Skocz do zawartości

[klamkomanetki] Dobre używane, czy słabe, ale nowe?

TeDy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Za często się tu nie wypowiadam, ale forum często odwiedzam i skusiło mnie to do zakupu swojej pierwszej szosy. Niestety żona mi bardzo fundusze ograniczyła więc kombinuje jak tylko mogę i udało im się kupić w dobrej cenie używana szosę na ramie Villiger i na przerzutkach Shimano Sora.

Oczywiście tak mała cena ma swoje wady. Okazało się że poprzedni właściciel musiał wywinąć niezłego orła (lub kilka) i muszę wymienić klamkomanetki. Jaki mam aktualnie model nie jestem wstanie odczytać, ale zastanawiam się, czy warto kupić używane klamki dobrej firmy (np. ultegry które forumowy kolega chce sprzedać), czy może dołożyć parę złoty i kupić jakieś wmiare najtańsze, ale nowe? Nie chciałbym na to wydać więcej niż 250 - 300 zł.

Co poradzicie?

Pozdrawiam!

Napisano

Straszne, żona obcięła ci budżet... Naturalną reakcją jest więc kombinowanie :)

A teraz na poważnie. Ta sora to 8 czy 9 biegów? Bo żeby ultegra "banglała" z z takim napędem to musi być bardzo wiekowa - conajmniej dwie ostatnie generacje tej grupy są 10sp. Moim zdaniem jeśli chcesz dokonać takiego zakupu to manetki powinny być w nienagannym stanie wizualnym. W przeciwieństwie do manetek mtb te szosowe są wyeksponowanym elementem i obrywają nie tylko przy upadkach ale też przy zwykłej eksploatacji roweru, przy opieraniu go o coś itd.

Może zapytaj sprzedającego czy w przypadku jeśli nie będziesz zadowolony z działania możesz manetki zwrócić.

Napisano

uzywanych na odleglosc nie kupuj. to trzeba lapa dotknąć. chyba ze Sprzedawca pewny. albo ktos sorzedaje nowe lub prawie nowe wiadomego pochodzenia. na allegro nieraz sie trafiaja nowki ultegry za czysta. :-D i od razu znikaja. ryzyko ze niebiescy pojawia sie w domu niewielkie ale jest

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Żony są straszne :) Co do piasty, aktualnie jest ona 7 biegowa, ale myślę żeby razem z klamkami wymienić ją na 8, mam nadzieje, ze sora da radę to obsłużyć. Dobrze kombinuje? Chciałem się udać do dobrego sklepu rowerowego w okolicach Katowic, ale każdy mi polecony okazał się zamknięty do końca lutego i nie mam kogo się poradzić kto by to wizualnie mógł obejrzeć :/ Czyli jednak używki, ok. Tutaj na forum jeden kolega chce sprzedać, więc jeżeli mi się uda to bym od niego kupił, myślę że lipy nie sprzeda :)

Napisano

Ja odradzam zakup używanych klamkomanetek. Nawet jeśli wyglądają jak nowe i nawet jeśli kilka razy nimi pstrykniesz na sucho i będzie się wydawało ,że działają.

To trochę jak z samochodem na giełdzie od handlarza.. czysty piękny a w środku nie wiesz co siedzi. Wg mnie tak jest z klamkomanetkami, nie sprawdzisz tego co jest w środku. Ja tak miałem przy swojej pierwszej szosie. Kupiłem ją z pięknymi 600-kami. Prawa padła po miesiącu. Później jak sprawdzałem lewą przed sprzedarzą też się popsuła... Ja wolał bym np nową sorę bo masz pewność że te 3tys przejedziesz a z używką loteria i zamiast cieszyć się trasą i możliwościami doboru przełożeń Ty będziesz oszczędzał manetki bo np usłyszałeś w niej dziwny dźwięk (ja tak miałem jak po raz pierwszy podczas wrzucania biegu ruszyłem dźwignią a przerzutka się nie zmieniła)

Napisano

2i regulaminu

No właśnie o to mi chodzi, że nowe w miarę dobre kosztują. A mnie na to nie stac aby dać 600zł za same klamki. Chciałem się skonsultować w jakims dobrym, sprawdzownym sklepie rowerowym, ale wszystkie jakie mi polecono w okolicach Katowic zamknięte :/ Inne pytanie: czy schimano 2300 to jest sora? bo tak wywnioskowałem z tego co mi google odpowiedzialo..

