Skocz do zawartości

[licznik]Dwa rozmiary kol?

Gość Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej ;]

Zamowilem sobie wlasnie na allegro liczniczek Sigmy BC 500, o taki :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=98228421

No i mam rower na kolach 28'

Teraz wlasnie patrze, ze przy niektorych licznikach jest opcja "dwa rozmiary kol",

przy tym nie ma.

Dobrze podejrzewam, ze to "dwa rozmiary kol" tyczy sie przekladania liczniczka miedzy roznymi rowerami,

a nie wogole mozliwosci zainstalowania go przy kolach innych niz standardowe 26' ?

Napisano

Dobrze podejrzewasz - o ile ja cię dobrze zrozumiałam ;) . Chodzi o to, że obwód koła zmienia się w zależności od grubości opony - można sobie zatem ustawić obwód dla 2 kompletów opon; dla dwóch komletów kół; wreszcie - dla dwóch rowerów o różnych kołach/różnym ogumieniu B) .

Nie ma natomiast żadnego znaczenia dla poprawnego funkcjonowania licznika, ilucalowa jest obręcz - ważne, żeby poprawnie zmierzyć obwód koła na aktualnie uzywanych oponach. Innymi słowy: nie ma osobnych liczników dla kół 26" i 28" :) .

Pozdrówko instrukcyjne :) .

Napisano

Super, dzieki za szybka odpowiedz ;]

Napisano
Ja mam sigmę 1200 i dwa rowery

Licznik przekładam z jednego do drugiego długopisem myk przłącznik i mam romiar kół 700x28 a do górala myk i mam 26 x 2,1

A jak zapomnisz? Przełączyć, przełożyć, długopisu?

Ja tam wolę dwa liczniki na dwóch rowerach... wiem na 100% który ile przejedzie, mogę nawet użyć obu rowerów równocześnie (np. zabrać panienkę na wycieczkę :) ).

Napisano

A jak zapomnisz? Przełączyć, przełożyć, długopisu?

W nowych modelach (od 1106 wzwyż) nieźle to rozwiązali - drugie kabelki mają styki w innym miejscu - licznik sam rozpoznaje na którym rowerze został zamontowany :) Nie trzeba nic przełączać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...