Skocz do zawartości

[rower] do turystyki rowerowej, przerobić czy szukać nowego

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !

W tym roku planuje kilka wyjazdów na rower (przynajmniej kilkudniowych) , w posiadaniu mam wolny rower góski Crescent, na osprzęcie deore, amortyzator suntour XCM 100mm, opony slicki. I zastanawiam się czy jest sens ładować do niego bagażnik itd. (pod sakwy) i oprócz tego trochę go poprzerabiać czy lepiej odłożyć trochę kasy i szukać czegoś na kołach 28. Jeśli tak to jaki musi być ten rower ? Nigdy nie miałem styczności z turystyką rowerową, zastanawia mnie czy lepiej prosta męska rama, czy coś bardziej w stylu damki itd.

Napisano

Nie wiem jaki konkretnie model roweru MTB Crescent i z jakiego rocznika masz oraz jaki wariant turystyki rowerowej Cię interesuje, bo nic o tym nie napisałeś.

Moim zdaniem jeśli ma to być turystyka uprawiana na nawierzchniach utwardzonych (asfalt, bruk, kostka, szuter itd.), to lepiej poszukaj sobie roweru z męską, mocną ramą na kołach 28”, a tamten (po wymianie opon na odpowiednie) pozostaw do jazdy w terenie.

Rower do turystyki powinien być w miarę prosty i niezawodny (powinieneś sam umieć go naprawić), a jednocześnie wygodny, bo będziesz na nim długo przebywał.

Przy doborze wyposażenia musisz wziąć pod uwagę warunki atmosferyczne (błotniki, oświetlenie) oraz ciężar i rozmieszczenie ekwipunku (bagażniki).

W necie i na tym forum jest sporo tematów o turystyce rowerowej – skorzystaj z wyszukiwarek.

Napisano

Dzięki za odpowiedź

Więc tego roweru nigdzie w internecie znaleźć nie mogłem, ale budową przypomina on bardziej rower do jazdy rekreacyjnej niż do wyścigów, maratonów, ze względu na geometrie, siodło itd. Jest na osprzęcie deore i niszym, jedyną wadą są hamulce tarczowe, na których właśnie się nie znam, resztę myślę że dałbym radę ogarnąć w razie jakiejś awarii.

Kolejna rzecz, że właśnie przeznaczenie ma być różne, w planach mam wyjazd nad morze, jak i wyjazd w góry więc myślę, że lasy też się znajdą..

Rower stoi w sumie nie używany, w sezonie używałem go tylko podczas wyjazdu np. na działke, czy na miasto bo mam już rower i na szose i w teren.

Szkoda mi tracić pieniądze na szukanie innego roweru, skoro być może ten będzie mógł spełnić moje wymagania, niestety nie miałem okazji przejechać nim dłuższej trasy.

Napisano

zawsze mozesz tego sprobowac sprzedac a zakupic cos na swoje potrzeby :)

chociaz jesli pasuje Ci rama, siodlo itp, nie masz problemow zdrowotnych (bo dobor ramy bywa czasem zaskakujaco trudny) zadnych z tym zwiazanych to mysle, ze wtedy dostosuj swoj rower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...