Piszaman Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Mógł też zamontować tarcze wielkości pizzy z hayabusy, tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Co innego mieć dwa sprawne hamulce, co innego tylko tył. Będziesz jechał ~ 30km/h, coś wyskoczy na drogę zmuszając Cię do gwałtownego hamowania. I co? Zamiast się zatrzymać wpadniesz w poślizg, zaliczysz glebę, a przy tarczy 203 jeszcze pękną widełki ramy. Ale jak tam chcesz, tylko potem nie mów że cię ludzie nie ostrzegali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 tylko ze wlasnie moj brat ma tylko tylni hamulec i nic mu sie nie stalo a skacze na rowezrze i zjezdza np z telegrafu wiec nie mówcie ze przy 30 km/h cos mi peknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jaką masz ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Dla mnie jakikolwiek zjazd bez przedniego hampla = samobójstwo, ale co ja tam wiem... Tym bardziej ze stoku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1180/Centurion.Backfire.Fun.200/ taki mam rowerek przyczym jest wymieniony łancuch na conexa amorek na epicon 140mm pedały na platformowe oraz opony na schwalbe ice spiker pro Nie moge znalezc żadnych iinforacji o tej ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Tak patrząc na tą ramę to oczywiste że nie była projektowana z myślą o tarczy 200mm, także jest możliwość ze tarcza nawet się nie zmieści. A wnioskując po grubości widełek jak sie nawet zmieści to o pęknięcie ramy trudno nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 sznib skąd to wiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Jak pisałem wcześniej, tarcze 200 z tyłu stosuje się tylko w rowerach DH/FR. W takich rowerach rury tylnego wahacza/trójkąta są grube, mają kwadratowy przekrój, dzięki czemu są mocniejsze, dodatkowo mają wspawane wzmocnienia, dodatkowo zabezpieczające przed siłami wynikającymi z hamowania. Porównaj sobie rurki Twojej ramy choćby z popularną Demówką: http://www.sicklines.com/review/2012-demo8ii/demo8ii-rearcaliper-900.jpg W rowerach XC z tyłu używa się tylko i wyłącznie tarcz 160, nawet 180ki są zarezerwowane do Enduro/AM. Także rama XC nie jest przystosowana do sił jakie działają przy większych tarczach. co więcej zdarzało się że pękały same zaciski hamulcowe nowych Deorek/SLXów przy tarczy 203. Po prostu te heble nie są do DH i nie wytrzymują przy większej tarczy niż 180. Myślę że w twojej sytuacji więcej byś zyskał kupując tarcze 160 i dobre klocki metaliczne, niż tarczę 200mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie moge znalezc żadnych iinforacji o tej ramie http://www.centurion.de/pl_pl/bikes/2011/53/MTB+Hardtails/Backfire+Fun+200 Rower w kategorii AM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 przyjdzie tarcza to zobaczymy co bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 W rowerach XC z tyłu używa się tylko i wyłącznie tarcz 160, nawet 180ki są zarezerwowane do Enduro/AM. Także rama XC nie jest przystosowana do sił jakie działają przy większych tarczach. co więcej zdarzało się że pękały same zaciski hamulcowe nowych Deorek/SLXów przy tarczy 203. Po prostu te heble nie są do DH i nie wytrzymują przy większej tarczy niż 180. Myślę że w twojej sytuacji więcej byś zyskał kupując tarcze 160 i dobre klocki metaliczne, niż tarczę 200mm. sznib, pozwól że się z Tobą nie zgodzę.Po pierwsze , jak zaciski mogą pękać przy tarczy 203, jeśli wtedy do hamowania jest potrzebna mniejsza siła ? Po drugie , nie pisz że w rowerach xc używa się tylko i wyłącznie tarczy 160mm. Zjedź sobie z jakiejś większej górki , ważąc jeszcze do tego te +75kg. I nie pisze o sile hamowania a o zagotowaniu hampla. Sam mam te 80 kg i tarcze 2x200 i wcale nie tęsknię za 180/160 mm .Co nie zmienia faktu że autorowi tematu te 180mm w zupełności styknie.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 no własnie nie pisalem ze waze 76 kilo a po pobycie u babci to az strach pomyslec(w sobote wracam z 2 tyg pobytu u niej) hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Ważę 78 kg i set 160/160 mi wystarczał również na Beskidzkich rąbankach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 sznib, pozwól że się z Tobą nie zgodzę.Po pierwsze , jak zaciski mogą pękać przy tarczy 203, jeśli wtedy do hamowania jest potrzebna mniejsza siła ? Po drugie , nie pisz że w rowerach xc używa się tylko i wyłącznie tarczy 160mm. Zjedź sobie z jakiejś większej górki , ważąc jeszcze do tego te +75kg. I nie pisze o sile hamowania a o zagotowaniu hampla. Sam mam te 80 kg i tarcze 2x200 i wcale nie tęsknię za 180/160 mm .Co nie zmienia faktu że autorowi tematu te 180mm w zupełności styknie.M http://www.pinkbike.com/photo/7573248/ poczytaj komentarze. Mój brat waży 80+, ma tarcze 200 przód i 160 tył. Ja mam 2x180. Żeby tak przytoczyć "większą górkę" to zjeżdżaliśmy trasą DH na Laworcie i problemów z przegrzaniem nie było (a ja jechałem pierwszy raz, brat gdzieś trzeci, także hamowanie troszku było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie, dziwię się, że przy wadze ok 80kg ktoś potrzebuje setu 203/203. Dobre hamulce przy 180/160 lub nawet 160/160 powinny spokojnie zatrzymać. Chyba, że te Tektro to taki szmelc, że gotują się w momencie zetknięcia klocków z tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mokry po prostu mamy tutaj przerost formy nad treścią. Jeżeli mamy zjazd to mimo wszystko proponuję więcej zjeżdżać a niżeli hamować , albo wciskać klamkę np. co 5 sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 no ale czy nie jest tak ze im wieksza tarca tym wieksza siła hamowania i hamowanie bedzie efektywniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Siła w przypadku 160 vs 180 zwiększa się o 12% , większe tarcze to większa pojemność cieplna. Ale na tył wystarcza 160mm tam większa siła jest niepotrzebna. Nie widze sensu 203mm z tyłu Bardziej skuteczne hamowanie będzie przodem lub dwoma naraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 no moze sobie cos kiedys kupie na przod ale tego jakos sprobouje naprawic albo* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 osiweżam temat bez problemu weszła tarcza 203mm i jeszcze jest ze 2 cm luzu miejsca !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ciekawi mnie czy 203 rozwiązała twój problem tzn spadek wydajności i brak przedniego hamulca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 po zalozeniu nowych locków i tarczy wydajnosc zwiększyla się tylko jeszcze zosal problem zapowietrzenia ale z tym to sobie poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.