Skocz do zawartości

[Tarcza 180mm]do tektro auriga comp

Bajkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Mam hamulce tektro auriga comp

I teraz tak chce je odpowietrzyc(wiem juz jak) wymienic plyn kupiony shimano i klocki tez ida do wymiany(kupiłem juz) te

Accent Okładziny Spiekane Shimano Deore - Lemonbike.eu - dla nas waga ma znaczenie | Stan`s NoTubes | Koba | No Saint | Ceradure | Far & Near |

i teraz zastanwiam się nad jakąs tarczą w cenie mniejwięcej 100zł max 150zl:)

Prosze o pomoc adpater mam na 180mm ;)

Hamulce używane prawie 3 lata nie byly ruszane no i z biegiem czasu zauwazam spadek wydajnosci.

Chce zeby byl jak najlepszy bo przedniego nie mam i nie bede mial :D

ktoś sie na nich ze tak powiem delikatnie wyżył szczegolnie na przednim tzn tarcza bardzo wygieta poza tym ktoś zajumał częsci manetki i wezyk pocięty w drobny mak :D

Chce uzyskać maxymalną siłe hamowania mając tylko tylni hamulec.

Na lodzie jest nawet nieźle szczegolnie ze zaopatrzylem sie w zimówki schwalbe ice spiker pro na 2 koła :)

ale chce miec jak najlpesze hamowanie ;)

a tylnia tez zuzyta zardzewiała troche ale przed wszystkim wygieta ;)

Chce uzyskać maxymalną siłe hamowania mając tylko tylni hamulec. Na lodzie jest nawet nieźle szczegolnie ze zaopatrzylem sie w zimówki schwalbe ice spiker pro na 2 koła ale chce miec jak najlpesze hamowanie

70% hamowania to hamulec przedni. to już lepiej by było jakbyś przerobił ten z tyłu na przód. Z resztą co Ci z dobrych hamulców na tył jak tam masz jakieś 30% hamowania. Przy lodzie szybko złapiesz poślizg. Nawet na asfalcie to szybko zblokujesz koło i z hamowania będzie nic. Dobre opony tutaj Ci nic nie pomogą.

• Mod Team

Moja rada taka, za 100pln kupić tańsze tarcze Tektro (dobre i tanie) plus adaptery

http://allegro.pl/nowa-tarcza-hamulcowa-180-mm-140-g-mtb-xc-wys-0-i2948219344.html

droższe tarcze zazwyczaj zapewniają lepszą sztywność, skuteczność hamowania jest bardzo podobna. Potem jak najszybciej naskładać pieniążki i dokupić hebel na przód. Jazda z samym tyłem to proszenie się o kłopoty.

• Mod Team

jakos od dwoch miesiecy jeżdze bez przedniego i zyje tarcza juz zamówiona

avid hs1 203mm z adapterem odrazu za 120zł wylicytowałem :)

Dzięki za pomoc !!!

Heh... Jak masz ramę do XC to przy tarczy 203 z tyłu:

a. jest duża możliwość że tarcza się nie zmieści

b. nawet jak się zmieści jest duże prawdopodobieństwo że przy gwałtownym hamowaniu rama pęknie. nie bez powodu tarcze 203 na tyle stosuje się tylko w DH.

Pomijam już to ze będzie dzwonić na potęgę :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...