Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Siemka Mam hamulce tektro auriga comp I teraz tak chce je odpowietrzyc(wiem juz jak) wymienic plyn kupiony shimano i klocki tez ida do wymiany(kupiłem juz) te Accent Okładziny Spiekane Shimano Deore - Lemonbike.eu - dla nas waga ma znaczenie | Stan`s NoTubes | Koba | No Saint | Ceradure | Far & Near | i teraz zastanwiam się nad jakąs tarczą w cenie mniejwięcej 100zł max 150zl:) Prosze o pomoc adpater mam na 180mm Hamulce używane prawie 3 lata nie byly ruszane no i z biegiem czasu zauwazam spadek wydajnosci. Chce zeby byl jak najlepszy bo przedniego nie mam i nie bede mial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No a z tą co miałeś co się stało, coś z nią nie tak? Miałem kiedyś te hamulce i uważam że oryginalne tarcze Tektro są całkiem dobre do tych hamulców. na pewno przyzwoiciej wykonane niż najtańsze modele shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Sprawdź tarcze shimano szkoda tylko że klocki accenta :/ Tak z ciekawości Dlaczego nie masz przedniego hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ktoś sie na nich ze tak powiem delikatnie wyżył szczegolnie na przednim tzn tarcza bardzo wygieta poza tym ktoś zajumał częsci manetki i wezyk pocięty w drobny mak Chce uzyskać maxymalną siłe hamowania mając tylko tylni hamulec. Na lodzie jest nawet nieźle szczegolnie ze zaopatrzylem sie w zimówki schwalbe ice spiker pro na 2 koła ale chce miec jak najlpesze hamowanie a tylnia tez zuzyta zardzewiała troche ale przed wszystkim wygieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Avid G2, G3 (jakieś 80zł) albo coś od shimano. Wystrzegał bym się mocno ząbkowanych wynalazków w stylu tarcz Dartmoora. Fajnie wygladają ale kiepsko hamują i są dość wiotkie. Tu masz Hs1 w dobrej cenie http://allegro.pl/tarcza-avid-hs1-180mm-promocja-od-ckbikeshop-i2929307783.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 http://bikecenter.pl/index.php?p7221,avid-hs1-180mm-tarcza-hamulcowa a na ta co powiecie? Podobno lepsza o dtych co podałes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No..., podałem ci link do takiej o 20zł taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Tylko przy tej twojej nie ma śrub, a przy tej ze sklepu są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ma śruby ze starej to po co mu płacić 20zł ekstra za parę srubek. Tak mi się zdaje Poza tym nie wiadomo czy nie ma, nie jest to jednoznacznie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Z doświadczenia wiem że jeżdząc nawet po wielkopolsce tylko z tyłem można skończyć nieciekawie, sam bym sie wkomponował w auto jadące przedemną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No też mi sie tak wydaje ale ze nie jest to tematem tego wątku to nie chciałem się wymądrzać. Kupił bym klamke i przewód i złożył przedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ale nie chce mi sie w to bawic a i tak chciałem zmienić tarcze zreszta musze bo tylnia tez krzywa a opłaca się tarcza 203mm jaka jest róznica miedzy 180mm a 203mm? Drogi jest adapter do niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Adapter tarczy Tył 203mm Ashima AU06 PM-IS (2951069498) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Nie wiem jaka jest różnica, nigdy nie potrzebowałem tak wielkiej tarczy. Podobno są dość wiotkie z powodu wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 a adapter na przod bedzie pasował na tyl? jesli nie bedzie pasowac to prosze o podanie linku do akucji do adpatera na tyl na 180mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 http://allegro.pl/adapter-tarczy-tyl-180mm-ashima-au04-pm-is-i2951999589.html http://allegro.pl/adapter-pm-is-tyl-180mm-i2966753213.html http://allegro.pl/adapter-tyl-180-mm-accent-i2917183438.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Adapter tarczy Tył 180mm Ashima AU04 PM-IS (2951999589) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Przód nie pasuje na tył, znaczy można niektóre użyć na tył ale do mniejszej tarczy, np 180/160 itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pasuje ale adapter z tyłu 180mm z przodu będzie pod 203mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 czyli te wszystkie adaptery bedą pasowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Chce uzyskać maxymalną siłe hamowania mając tylko tylni hamulec. Na lodzie jest nawet nieźle szczegolnie ze zaopatrzylem sie w zimówki schwalbe ice spiker pro na 2 koła ale chce miec jak najlpesze hamowanie 70% hamowania to hamulec przedni. to już lepiej by było jakbyś przerobił ten z tyłu na przód. Z resztą co Ci z dobrych hamulców na tył jak tam masz jakieś 30% hamowania. Przy lodzie szybko złapiesz poślizg. Nawet na asfalcie to szybko zblokujesz koło i z hamowania będzie nic. Dobre opony tutaj Ci nic nie pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Moja rada taka, za 100pln kupić tańsze tarcze Tektro (dobre i tanie) plus adaptery http://allegro.pl/nowa-tarcza-hamulcowa-180-mm-140-g-mtb-xc-wys-0-i2948219344.html droższe tarcze zazwyczaj zapewniają lepszą sztywność, skuteczność hamowania jest bardzo podobna. Potem jak najszybciej naskładać pieniążki i dokupić hebel na przód. Jazda z samym tyłem to proszenie się o kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jakos od dwoch miesiecy jeżdze bez przedniego i zyje tarcza juz zamówiona avid hs1 203mm z adapterem odrazu za 120zł wylicytowałem Dzięki za pomoc !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 "Jeżdze tylko z tylnym i żyje " Do czasu... Po co tarcza 203mm z tyłu? Nawet na 160mm można zablokować koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jakos od dwoch miesiecy jeżdze bez przedniego i zyje tarcza juz zamówiona avid hs1 203mm z adapterem odrazu za 120zł wylicytowałem Dzięki za pomoc !!! Heh... Jak masz ramę do XC to przy tarczy 203 z tyłu: a. jest duża możliwość że tarcza się nie zmieści b. nawet jak się zmieści jest duże prawdopodobieństwo że przy gwałtownym hamowaniu rama pęknie. nie bez powodu tarcze 203 na tyle stosuje się tylko w DH. Pomijam już to ze będzie dzwonić na potęgę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nawet w DH/Ęduro stosuje sie najczęściej set 203/180 lub 180/180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowiec Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 e tam mysle ze bedzie dobrze zresztą moj brat jeździ na 203 mm od jakis 2 lat i sie nic nie stalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.