Skocz do zawartości

[trening domowy] na prawidlowa pozycje przy zjazdach

radekzat

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zauwazylem ze przy ostrych zjazdach (0,5m dropy, korzenie itp) mam ciagle zbyt sztywna pozycje. zamiast amortyzowac nogami tak jak to robia zawodowcy, za mocno napinam miesnie i kolana co generalnie powoduje ogromne zmeczenie na koniec dnia takich zjazdow.

Ewidentnie moja techinka pozostawia wiele do zyczenia ale jezdzic w ten sposob udaje mi sie raz w tygodniu maks.

Pytanko: czy sa jakies cwiczenia ktore moglbym wykonywac w domu (na rowerze lub bez ) aby to troche poprawic?

dziekuje

Zawsze możesz poprawić siłę mięśni nóg - po sobie wiem, że usztywnienie jest w dużej mierze spowodowane zmęczeniem. Przysiady, wykroki, wspięcia - cały ten szajs. Techniki Ci nie da, ale zobaczysz, że dużo łatwiej się luzować na zjazdach, gdy masz mięcho, które może aktywnie amortyzować i pracować.

Dzięki za rady. na szczęście moje ulubione ćwiczenia jeszcze z czasów aktywnego uprawiania karate to różnego rodzaju pompki, brzuchy i przysiady...zabawne jest to że wsiadłem na rower bo kondycja zaczęła upadać, a teraz potrzebuje powrotu do kondycji bo chce lepiej jeździć:)

Jeszcze raz dzięki

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Masz jakiś sprzęt do cwiczeń, hantle chociażby?

Proponuję ten artykuł: Improve Your Body Position 100% in 30 Days | Mountain Bike Training Programs

(jeśli masz czas to możesz przejrzeć sobie tego bloga, jest tam wiele ciekawych artykułów na ten temat)

Ćwicz rzeczy, które pomogą Ci w utrzymaniu dobrej pozycji na zjazdach. Popracuj nad zakresem ruchu bioder żeby Ciebie nie ograniczały, dodatkowo jakieś ćwiczenia na wzmocnienie i wyrobienie nawyku używania mięśni pośladków - proponuję bułgarski przysiad i martwy ciąg na jednej nodze (choć bez obciążenia może dość szybko stać się zbyt łatwy), skupiaj się na tym żeby ruch wywoływać głównie mięśniami pośladkowymi. Silne plecy też są bardzo ważne, ale bez sztangi (albo chociaż hantli) raczej trudno je ćwiczyć. Dodatkowo coś na wzmocnienie brzucha - "plank" (nie wiem jak to się po Polsku określa, "deska"?). No i oczywiście: pompki! Dobre na wszystko :D

Ja w sumie też muszę w końcu popracować nad swoim ciałem, bo na tak naprawdę to nadal nie jestem rozluźniony na tyle na ile bym chciał. Myślałem nad ogólnym wzmocnieniem ciała, przez ćwiczenia z wykorzystaniem masy własnego ciał takie jak. pompki, pociąganie na drążku (oczywiście nachwytem), brzuszki itp. Uznałem że jeśli będę silniejszy to łatwiej będzie mi panować nad rowerem przez co nie będę musiał się tak spinać.

dziekuje serdecznie za informacje.

Na ta stronke kiedys przypadkiem wlazlem ale nie specjalnie sie przylozylem do lektury i zapomnialem o niej,

a teraz mam caly program na tydzien - nic tylko cwiczyc:)

bulgarski przysiad -swietna sprawa - duzo bardziej mi odpowaiadaja wykroki niz zwykle przysiady wiec dodaje to repertuaru

Ostatnio nawet zaczalem w pracy siedzac przy kompie robic przerwy i napinac miesnie,albo nawet bujac sie na krzesle wykorzystujac sile raz lewej raz prawej nogi:) lepsze to niz ciagle garbienie sie

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...