Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki wybrać do DH / FR ? (800zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Czarne najczesciej stosowało sie na stalowych goleniach w procesie oxydowania stali.

Chyba w duro, u mnie w Drop Offie czarna powłoka na aluminiowych goleniach jest śliska i piękna mimo 7 lat użytkowania tego amora (oczywiście nie przeze mnie). Wiadomo że złota w najnowszych Foxach jest raczej bardziej śliska i wykazuje mniejsze tarcie, ale mnie się nie podoba :D chociaż w sumie to złote powłoki na jeszcze starszych amorach takich jak Monster trzymają się nadal w nienagannym stanie.

Te nowe złote golenie to kashima coat i z tego co się orientuje mają najniższy wspólczynnik tarcia, a srebrne golenie to jak było powiedziane wcześniej zwykły chrom (chyba najwyższy współczynnik tarcia, ale się nie wycierają). Jak już wcześniej pisaliśmy w domainie prawdopodobnie będzie trzeba na dzień dobry wymienić sprężyne (koszt ponad 100zł), więc lepiej celuj w coś powietrznego, np. 66. I się nie śpiesz, im bliżej sezonu tym więcej bomberów będzie :D

Ten domain jest na 1,5 cala.

Mam stery 1,5 cala z redukcją na 1/1/8 a przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Dzięki świetne odpowiedzi co do tych górnych lag ,a pierwsze pytanie bez odzewu czyli jakich 66 szukać rcv , vf czy ajk ??? oczywiście w tej cenie , ahhh te domainy mnie korcą taki piękny stan ;)

srebrne to chrom w tych tańszych a w tych lepszych to nikiel.

czarna się ściera jedynie w tych tańszych ze stalowymi lagami, dlatego że anoda na stali nie wnika tak głęboko jak w aluminium

trochę mnie poniosło z tym olejem na 10serwisów, faktycznie trochę go idzie :P

RCV - masz regulacje tak jak sama nazwa wskazuje: Rebound Compression Voliume air

A VF nie wiem czy ma jakieś regulacje, nigdy nie widziałem tego na oczy

poszukaj na necie czym się różnią dane wersje - jakimi regulacjami

czarna się ściera jedynie w tych tańszych ze stalowymi lagami, dlatego że anoda na stali nie wnika tak głęboko jak w aluminium

Z tego co mi wiadomo stali nie da się anodować, a przynajmniej nigdy o tym nie słyszałem, więc tym bardziej w tanich amortyzatorach tego nie robią.

A VF nie wiem czy ma jakieś regulacje, nigdy nie widziałem tego na oczy

W VF można jedynie ustawić twardość dopompowując powietrza. W obu lagach ma zawory i jeśli jesteś cięższy niż przewidują to sprężyny, to sobie dopompujesz. Żadnych innych regulacji nie ma. Szybkość powrotu można teoretycznie regulować wlewając odpowiedni olej do środka. Im gęstszy tym wolniejszy powrót.

• Mod Team

tyle że z tłumikiem RCV nie kupisz za 800 złociszy.

Gadałem dziś z kumplem czy nadal ma zamiar sprzedac swojego "szóstka" ale zmienił zdanie, bo stary jest, daleko skakac już nie chce mu się do dwupółki nie wróci a ten mu się podoba:) Niezła okazja przeszła Ci koło nosa, bo jeszcze dwa tyg temu miałbyś wideł w świetnym stanie od (nieskromnie dodam ;) ) od najlepszego i najskromniejszego fachowca od widelców, damperów i kół w tej części Polski.

To co przejrzałem na allegro to padaka - wszędzie stan idealny a wideł serwisu od nowości nie widział :) albo co lepsze - lekkie wytarcie anody co niby ponoc jest normalne w tych modelach. Nie jest normalne i basta. Gdyby było normalne to bym nadal jeździł na innej marce niż rozpoczynające się na M ;) Nawet gdy Włosi przenieśli produkcję na Tajwan.

Aha - broń Cię panie Boże brac coś od dzieciaków z dh-złomu :)

zajrzyj na emtb.pl oni też mają tam giełdę a grono jest raczej kameralne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...