PiotrekJ Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Korzystał ktoś może z wawerskich szlaków rowerowych? Chodzi mi o te wytyczone i utrzymywane przez dzielnicę Wawer. http://www.wawer.war...zlaki 1x1,4.jpg Terenowo jest to urozmaicone czy typowe płaskie Mazowsze? Jak z przejezdnością zimą? Wolę dopytać, bo jesli mam już w taką pogodę tam pocisnąć to wolałbym się nie rozczarować. Hmmm ... Nie jestem pewien, ale chyba kawałek jednego ze szlaków był odcinkiem finałowego Poland Bike w 2012 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Cześć, jeździłem często niebieskim latem. nie polecam fragmentu czerwonego na północ od czecha, bardzo płasko, bardzo źle oznakowany, ciężko przekroczyć czecha na południe. niebieski od wisniowej góry do falenicy jest latem bardzo spoko, do przejechania w około 30 minut. Jest jednak nie najlepiej oznakowany, zanim się go nie nauczyłem musiałem często spoglądać na gps, możesz mieć też problem z powrotem, fragment w falenicy przebiega przez tereny które się intensywnie rozbudowują i fragmenty szlaku zostały wygrodzone przez posiadaczy działek. nie jest całkowicie płaski, więc jeśli nie jest na bieżąco jeżdzony to możesz mieć problemy z przebiciem się przez śnieg. łatwo tam dojechać ze wschodniego 147 do końca lub skm do pkp wawer. powrót skm z falenicy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 kiedys krecilem sie po wawrze duzo:) gor to tam nie ma;/ale fajnie mozna pojedzic:),zima to roznie jak ktos przejedzie biegowkami czy wydepta to pojezdzisz. Pamietam Trakt Napolenski tam mozna bylo pojezdzic:) zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 22 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Nie jestem pewien, ale chyba kawałek jednego ze szlaków był odcinkiem finałowego Poland Bike w 2012 r. Owszem, mapki masz tu: http://www.polandbike.pl/index.php?action=pbm201211&id=info Ja jechałem i muszę przyznać, że trasa pierwsza klasa, pełen przekrój tego co można spotkać na Mazowszu: od piachów, przez zjazdy po strome (acz krótkie) podjazdy, generalnie polecam z tym że kompletnie nie mam pojęcia jak trasy wyglądają teraz, więc mój post chyba Ci się nie przyda ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Planowalem to wszystko zapetlic - zaczac czerwonym na Marysinie, w Wisniowej Gorze przejsc na niebieski a od Falenicy zielony. Podjade tam jutro samochodem i chociaz obrzeza oblukam jak z przejezdnoscia. @safian - PB na ten sezon planuje w calosci. Nie wiem tylko co z prologiem, termin srednio mi pasuje. A trase finalowa z tamtego roku objezdzalem 2 dni po imprezie stad kojarze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 W wawerskich lasach jest tak ze jak sa takie opady to nie pojezdzisz;/, zreszta co tu duzo mowic zobacz jak wyglada Warszawa a tam nikt nie odsnieża;/. Chyba musisz odczekac kikla dni jak nie bedzie opadow i ludzie w sobote cos wydepcza:), moze w niedziele Ci sie uda pojezdzic:). Co do wawerskich lasów mieszkalalem tam przez dluzszy czas ale jakos mnie nie pociagalo:),chyba wole Kampinos;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Rzeczywiście kiszka trochę, trzeba będzie poczekać. W lesie Sobieskiego jeszcze jako tako to wygląda, natomiast okolice CZD czy Falenica to totalna dzicz śniegowa. Wlazłem 100 metrów w głąb, a tu śniegu po kolana ... Niemniej objeżdżę sobie MPK dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 moze uderz w Kampinos tam jest zawsze tysiace zwiedzajacych ktorzy ubijaja snieg:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Liczyłem na coś nowego. W przyszłym tygodniu zapowiadają powoli ocieplenie, część śniegu stopnieje. Trzeba czekać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 cos nowego moze w kierunku Nieporetu:) wzdluz kanalu:)a pozniej po tamtejszych lasach:). Moge sie zalozyc ze calej puszczy kampinoskiej nie zwiedziles :)a w karpatch kampinoskich byles:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Z Brodna jestem wiec sciezka wzdluz kanalu oraz lasy Marek, Legionowa i Jablonnej to w sezonie z reguly codziennosc. Co do Kampinosu to dzialke mam w okolicach Zaborowka, tamte okolice objechalem dosc dobrze. Tak czy inaczej idzie weekend, jesli temperatura drastycznie nie spadnie to bedzie mozna sie wyrwac gdzies. