Skocz do zawartości

[Tarcza 180mm]do tektro auriga comp

Bajkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Co innego mieć dwa sprawne hamulce, co innego tylko tył. Będziesz jechał ~ 30km/h, coś wyskoczy na drogę zmuszając Cię do gwałtownego hamowania. I co? Zamiast się zatrzymać wpadniesz w poślizg, zaliczysz glebę, a przy tarczy 203 jeszcze pękną widełki ramy. Ale jak tam chcesz, tylko potem nie mów że cię ludzie nie ostrzegali...

• Mod Team

Jak pisałem wcześniej, tarcze 200 z tyłu stosuje się tylko w rowerach DH/FR. W takich rowerach rury tylnego wahacza/trójkąta są grube, mają kwadratowy przekrój, dzięki czemu są mocniejsze, dodatkowo mają wspawane wzmocnienia, dodatkowo zabezpieczające przed siłami wynikającymi z hamowania. Porównaj sobie rurki Twojej ramy choćby z popularną Demówką:

http://www.sicklines.com/review/2012-demo8ii/demo8ii-rearcaliper-900.jpg

W rowerach XC z tyłu używa się tylko i wyłącznie tarcz 160, nawet 180ki są zarezerwowane do Enduro/AM. Także rama XC nie jest przystosowana do sił jakie działają przy większych tarczach. co więcej zdarzało się że pękały same zaciski hamulcowe nowych Deorek/SLXów przy tarczy 203. Po prostu te heble nie są do DH i nie wytrzymują przy większej tarczy niż 180.

Myślę że w twojej sytuacji więcej byś zyskał kupując tarcze 160 i dobre klocki metaliczne, niż tarczę 200mm.

W rowerach XC z tyłu używa się tylko i wyłącznie tarcz 160, nawet 180ki są zarezerwowane do Enduro/AM. Także rama XC nie jest przystosowana do sił jakie działają przy większych tarczach. co więcej zdarzało się że pękały same zaciski hamulcowe nowych Deorek/SLXów przy tarczy 203. Po prostu te heble nie są do DH i nie wytrzymują przy większej tarczy niż 180.

Myślę że w twojej sytuacji więcej byś zyskał kupując tarcze 160 i dobre klocki metaliczne, niż tarczę 200mm.

sznib, pozwól że się z Tobą nie zgodzę.Po pierwsze , jak zaciski mogą pękać przy tarczy 203, jeśli wtedy do hamowania jest potrzebna mniejsza siła ? Po drugie , nie pisz że w rowerach xc używa się tylko i wyłącznie tarczy 160mm. Zjedź sobie z jakiejś większej górki , ważąc jeszcze do tego te +75kg. I nie pisze o sile hamowania a o zagotowaniu hampla. Sam mam te 80 kg i tarcze 2x200 i wcale nie tęsknię za 180/160 mm :).Co nie zmienia faktu że autorowi tematu te 180mm w zupełności styknie.M

• Mod Team

sznib, pozwól że się z Tobą nie zgodzę.Po pierwsze , jak zaciski mogą pękać przy tarczy 203, jeśli wtedy do hamowania jest potrzebna mniejsza siła ? Po drugie , nie pisz że w rowerach xc używa się tylko i wyłącznie tarczy 160mm. Zjedź sobie z jakiejś większej górki , ważąc jeszcze do tego te +75kg. I nie pisze o sile hamowania a o zagotowaniu hampla. Sam mam te 80 kg i tarcze 2x200 i wcale nie tęsknię za 180/160 mm :).Co nie zmienia faktu że autorowi tematu te 180mm w zupełności styknie.M

http://www.pinkbike.com/photo/7573248/

poczytaj komentarze.

Mój brat waży 80+, ma tarcze 200 przód i 160 tył. Ja mam 2x180. Żeby tak przytoczyć "większą górkę" to zjeżdżaliśmy trasą DH na Laworcie i problemów z przegrzaniem nie było ;) (a ja jechałem pierwszy raz, brat gdzieś trzeci, także hamowanie troszku było).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...