Skocz do zawartości

[damper] tulejki montażowe co i jak?

gomez

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie jak dobiera się tulejki do ramy. Szukałem na forum ale nić nie ma.

Mam ramę poison arsen i nie mogę znaleźć do niej wymiarów tulejek jakie mają być .

W damperku mam tulejki o wymiarach:

-góra 40 mm

-dół 22,2 mm

a w ramie wymiary :

-góra 21,9 mm

-dól 29,5 mm.

Mam zamiar wymienić z góry na dół tulejkę czyli 22,2 mm wepchać na 21,9 mm wchodzi bardzo pasownie, a tą co ma 40 mm dać do przetoczenia tylko mam pytanie jak działają w ogóle te tulejki co ma się w czym ślizgać

Są 2 rodzaje tulejek dampera - jedne składają się z 2 części, z jednej strony mają mniejszą średnicę, wkładasz je do oczka dampera tą stroną o mniejszej średnicy a strona o wiekszej średnicy stanowi dystans utrzymujący damper na środku.

Drugi typ jest 3 częściowy dłuższa część o mniejszej średnicy i dwie krótsze o większej średnicy, część o mniejszej średnicy wkładasz w oczko dampera, a dwie pozostałe nakładasz na dłuższą z obu stron oczka i to one stanowią dystans trzymający damper na środku między mocowaniem.Tulejki montujesz mocno śrubą, tak aby damper pracował na tulejce, a nie tulejka na śrubie .

• Mod Team

W poisonie tulejki powinny być nieruchome damper powinien sie obracać na tulejkach z resztą wszędzie tak powinno być, jak by ci sie tulejki kręciły w ramie to raz dwa sie luzy porobią zwłaszcza na górze. przytnij tulejki do odpowiedniego wymiaru i zakładaj.

W poisonie tulejki powinny być nieruchome damper powinien sie obracać na tulejkach z resztą wszędzie tak powinno być, jak by ci sie tulejki kręciły w ramie to raz dwa sie luzy porobią zwłaszcza na górze. przytnij tulejki do odpowiedniego wymiaru i zakładaj.

a znasz może wymiary tulejek do tej ramy???

Jeszcze jedno pytanie czy po zamontowaniu dampera do ramy bez tulejek moze on trochę kszywo być zamontowany czy coś jest krzywe mam takie wrażenie

• Mod Team

Mam poisona ale curare. mogę ci podać wymiary ale ona sa inne. Nie zakładaj dampera bez tulejek bo ostatecznie coś połamiesz. kup takie jak mają być ale nie kupuj żadnych. Ja osobiście sobie toczyłem, znaczy kuzyn mi wytaczał bo te co miałem nie pasowały do drugiego dampera.

jak możesz to podaj mi wymiary jakie masz - z góry dzięki

jeszcze jedno pytanie bo obecne tulejki jakie mam to są ślizgowe ze sworzniem i pierścieniami dystansowymi z uszczelnieniem, i jakie są tolerancje przy przerobieniu ich do setek, dziesiętnych milimetra ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...