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Co ja Ci moge zaproponowac:) uderz na Milanówek:) . ja osobiscie wybieram sie na biegowki innej opcji nie ma przy takim sniegu:) a i tak zastanawiam sie kto zalozy slady w sniegu;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eth Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czerwony szlak przez Wawer i dalej w kierunku tych jeziorek-bagienek raczej nie do przejechania obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlmtb Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam Jestem tubylcem to znaczy mieszkam w Starej Miłosnej, czyli niedaleko Wawra. Właśnie wróciłem z biegówek i oświadczam, że przejezdność jakichkolwiek szlaków ścieżek itp. jest równa zero! Tylko narta biegowa lub z buta można sobie połazić. Jako wieloletni ujeżdżać MPK stawiam tezę, że najprędzej za dwa tygodnie i to przy dostatecznie wysokiej temperaturze da się wjechać do lasu. Leśnie ścieżki mają to do siebie, że jeżeli śnieg został na nich udeptany to nawet jak w lesie już go nie ma to na ścieżkach jest zawsze warstwa śniego-lodu i trzeba ładnych paru dni ciepłej pogody żeby to odtajało. Co do szlaków rowerowych w MPK to nie wiem, kto je wytyczał, ale zrobił to chyba na odwal się. Jeżdżę po MPK od 1999r i nigdy z nich nie korzystałem. Są tu naprawdę fajne trasy, ale bez przewodnika tubylca to raczej jedynie odcinkowo trafia się na tutejsze atrakcje jak Mienia czy Góra Lotników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To ja prosbe mam - trzymaj reke na pulsie i jak tylko przejezdnosc sie pojawi to daj znac ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Od wawra w stronę falenicy otwocka raczej zimą nie pojedziesz . nawet wiosną i jesienią przy lekkich opadach jest różnie. ale od mają do września bajka zwłaszcza aleksandrowi i nad rzeka mienią od wiązowny do józefowa :-) mega fun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlmtb Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Byłem dzisiaj na rekonesansie na dłuższej przechadzce z psem. Niestety mimo braku śniegu w Warszawie na leśnych ścieżkach zalega jego gruba warstwa zlodzona i ubita. Przy tak nieznacznie dodatnich temperaturach i przymrozkach w nocy proces rozpuszczania potrwa jeszcze, co najmniej dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 na pewno jeszcze popada więc będzie to pewnie dłuzej niż dwa tyg ja w zeszłym roku dopiero w połowie marca odważyłem sie tam pojechać ale błoto było straszne w pewnych wiejscach nie przejezdnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlmtb Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Uwaga najnowsze informacje z MPK !! Większość głównych dróg została dostatecznie dobrze udeptana. Wczoraj wieczorem widziałem nawet ślady pionierów którzy odważyli sie zaryzykować jazdę. Wygląda to dość obiecująco w związku z tym w weekend pewnie da się pojeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A ja z zapaleniem oskrzeli jak na zlosc :/ ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eth Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Potwierdzam, główne ścieżki jak najbardziej przejezdne, śnieg jest twardy i ubity więc warunki w miarę sprzyjające. Stan na 15.02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechoo20 Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Potwierdzam, główne ścieżki jak najbardziej przejezdne, śnieg jest twardy i ubity więc warunki w miarę sprzyjające. Stan na 15.02 Jechałem w sobotę (16.02) rano z Otwocka na poligon w Wesołej. Góra lotnika do Falenicy przejezdna snieg ubity ,boczne drogi wyjeżdzone przez terenówki, miejscami sypki śnieg. Od Falenicy ulicami Przełęczy, i Podmokłą do Starej Miłosnej. Dojazd do bagien w Międzylesiu i o dziwo wszystko ubite i wyjeżdzone, dalej przez las kolo baru w lesie(Międzylesie). Wszystkie drogi do baru wyjeżdzone przez samochody, miejscami troche lodu ale jedzie się miło. Jechałem tylko szerszymi drogami zależało mi na czasie także nie wiem jak piesze scieżki wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlmtb Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dzisiaj zrobiliśmy rundę ze Starej Miłosnej nad Mienię do Wiązownej i z powrotem. Wszędzie dało się przejechać. Śnieg zalega już tylko na uczęszczanych ścierzkach ale jest na tyle miekki że opony nie ślizgają się. Jest też dużo odcinków zupełnie pozbawionych śniegu. Wygląda na to że po całym MPK mozna poruszać się całkiem swobodnie Jedynie czego trzeba unikać to leśne drogi często uczęszczane przez samochody. Tam mamy koleiny i boto pośniegowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Wlasnie ogarniam sobie trzy dni urlopu od srody. Najwyzsza pora pojezdzic troche wiecej. Sproboje przejechac kolo srody czwartku. I tak planowalem zapetlac w tamtych okolicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.