Pozdrawiam!

Napisano

nie shimano 2300 to nie sora. Mi wydaje się że 2300 była grupą stworzoną do gotowych tańszych szos. Teraz nie jest już produkowana. Shimano się wycofało i najniższą grupą jest sora. Jakiś czas temu jak patrzyłem w hurtowni shimano były dostępne jakieś resztki tej grupy. Szczeki hamulcowe, jakieś przerzutki ale klamek nie było, sam myślałem czy nie złożyć na tej grupie swojej szosy bo byla tansza od sory, ale ostatecznie wybrałem 105.

Ja zamiast używek ultegry za 400 wolał bym np sore nową:

http://allegro.pl/shimano-sora-2013-st-3500-3x9rz-klamkomanetki-i2950981079.html

Możliwe ,że ja jestem uprzedzony do używek po przygodach z moimi 600. Ale nowe jest nowe.

Składając swoją szosę kupowalem używane części ale napęd + osprzęt do zmiany biegów koniecznie nowy, moja szosa kosztowała mnie 2tys. i jestem z niej b.zadowolony. Co prawda złożyłem ją we wrześniu i przejechałem nią ok 2tys km ale przez ten czas nie ruszyłem przy niej nawet jednym małym kluczykiem

Napisano

ja miałem ten problem w zeszłym roku.........

długo szukałem gmerałem pytałem..........i wreszcie kupiłem używane 2200

nie chciałem wydać wiecej niż 300zł

i to był duzy błąd ..........manetki w badzo dobrym stanie wizualnym i całkiem dobrym technicznym......

natomiast w połaczeniu z przerzutkami przód 105 i tył ultegra działały masakrycznie......

2200 to najnizsza grupa szosowa (jeżeli wogóle mozna ja tak nazwać) a ultegra prawie top

polecam dopłacic do manetek z tej samej lub o jedna niższej grupy

np 105->ultegra i odwrotnie

klamkomanetki to w zasadzie w szosowym rowerze serce napędu więc nie warto oszczędzać.

co do Microshiftów tez słyszałem dobre opinie........moja koleżanka śmiga od roku i jest bardzo zadowolona

Napisano

Dzięki, ale na nową Sore za 489 zł to mnie raczej nie stać :( A tych Microshiftów niestety, ale nie udało mi się znaleźć na tym przełożeniu jakie ja planuję mieć (2x8). Z tego co widzę, gdyby udało mi się włożyć tam kasete 9-cio rzędową zamiast tej aktualnej 7 byłby super, ale boje się, że może mi się to tam nie zmieścić :( Podstawne te moje obawy?

Napisano

Ja tam mam aktualnie 7 rzędów, ale jest wsadzony dystans, czyli piasta najprawdopodobniej jest przystosowana na 8 rzędów. Czyli mogę spokojnie kombinować z 9-tką?

Napisano

Nie mam pojęcia. Na samej piaście nic nie jest napisane. Dzisiaj dobrze się temu przyjrzałem... i może być lipa żeby się 9 zmieściła. Będę chyba musiał jechać do jakiegoś rowerowego żeby to jakiś "fachowiec" zobaczył.

Napisano

zmieści się spokojnie do 10 kasety mają taką samą szerokość (dlatego właśnie są rożne łańcuch przy większej ilości przełożeń bo tryby są bliżej siebie)

Napisano

wszystko zależy jaką ma. możliwe że będzie działać z 9. Jak nie to kupno przerzutki pod 9 to nie duży problem. za to musi uwzględnić jeszcze wymianę łańcucha. Czyli najlepiej cały napęd + przerzutki + manetki ! i pół roweru będzie nowe :) dobrze że zostało mu na to jeszcze trochę zimy

Napisano

Hehe, dzięki za odpowiedź :) Liczę jednak na to, że przerzutki wymieniać nie będę musiał. I ponoć zima się już kończy także aż tak wiele czasu nie zostało :)

Cieszy mnie, że 9-tka spokojnie się tam zmieści :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...