ważę 95 kg i nie jeździłem w górach. Teraz będę testował te tarcze z Elixirami 1. W każdym razie do BB7 polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Didi i tor23, a sprawdzaliście może, czy klocki nie trą po ramionach tych tarcz? Wiem, że się przyczepiłem, ale tak już czasem mam. G2 znalazłem w sklepie na allegro za 75zł/sztuka, więc cena korzystna... pod warunkiem, że to nie jakiś "niedorób", jak z jednego tematu z tego forum. G2 mają też większą powierzchnię styku z klockiem, niż te Accenty czy Aligatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Z dziewczyną używamy Unex Wind Cutter 180mm (to samo co accent blade), jedyny problem przy instalacji to rozmiar ponieważ standardowo avid stosuje tarcze 185mm a np. shimanowskie adaptery nie pasują do BB7. Rozwiązaniem problemu jest zainstalowanie avidowskiego adaptera na 185mm i zastosowanie mniejszych podkładek przy mocowaniu zacisku aż osiągniemy zadowalający rezultat gdy klocki pokrywają się z powierzchnią hamującą tarczy. Raz ustawionego hamulca już praktycznie dotykać nie trzeba, poza dokręcaniem tłoczków gdy zużywają się klocki hamulcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nic nie trze jak dobrze ustawisz zacisk a jego regulacja jest bardzo wygodna. Tarcze nie mają tu raczej znaczenia. Ogólnie to czy kupisz jedne czy też drugie, będziesz zadowolony. Ja mam niestety świra z wagą roweru i z tego powodu wybór był oczywisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nie trą, powierzchnia styku z klockami kończy się dokładnie przed ramionami, czyli idealnie. Kumpel ten co zagotował płyn ma te same ale z zaciskiem Xt i u niego ta powierzchnia kończy się ok 3mm przed ramionami. Te tarcze pasują idealnie do BB7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Do każdych hamulców polecam tarcze Avid HS1. Nie spotkałem jeszcze niekompatybilnych z nimi hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 @up ja mam tą tarcze na tył do bb5 i nic nie trze, a chłodzenie i siła ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Po wszystkich wypowiedziach nie czułem się w 100%-ach przekonany w żadną stronę, napisałem więc maila do SRAMa. W odpowiedzi dostałem informację, że generalnie można używać każdej tarczy Avida, do każdego hamulca Avida. Jedyne co, to niektórzy rowerzyści zgłaszali, że G2 lepiej współpracowały z BB7 w błotnistych warunkach, ale jeśli chciałbym używać HS1, to powinno być OK. Co prawda dalej nie czuję się całkiem przekonany, ale niech będzie - wypróbuję HS1. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jak Andrew poleca HS1 to znaczy że tak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 No to czekamy na zakup i relacje jak się jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekzat Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja miałem 2x160 gs2 a teraz zamieniłem przód na 203 zdaje się ze heyes- bez najmniejszych problemów Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Tarcze przyszły. Pierwsza przymiarka do hamulca, "na sucho" - bez roweru pokazuje, że powierzchnia klocka jest większa niż ścieżki hamującej tarczy. No nic, zobaczymy jak to będzie po montażu zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.